Zupa krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
5 minKrok 3
3 minKrok 4
2 minKrok 5
3 minKrok 6
1 minSzparagi można przygotować na wiele sposobów. Moim ulubionym są szparagi w postaci delikatnej, kremowej zupy. Sezon na szparagi szybko się kończy, więc warto go wykorzystać.
Zupę krem ze szparagami przygotowałam na bazie drobiowego bulionu. Mięso z bulionu wykorzystałam do zupy. Podany czas przygotowania zupy odnosi się do ugotowania tylko kremu ze szparagów. Bulion warto przygotować sobie dzień wcześniej i gotować go na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli zostanie Wam nieco bulionu, to można przelać go do woreczków i zamrozić.
Główki szparagów gotuję osobno, a po ugotowaniu hartuję zimną wodą, dzięki czemu zachowują swój piękny zielony kolor. Zawsze też zostawiam nieco główek od szparagów do dekoracji. Miseczka zupy pięknie podana smakuje o wiele lepiej :)
Zupa krem ze szparagami jest delikatna i pyszna. Ciemne oliwki świetnie do niej pasują. Wielbicielom białych szparagów polecam też kremową zupę z białych szparagów z groszkiem ptysiowym.
Komentarze 0