Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem ze szparagów z miętowym pesto
Dodaj do CookBook

Krem ze szparagów z miętowym pesto

(0)
48 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże zielone szparagi
0.5  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.25  opakowanie
Serek mascarpone
1  łyżka
Jogurt grecki
trochę
Grzanki
0.5 
Świeża mięta (u mnie połowa mięty z doniczki, same listki)
0.13  szklanka
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.3 g
Wartość energetyczna
132.1 kcal
Tłuszcze
10.6 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Sezon na świeże szparagi zbliża się ku końcowi. Ten czas staram się maksymalnie wykorzystać na szparagowe uczty, gotując przeróżne zupy szparagowe z naszych lokalnych, a słynnych na całą Polskę, dolnośląskich szparagów. Jedna z plantacji dolnośląskich szparagów znajduje się w Strzeganowicach pod Wrocławiem. Właśnie stamtąd pochodzą szparagi, z których ugotowałam dzisiejszą zupę.

Zielone szparagi podbiły moje serce w zeszłym roku, kiedy ugotowałam krem ze szparagów z dodatkiem awokado. W tym roku zupę przygotowałam z serkiem mascarpone, miętowym pesto i chrupiącymi grzankami. O tym, że delikatna nuta mięty pasuje do szparagów, przekonałam się w zeszłym roku, stąd teraz pomysł na miętowe pesto, które szybko przygotowałam z listków świeżej mięty, oliwy i czosnku.

Zielone szparagi są dużo prostsze w przygotowaniu od białych, które wymagają obierania. Zielone wystarczy umyć o odciąć zdrewniałe końce (odciąć należy około 1/3 łodygi). Można to zrobić w bardzo prosty sposób, przełamując szparaga, bo złamie się właśnie w odpowiednim miejscu.

Zupa krem ze szparagów z miętowym pesto trafia na listę moich ulubionych zup sezonowych. Jeśli też kochacie szparagi, polecam:
krem z białych szparagów na zimno
krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1 - Krem szparagowy

    5 min
    Szparagi myję, odrywam końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinam główki, tnę na kawałki. Główki odkładam na bok.
  • Krok 2

    15 min
    Szparagi podlewam gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
  • Krok 3

    5 min
    Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowuję trochę wody, wrzucam na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzam i przelewam zimną wodą. Odkładam na bok.
  • Krok 4

    5 min
    Kiedy szparagi będą miękkie, zestawiam zupę z kuchenki, dodaję główki szparagów (kilka odkładam do dekoracji), miksuję na gładki krem.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję serek mascarpone, jeszcze raz miksuję na małych obrotach.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podaję z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.
  • Krok 7 - Miętowe pesto

    5 min
    Do małego pojemniczka blendera wrzucam umyte listki mięty, dodaję oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku.
  • Krok 8

    5 min
    Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 1 - Krem szparagowy z 8

Szparagi myję, odrywam końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinam główki, tnę na kawałki. Główki odkładam na bok.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 2 z 8

Szparagi podlewam gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowuję trochę wody, wrzucam na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzam i przelewam zimną wodą. Odkładam na bok.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 4 z 8

Kiedy szparagi będą miękkie, zestawiam zupę z kuchenki, dodaję główki szparagów (kilka odkładam do dekoracji), miksuję na gładki krem.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 5 z 8

Dodaję serek mascarpone, jeszcze raz miksuję na małych obrotach.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 6 z 8

Zupę podaję z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 7 - Miętowe pesto z 8

Do małego pojemniczka blendera wrzucam umyte listki mięty, dodaję oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 8 z 8

Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu