Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

(0)
58min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  pęczków
Świeże zielone szparagi
700  ml
Woda
300  g
Surowy filet z łososia
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżek
Oliwa
1  łyżka
Gęsta śmietana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.39 g
Węglowodany
10.59 g
Tłuszcze
10.95 g
Wartość energetyczna
219.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

58 min
Krok 1
30 min
Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.
Krok 2
15 min
W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.
Krok 3
1 min
Gotową zupę zestawiam z kuchenki.
Krok 4
5 min
W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.
Krok 5
5 min
W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 6
1 min
Ugotowane główki szparagów odcedzam.
Krok 7
1 min
Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 1 z 7

Łososia myję, osuszam ręcznikiem papierowym, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam oliwą, oprószam solą. Tak przygotowaną rybę wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 30 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 2 z 7

W tym czasie przygotowuję zupę. Szparagi myję, odrywam i wyrzucam zdrewniałe końce, nie obieram. Odcinam główki, resztę podlewam wywarem i gotuję 15 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 3 z 7

Gotową zupę zestawiam z kuchenki.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 4 z 7

W małym garnuszku zagotowuję ok. 0,5 l wody, dodaję szczyptę soli i cukru, na wrzątek wrzucam główki szparagów i gotuję 5 minut.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 5 z 7

W tym czasie miksuję zupę na gładki krem, dodaję zahartowaną śmietanę i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 6 z 7

Ugotowane główki szparagów odcedzam.

Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

Krok 7 z 7

Zupę podaję z kawałkami pieczonego łososia i główkami szparagów. Główki szparagów można też wrzucić bezpośrednio do garnka z zupą 5 minut przed końcem gotowania i zmiksować zupę razem z nimi na gładki krem.

Nie ma lepszego sposobu na szparagi, niż zupa szparagowa. Krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem jest na to niezbitym dowodem.

Wciąż nie mogę się zdecydować, które szparagi wolę bardziej. Jak ugotuję zupę z białych, jestem przekonana, że to właśnie te są liderem w mojej wiosennej kuchni. A jak na obiad jest krem z zielonych szparagów, to już właśnie te wielbię. Ale to dobrze, bo w krótkim sezonie, gdy szparagi przejmują moja kuchnię, przynajmniej zmienia się ich kolor!

Z zielonymi szparagami łatwiej się rozprawić, bo nie trzeba ich obierać, a zupy – przecierać przez sitko. Brak konieczności obierania zielonych szparagów ma jeszcze jedną zaletę – nie pozbawiamy naszych szparagów mnóstwa cennych witamin i składników mineralnych, których całkiem sporo jest właśnie w skórce. A jakich? W szparagach znajdziemy kwas foliowy, witaminy E, C, z grupy B, mnóstwo przeciwutleniaczy, a także wapń, fosfor i potas. Warto więc wzbogacić naszą codzienną dietę w szparagi, zarówno te białe, jak i zielone. Ale dzisiaj walkę o złotą chochlę wygrywają szparagi zielone

Póki trwa sezon na szparagi, polecam także:

zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

krem ze szparagów z miętowym pesto

zupa szparagowa z awokado i miętą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha