Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
4 godz 56 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
8.49 g
Węglowodany
7.8 g
Tłuszcze
25.92 g
Wartość energetyczna
292.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
296 min
Krok 1
240 min
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
Krok 2
3 min
Cebulę kroimy w piórka.
Krok 3
4 min
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.
Krok 4
3 min
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.
Krok 5
3 min
Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 6
30 min
Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.
Krok 7
10 min
Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 8
3 min
Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.
Zupa pieczarkowa krem to taki mały powrót do smaków grzybowej zupy wigilijnej. Mamy jeszcze kalendarzową zimę, choć aktualna pogoda bardziej przypomina wiosnę . Na pogodę absolutnie nie narzekam i cieszę się z każdego słonecznego i ciepłego dnia, ale troszkę już tęsknię za klimatem świąt i dlatego ugotowałam pyszną, delikatną kremową zupę z suszonych pieczarek.
Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.
Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy :)
Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem
Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.
Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy :)
Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem
Komentarze 0