Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste

Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste

Podczas Wielkanocy na pewno chcesz zadbać o wszystkich jak najlepiej. Święta w tym roku będą bardziej kameralne niż zwykle, ale pewne rzeczy w ramach tradycji pozostaną niezmienne.

Na stołach wielkanocnych na pewno nie zabraknie klasycznych czy też nietuzinkowych, ale równie smakowitych propozycji. Kubki smakowe pobudzą zupy: barszcz biały i żurek w różnych, regionalnych wersjach lub zupa chrzanowa (przeważnie podawana w Małopolsce). Na drugie danie świetna będzie pieczeń, szybka i ekonomiczna babka ziemniaczana lub pasztet, który można przygotować również w wersji wege, z ugotowanych wcześniej na bulion warzyw i soczewicy. Nie obejdzie się również bez jajek na twardo z rozmaitymi sosami, które podkreślą ich smak (tatarskim, majonezem czy ćwikłą). Na deser - smakowity mazurek, lukrowana babka drożdżowa lub sernik w rozmaitych wariantach.

Jeśli domownicy i goście chwalą Twoje świąteczne menu, ale mimo to po świętach zostajesz z miską sałatki jarzynowej, napoczętą pieczenią czy kilkunastoma jajkami i resztkami ciast, to książka stworzona dla Ciebie.

Statystyczny Polak marnuje 235 kg jedzenia rocznie. Nie dodawaj do tej liczby swoich nadwyżek - nie wyrzucaj jedzenia. Z pozostałości po pieczeni po świętach przygotujesz szarpane mięso do kanapek na gorąco typu Reuben.  Z resztek kasz i warzyw ugotujesz sycącą zupę-krem, a 2-3-dniowy chleb możesz zetrzeć, dodać przyprawy, oliwę i stworzyć w ten sposób posypkę do sałatek czy topping do zupy – zamiast grzanek.

Masz apetyt na więcej sprytnych trików i przepisów? Zarejestruj się w społeczności Winiary i odbierz prezent - wielkanocną książkę kucharską Winiary.

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!
Tradycyjne dania wielkanocne!
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanocne dania w lekkim wydaniu!
Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
Wielkanoc w wersji wegetariańskiej!
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste

Dziel i rządź sprytnie w swojej kuchni!

Nie wyrzucaj wielkanocnych potraw po świętach - wykorzystaj wszystko do ostatniego okruszka. Skorzystaj z przepisów i porad Winiary w unikatowej Książce Kucharskiej Zero Waste - dołącz do naszej społeczności i odbierz ją!

Zarejestruj się!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu