Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

0
48min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Świeże zielone szparagi
0.5  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.25  opakowanie
Serek mascarpone
1  łyżka
Jogurt grecki
trochę
Grzanki
0.5 
Świeża mięta (u mnie połowa mięty z doniczki, same listki)
0.13  szklanka
Oliwa z oliwek
1  ząbek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.09 g
Węglowodany
7.3 g
Tłuszcze
10.63 g
Wartość energetyczna
132.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

48 min
Krok 1 - Krem szparagowy
5 min
Szparagi myję, odrywam końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinam główki, tnę na kawałki. Główki odkładam na bok.
Krok 2
15 min
Szparagi podlewam gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
Krok 3
5 min
Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowuję trochę wody, wrzucam na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzam i przelewam zimną wodą. Odkładam na bok.
Krok 4
5 min
Kiedy szparagi będą miękkie, zestawiam zupę z kuchenki, dodaję główki szparagów (kilka odkładam do dekoracji), miksuję na gładki krem.
Krok 5
5 min
Dodaję serek mascarpone, jeszcze raz miksuję na małych obrotach.
Krok 6
3 min
Zupę podaję z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.
Krok 7 - Miętowe pesto
5 min
Do małego pojemniczka blendera wrzucam umyte listki mięty, dodaję oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku.
Krok 8
5 min
Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 1 - Krem szparagowy z 8

Szparagi myję, odrywam końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinam główki, tnę na kawałki. Główki odkładam na bok.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 2 z 8

Szparagi podlewam gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowuję trochę wody, wrzucam na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzam i przelewam zimną wodą. Odkładam na bok.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 4 z 8

Kiedy szparagi będą miękkie, zestawiam zupę z kuchenki, dodaję główki szparagów (kilka odkładam do dekoracji), miksuję na gładki krem.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 5 z 8

Dodaję serek mascarpone, jeszcze raz miksuję na małych obrotach.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 6 z 8

Zupę podaję z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 7 - Miętowe pesto z 8

Do małego pojemniczka blendera wrzucam umyte listki mięty, dodaję oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 8 z 8

Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sezon na świeże szparagi zbliża się ku końcowi. Ten czas staram się maksymalnie wykorzystać na szparagowe uczty, gotując przeróżne zupy szparagowe z naszych lokalnych, a słynnych na całą Polskę, dolnośląskich szparagów. Jedna z plantacji dolnośląskich szparagów znajduje się w Strzeganowicach pod Wrocławiem. Właśnie stamtąd pochodzą szparagi, z których ugotowałam dzisiejszą zupę.

Zielone szparagi podbiły moje serce w zeszłym roku, kiedy ugotowałam krem ze szparagów z dodatkiem awokado. W tym roku zupę przygotowałam z serkiem mascarpone, miętowym pesto i chrupiącymi grzankami. O tym, że delikatna nuta mięty pasuje do szparagów, przekonałam się w zeszłym roku, stąd teraz pomysł na miętowe pesto, które szybko przygotowałam z listków świeżej mięty, oliwy i czosnku.

Zielone szparagi są dużo prostsze w przygotowaniu od białych, które wymagają obierania. Zielone wystarczy umyć o odciąć zdrewniałe końce (odciąć należy około 1/3 łodygi). Można to zrobić w bardzo prosty sposób, przełamując szparaga, bo złamie się właśnie w odpowiednim miejscu.

Zupa krem ze szparagów z miętowym pesto trafia na listę moich ulubionych zup sezonowych. Jeśli też kochacie szparagi, polecam:
krem z białych szparagów na zimno
krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika