Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

0
74 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ziemniaki
1 
Jajko
2 łyżeczek
Majeranek
2 ząbków
Czosnek
200 g
Boczek
2 
Cebula
1 pęczek
Pietruszka
1 trochę
Kwaśna śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
26.23 g
Białko
4.64 g
Węglowodany
18.83 g
Wartość energetyczna
324.69 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

74 min
Krok 1
10 min
Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.
Krok 2
1 min
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.
Krok 3
2 min
Dodaj Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.
Krok 4
50 min
Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.
Krok 5
10 min
Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
Krok 6
1 min
Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.
Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 1 z 6

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Powstałe wiórki lekko odciśnij.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 2 z 6

Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do ziemniaków.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 3 z 6

Dodaj Zupę cebulową WINIARY Jak u mamy, jajko oraz majeranek i całość dokładnie wyrób.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 4 z 6

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz w temp 180-200° C przez około 50 minut.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 5 z 6

Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek i wytop z niego tłuszcz. Kiedy całość zacznie się lekko rumienić, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.

Szybka babka ziemniaczana z cebulą i skwarkami

Krok 6 z 6

Upieczoną babkę można podawać od razu, z dużą ilością okrasy i kwaśną śmietaną, lub później, odsmażoną na patelni.

Pożywne i sycące dnia wcale nie muszą być pracochłonne i wymagać stosowania wyszukanych składników. Doskonałym tego przykładem jest babka ziemniaczana. Dodatek cebulki i skwarków świetnie podkreśli smak ziemniaków i pomoże stworzyć pyszny obiad. Idealnym pomysłem na szybki i niedrogi obiad jest właśnie babka ziemniaczana. Przepis na nią jest wyjątkowo prosty. Nie potrzebujesz żadnych wyszukanych składników, a smak i tak pozytywnie Cię zaskoczy! Upieczona babka ziemniaczana najlepiej smakuje podana od razu, z dużą ilością boczku i polana kwaśną śmietaną. Możesz ją też podawać później odsmażoną na patelni. To znakomity sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków czy boczku w myśl zasady „zero waste” w kuchni!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika