Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste

Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste

Podczas Wielkanocy na pewno chcesz zadbać o wszystkich jak najlepiej. Święta w tym roku będą bardziej kameralne niż zwykle, ale pewne rzeczy w ramach tradycji pozostaną niezmienne.

Na stołach wielkanocnych na pewno nie zabraknie klasycznych czy też nietuzinkowych, ale równie smakowitych propozycji. Kubki smakowe pobudzą zupy: barszcz biały i żurek w różnych, regionalnych wersjach lub zupa chrzanowa (przeważnie podawana w Małopolsce). Na drugie danie świetna będzie pieczeń, szybka i ekonomiczna babka ziemniaczana lub pasztet, który można przygotować również w wersji wege, z ugotowanych wcześniej na bulion warzyw i soczewicy. Nie obejdzie się również bez jajek na twardo z rozmaitymi sosami, które podkreślą ich smak (tatarskim, majonezem czy ćwikłą). Na deser - smakowity mazurek, lukrowana babka drożdżowa lub sernik w rozmaitych wariantach.

Jeśli domownicy i goście chwalą Twoje świąteczne menu, ale mimo to po świętach zostajesz z miską sałatki jarzynowej, napoczętą pieczenią czy kilkunastoma jajkami i resztkami ciast, to książka stworzona dla Ciebie.

Statystyczny Polak marnuje 235 kg jedzenia rocznie. Nie dodawaj do tej liczby swoich nadwyżek - nie wyrzucaj jedzenia. Z pozostałości po pieczeni po świętach przygotujesz szarpane mięso do kanapek na gorąco typu Reuben.  Z resztek kasz i warzyw ugotujesz sycącą zupę-krem, a 2-3-dniowy chleb możesz zetrzeć, dodać przyprawy, oliwę i stworzyć w ten sposób posypkę do sałatek czy topping do zupy – zamiast grzanek.

Masz apetyt na więcej sprytnych trików i przepisów? Zarejestruj się w społeczności Winiary i odbierz prezent - wielkanocną książkę kucharską Winiary.

Polecane artykuły

Razem świętujemy tradycyjnie!

Razem świętujemy tradycyjnie!

Razem świętujemy wegetariańsko!

Razem świętujemy wegetariańsko!

Razem świętujemy w lekkim stylu!

Razem świętujemy w lekkim stylu!

Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste

Dziel i rządź sprytnie w swojej kuchni!

Nie wyrzucaj wielkanocnych potraw po świętach - wykorzystaj wszystko do ostatniego okruszka. Skorzystaj z przepisów i porad Winiary w unikatowej Książce Kucharskiej Zero Waste - dołącz do naszej społeczności i odbierz ją!

Zarejestruj się!
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu