Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami
Dodaj do CookBook

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

(0)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Сандра
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Ziemniaki
1 
Jajko
1.5  łyżeczek
Majeranek
1  ząbek
Czosnek
75  g
Boczek
1 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Kwaśna śmietana
1  opakowanie
Zupa cebulowa Szlachetne Smaki WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
26.8 g
Wartość energetyczna
409.3 kcal
Tłuszcze
28.6 g
Białko
6.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pożywne i sycące dnia wcale nie muszą być pracochłonne i wymagać stosowania wyszukanych składników. Doskonałym tego przykładem jest babka ziemniaczana. Dodatek cebulki i skwarków świetnie podkreśli smak ziemniaków i pomoże stworzyć pyszny obiad.

Idealnym pomysłem na szybki i niedrogi obiad jest właśnie babka ziemniaczana. Przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, a smak i tak pozytywnie Cię zaskoczy! Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.

Następnie dodaj Zupę Cebulową WINIARY, jajko i majeranek. Dokładnie wyrób masę. Przełóż ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 50 minut. W tym czasie przygotuj boczek. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w piórka i smaż, aż stanie się miękka.

Upieczona babka ziemniaczana najlepiej smakuje podana od razu, z dużą ilością boczku i polana kwaśną śmietaną. Możesz ją też podawać później odsmażoną na patelni. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy boczku w myśl zasady „zero waste” w kuchni!

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    4 min
    Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.
  • Krok 2

    1 min
    Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
  • Krok 3

    1 min
    Dodaj Zupę cebulową WINIARY, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.
  • Krok 4

    50 min
    Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
  • Krok 6

    1 min
    Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.
Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 2 z 6

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 3 z 6

Dodaj Zupę cebulową WINIARY, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 4 z 6

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 5 z 6

Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 6 z 6

Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

5

Marija

Ciekawa jestem ,czy obowazkowa jest zupa cebulowa? Moja babcia kiedys robila taka babka ,nie bylo wtedy zup cebulowych z Winiarow !! Byla znakomita !Pamietam ten smak z dziecinstwa
!!
Anonim (niezweryfikowany) 01/04/2024-08:38 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/19/2024-01:05 CET
Marijo, nie, zupa nie jest konieczna, ale podkręca smak babki ziemniaczanej. Pozdrawiamy!
5

alina

a natka pietruszki kiedy?
Anonim (niezweryfikowany) 12/19/2023-10:53 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Tanie gotowanie
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    Lekka i szybka zupa z młodej kapusty

    34 min Łatwy
  • Szybka pizza z patelni

    Szybka pizza z patelni

    26 min Łatwy
  • Szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    Szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

    1 godz 25 min Łatwy
  • Wietnamska zupa Pho szybka

    Wietnamska zupa Pho szybka

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu