Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krem ze szparagów z miętowym pesto

(0)
48min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Świeże zielone szparagi
0.5  l
Wywar warzywny lub drobiowy
0.25  opakowanie
Serek mascarpone
1  łyżka
Jogurt grecki
trochę
Grzanki
0.5 
Świeża mięta (u mnie połowa mięty z doniczki, same listki)
0.13  szklanka
Oliwa z oliwek
1  ząbek
Czosnek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.09 g
Węglowodany
7.3 g
Tłuszcze
10.63 g
Wartość energetyczna
132.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sezon na świeże szparagi zbliża się ku końcowi. Ten czas staram się maksymalnie wykorzystać na szparagowe uczty, gotując przeróżne zupy szparagowe z naszych lokalnych, a słynnych na całą Polskę, dolnośląskich szparagów. Jedna z plantacji dolnośląskich szparagów znajduje się w Strzeganowicach pod Wrocławiem. Właśnie stamtąd pochodzą szparagi, z których ugotowałam dzisiejszą zupę.

Zielone szparagi podbiły moje serce w zeszłym roku, kiedy ugotowałam krem ze szparagów z dodatkiem awokado. W tym roku zupę przygotowałam z serkiem mascarpone, miętowym pesto i chrupiącymi grzankami. O tym, że delikatna nuta mięty pasuje do szparagów, przekonałam się w zeszłym roku, stąd teraz pomysł na miętowe pesto, które szybko przygotowałam z listków świeżej mięty, oliwy i czosnku.

Zielone szparagi są dużo prostsze w przygotowaniu od białych, które wymagają obierania. Zielone wystarczy umyć o odciąć zdrewniałe końce (odciąć należy około 1/3 łodygi). Można to zrobić w bardzo prosty sposób, przełamując szparaga, bo złamie się właśnie w odpowiednim miejscu.

Zupa krem ze szparagów z miętowym pesto trafia na listę moich ulubionych zup sezonowych. Jeśli też kochacie szparagi, polecam:
krem z białych szparagów na zimno
krem ze szparagami, kurczakiem i oliwkami

Przygotowanie

48 min
  • Krok 1 - Krem szparagowy

    5 min
    Szparagi myję, odrywam końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinam główki, tnę na kawałki. Główki odkładam na bok.
  • Krok 2

    15 min
    Szparagi podlewam gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotuję 15 minut na małej mocy płyty.
  • Krok 3

    5 min
    Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowuję trochę wody, wrzucam na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzam i przelewam zimną wodą. Odkładam na bok.
  • Krok 4

    5 min
    Kiedy szparagi będą miękkie, zestawiam zupę z kuchenki, dodaję główki szparagów (kilka odkładam do dekoracji), miksuję na gładki krem.
  • Krok 5

    5 min
    Dodaję serek mascarpone, jeszcze raz miksuję na małych obrotach.
  • Krok 6

    3 min
    Zupę podaję z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.
  • Krok 7 - Miętowe pesto

    5 min
    Do małego pojemniczka blendera wrzucam umyte listki mięty, dodaję oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku.
  • Krok 8

    5 min
    Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 1 - Krem szparagowy z 8

Szparagi myję, odrywam końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinam główki, tnę na kawałki. Główki odkładam na bok.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 2 z 8

Szparagi podlewam gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotuję 15 minut na małej mocy płyty.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 3 z 8

Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowuję trochę wody, wrzucam na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzam i przelewam zimną wodą. Odkładam na bok.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 4 z 8

Kiedy szparagi będą miękkie, zestawiam zupę z kuchenki, dodaję główki szparagów (kilka odkładam do dekoracji), miksuję na gładki krem.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 5 z 8

Dodaję serek mascarpone, jeszcze raz miksuję na małych obrotach.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 6 z 8

Zupę podaję z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 7 - Miętowe pesto z 8

Do małego pojemniczka blendera wrzucam umyte listki mięty, dodaję oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku.

Krem ze szparagów z miętowym pesto

Krok 8 z 8

Miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szparagowa z awokado i miętą

    Zupa szparagowa z awokado i miętą

    29 min Średni
  • Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

    Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem

    58 min Średni
  • Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

    Krem z białych szparagów z grzankami pszennymi

    1 godz 1 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu