Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

0
19min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

700  ml
Bulion drobiowy
2 
Ugotowane udko z bulionu
500  g
Szparagi
1 
Biała cebula
1  łyżka
Olej roślinny do usmażenia cebuli
0.5  opakowanie
Śmietana 12%
0.5  szklanka
Czarne oliwki
1  szczypta
Cukier
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.67 g
Węglowodany
10.01 g
Tłuszcze
14.55 g
Wartość energetyczna
214.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

19 min
Krok 1
5 min
Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka. Kiedy szparagi będą już miękkie wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.
Krok 3
3 min
Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.
Krok 4
2 min
Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.
Krok 5
3 min
Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.
Krok 6
1 min
Do misek nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.
Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 1 z 6

Szparagi myjemy i odcinamy główki ( gotujemy je osobno). Pozostałe części kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka przelewamy ugotowany wcześniej bulion drobiowy i dodajemy do niego szparagi oraz udka. Kiedy szparagi będą już miękkie wyjmujemy udka i kroimy na mniejsze kawałki.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju roślinnym. Dodajemy do zupy.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 3 z 6

Główki gotujemy w oddzielnym garnku w lekko posolonej wodzie z szczyptą cukru. Gotujemy do momentu wrzenia i przekładamy główki szparagów na sitko. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy do dekoracji. Część główek, których nie wykorzystamy dodajemy do bulionu.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 4 z 6

Ugotowane szparagi zabielamy śmietanką. Najlepiej odlać nieco bulionu i ciągle mieszając trzepaczką dolewać śmietanę. Tak przygotowaną dodajemy do zupy.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 5 z 6

Całość miksujemy blenderem. Oliwki kroimy w bardzo drobną kostkę.

Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Krok 6 z 6

Do misek nakładamy kawałki mięsa i nalewamy ciepłą zupę i dekorujemy główkami szparagów oraz posypujemy pokrojonymi oliwkami.

Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Moim ulubionym są szparagi w postaci delikatnej, kremowej zupy. Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto go wykorzystać.

Zupę krem ze szparagami przygotowałam na bazie drobiowego bulionu. Mięso z bulionu wykorzystałam do zupy. Podany czas przygotowania zupy odnosi się do ugotowania tylko kremu ze szparagów. Bulion warto przygotować sobie dzień wcześniej i gotować go na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie Wam nieco bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić.

Główki szparagów gotuję osobno, a po ugotowaniu hartuję zimną wodą, dzięki czemu zachowują swój piękny zielony kolor. Zawsze też zostawiam nieco główek od szparagów do dekoracji. Miseczka zupy pięknie podana smakuje o wiele lepiej :)

Zupa krem ze szparagami jest delikatna i pyszna. Ciemne oliwki świetnie do niej pasują. Wielbicielom białych szparagów polecam też kremową zupę z białych szparagów z groszkiem ptysiowym.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika