Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

0
4 godz 56 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cebula biała
2  łyżek
Masło klarowane
900  ml
Woda
40  g
Suszone pieczarki( krojone)
1 
Listek laurowy
2 
Ziele angielskie
2 
Ziarno pieprzu
2  ząbków
2  kostek
Bulion pieczarkowy z maślaną nutą
6  łyżek
Śmietana kremówka
125  g
Gorgonzola

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.49 g
Węglowodany
7.8 g
Tłuszcze
25.92 g
Wartość energetyczna
292.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

296 min
Krok 1
240 min
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
Krok 2
3 min
Cebulę kroimy w piórka.
Krok 3
4 min
Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.
Krok 4
3 min
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.
Krok 5
3 min
Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
Krok 6
30 min
Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.
Krok 7
10 min
Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.
Krok 8
3 min
Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.
Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 1 z 8

Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 2 z 8

Cebulę kroimy w piórka.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 3 z 8

Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i wrzucamy pokrojoną cebulkę. Smażmy ją na złoty kolor.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 4 z 8

Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby odcedzamy i dodajemy do cebuli razem z czosnkiem.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 5 z 8

Usmażone grzyby z cebulą przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 6 z 8

Gotujemy około 30 minut i do zupy wkładamy 2 kostki – bulion pieczarkowy z maślaną nutą.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 7 z 8

Gotujemy jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietanką.

Zupa pieczarkowa – krem z pieczarek suszonych z gorgonzolą

Krok 8 z 8

Gorgonzolę kroimy na małe kawałeczki i bezpośrednio przed podaniem wsypujemy ją do każdej miseczki z ciepłą zupą.

Zupa pieczarkowa krem to taki mały powrót do smaków grzybowej zupy wigilijnej. Mamy jeszcze kalendarzową zimę, choć aktualna pogoda bardziej przypomina wiosnę . Na pogodę absolutnie nie narzekam i cieszę się z każdego słonecznego i ciepłego dnia, ale troszkę już tęsknię za klimatem świąt i dlatego ugotowałam pyszną, delikatną kremową zupę z suszonych pieczarek.

Jest dużo bardziej łagodna od tradycyjnej zupy grzybowej, którą jadamy w święta i chyba nawet smaczniejsza. Krem z pieczarek w połączeniu z pokruszoną gorgonzolą smakuje obłędnie. Ser lekko się rozpuszcza w miseczce ciełej zupy. Uwielbiam takie połączenia.

Kremowe zupy coraz bardziej podbiają moje serce : szybko się je przygotowuje, można łączyć je z ulubionym dodatkiem, można zapakować je do kubka termicznego i zabrać z sobą do pracy. Jak tu nie kochać takiej zupy :)

Jeśli nie przepadacie jednak za suszonymi grzybami, to mamy z Agatką też kilka innych „pieczarkowych” propozycji :
Zupa pieczarkowa z paluchami z ciasta francuskiego
Kremowa zupa pieczarkowa
Wiosenna zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika