Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą
Dodaj do CookBook

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

(1)
4 godz 56 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cebula biała
2  łyżek
Masło klarowane
900  ml
Woda
40  g
Suszone pieczarki( krojone)
1 
Listek laurowy
2 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
2  ząbków
Czosnek
2  kostek
Bulion pieczarkowy z maślaną nutą
6  łyżek
Śmietana kremówka
125  g
Gorgonzola
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.8 g
Wartość energetyczna
292.8 kcal
Tłuszcze
25.9 g
Białko
8.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa pieczarkowa krem to taki mały powrót do smaków grzybowej zupy wigilijnej. Mamy jeszcze kalendarzową zimę, choć aktualna pogoda bardziej przypomina wiosnę . Na pogodę absolutnie nie narzekam i cieszę się z każdego słonecznego i ciepłego dnia, ale troszkę już tęsknię za klimatem świąt i dlatego ugotowałam pyszną, delikatną kremową zupę z suszonych pieczarek.

Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.

Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy :)

Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem

Przygotowanie

296 min
  • Krok 1

    240 min
    Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
  • Krok 2

    3 min
    Cebulę kroimy w piórka.
  • Krok 3

    4 min
    Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.
  • Krok 4

    3 min
    Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.
  • Krok 5

    3 min
    Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
  • Krok 6

    30 min
    Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.
  • Krok 7

    10 min
    Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
  • Krok 8

    3 min
    Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    15 min Łatwy
  • Zupa warzywna

    Zupa warzywna

    20 min Łatwy
  • Zupa krem z pomidorów

    Zupa krem z pomidorów

    15 min Łatwy
  • Zupa chińska warzywna

    Zupa chińska warzywna

    23 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu