Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

0
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Szpinak świeży
1  pęczek
Botwinka
2 
Nieduża cukinia
1 
Cebula
2  ząbków
1  szczypta
Kurkuma
2  łyżek
Masło
100  g
Ser gorgonzola dolce
700  ml
Woda
1  szczypta
Sól morska do doprawienia

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.89 g
Węglowodany
13.87 g
Tłuszcze
14.02 g
Wartość energetyczna
218.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.
Krok 2
6 min
Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.
Krok 3
5 min
W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.
Krok 4
5 min
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.
Krok 5
10 min
Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 6
8 min
Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.
Krok 7
1 min
Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.
Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 1 z 7

W głębszym rondlu delikatnie rozgrzewamy łyżkę masła, podduszamy cebulę pokrojoną w kostkę.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 2 z 7

Cukinię myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do rondla z cebulką, dodajemy szczyptę kurkumy. Dusimy do miękkości.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 3 z 7

W tym czasie szpinak i botwinkę dokładnie płuczemy. Liście szpinaku i botwinkę z łodyżkami drobno siekamy.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 4 z 7

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ząbki czosnku w całości, po chwili dodajemy posiekany szpinak z botwinką, dusimy chwilę, aż listki zmiękną i znacząco zmniejszą swoją objętość. Wyciągamy ząbki czosnku.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 5 z 7

Cukinię podduszoną z cebulką podlewamy wywarem, dodajemy szpinak z botwinką, zagotowujemy i jeszcze chwilę gotujemy.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 6 z 7

Odlewamy 2 chochle zupy i miksujemy je z gorgonzolą (wcześniej odkładamy ok. 1/8 sera do dekoracji), dodajemy z powrotem do rondla z zupą i mieszamy. Doprawiamy solą morską.

Zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z botwinką i gorgonzolą

Krok 7 z 7

Do zupy nalanej do miseczek dodajemy odłożoną do dekoracji gorgonzolę.

Nowalijki w wykwintnym wydaniu, czyli zupa szpinakowa ze świeżego szpinaku z dodatkiem młodziutkiej botwinki i sera gorgonzola. Cukinia dodana do zupy nadaje jej aksamitnej konsystencji, a łodyżki botwinki pozostają delikatnie chrupiące. Łagodność szpinaku i botwinki przyjemnie podkręca smak gorgonzoli. Ja użyłam gorgonzoli dolce, czyli łagodniejszej w smaku, ale jeśli macie ochotę, dodajcie piccante.

Sery świetnie nadają się na wyrazisty dodatek podkreślający smak zupy! Zobacz też inne przepisy na zupy z serem:

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Zupa krem z brokułów i pora z ziołowymi grzaneczkami i parmezanem

Zupa z serków topionych

Zupa marchewkowa z serem feta

Krem z dyni z niebieskim serem i granatem

Czeska zupa czosnkowa

Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą

Zupa krem ze szparagów zielonych z grillowanym kozim serem i orzechami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika