Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywne i sycące dnia wcale nie muszą być pracochłonne i wymagać stosowania wyszukanych składników. Doskonałym tego przykładem jest babka ziemniaczana. Dodatek cebulki i skwarków świetnie podkreśli smak ziemniaków i pomoże stworzyć pyszny obiad.
Idealnym pomysłem na szybki i niedrogi obiad jest właśnie babka ziemniaczana. Przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, a smak i tak pozytywnie Cię zaskoczy! Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
Następnie dodaj Zupę Cebulową WINIARY, jajko i majeranek. Dokładnie wyrób masę. Przełóż ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 50 minut. W tym czasie przygotuj boczek. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w piórka i smaż, aż stanie się miękka.
Upieczona babka ziemniaczana najlepiej smakuje podana od razu, z dużą ilością boczku i polana kwaśną śmietaną. Możesz ją też podawać później odsmażoną na patelni. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy boczku w myśl zasady „zero waste” w kuchni!
Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
Dodaj Zupę cebulową WINIARY, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.
Marija
!!