Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

0
1 godz 2 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kg
Ziemniaki
1 
Jajko
2  łyżeczek
Majeranek
2  ząbków
200  g
Boczek
2 
Cebula
1  pęczek
Natka pietruszki
trochę
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.25 g
Węglowodany
19.1 g
Tłuszcze
26.52 g
Wartość energetyczna
349.13 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

62 min
Krok 1
4 min
Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.
Krok 2
1 min
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
Krok 3
1 min
Dodaj Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.
Krok 4
50 min
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.
Krok 5
5 min
Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Krok 6
1 min
Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.
Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 2 z 6

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 3 z 6

Dodaj Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 4 z 6

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 5 z 6

Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 6 z 6

Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.

Pożywne i sycące dnia wcale nie muszą być pracochłonne i wymagać stosowania wyszukanych składników. Doskonałym tego przykładem jest babka ziemniaczana. Dodatek cebulki i skwarków świetnie podkreśli smak ziemniaków i pomoże stworzyć pyszny obiad.

Idealnym pomysłem na szybki i niedrogi obiad jest właśnie babka ziemniaczana. Przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, a smak i tak pozytywnie Cię zaskoczy! Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Odsącz je z nadmiaru wody. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.

Następnie dodaj Zupę Cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko i majeranek. Dokładnie wyrób masę. Przełóż ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180-200 stopni przez około 50 minut. W tym czasie przygotuj boczek. Pokrój go w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i wytop z niego tłuszcz. Następnie dodaj cebulkę pokrojoną w piórka i smaż, aż stanie się miękka.

Upieczona babka ziemniaczana najlepiej smakuje podana od razu, z dużą ilością boczku i polana kwaśną śmietaną. Możesz ją też podawać później odsmażoną na patelni. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy boczku w myśl zasady „zero waste” w kuchni!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
5.3g / 6%
Węglowodany
19.1g / 22%
Tłuszcze
26.5g / 72%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika