Rurki z kremem budyniowym
117min
Łatwy
250 g
Masło
1 kostka
Masło
2.5 szklanek
Mąka
1 szklanka
Śmietana 18%
0.5 szklanka
Mleko
1 opakowanie
2
Żółtko
1 opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
5 łyżek
Cukier
.
Wartości odżywcze
Białko
1.88 g
Węglowodany
12.77 g
Tłuszcze
13.73 g
Wartość energetyczna
185.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
117 min
Krok 1
60 min
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 2
10 min
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na ok 1-2 mm. Kroimy na paski ok 2 cm szerokości i 20 cm długości.
Krok 3
10 min
Foremki do rurek smarujemy masłem. Zawijamy na nich paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.
Krok 4
20 min
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp 180°, wstawiamy rurki i pieczemy ok 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy. UWAGA!!! Rurki zdejmujemy z foremek dopóki są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.
Krok 5
3 min
Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy żółtka i proszek budyniowy.
Krok 6
2 min
Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty.
Krok 7
1 min
Garnek przykrywamy folią aby nie utworzył nam się kożuch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 8
10 min
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniamy nią rurki.
Krok 9
1 min
Wypełnione rurki posypujemy cukrem pudrem.
Rurki z kremem budyniowym zajmą Ci nieco czasu, ale efekt z pewnością Cię nie zawiedzie. Na początku na formach do rurek upiecz rurki z kruchego ciasta. Następnie przyrządź krem budyniowy z masła, mleka, cukru i Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, a w końcu wypełnij nim upieczone rurki. Rurki z kremem budyniowym podawaj udekorowane cukrem pudrem. Deser-marzenie!
Komentarze 0