Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szparagi umyć, obrać – odłamać twarde końce. Łodygi pokroić na 2-3 cm kawałki, główki odłożyć.
Czosnek i cebulę obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Pora pokroić w półksiężyce.
Na dnie garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, czosnek, pora i pokrojone łodygi szparagów.
Całość zalać bulionem – gotować aż szparagi zmiękną.
Pod koniec gotowania dorzucić główki szparagów. Całość zmiksować na gładki krem, w trakcie miksowania dolać śmietankę, sok z cytryny, dodać ser gorgonzola.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.