Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

(1)
1 godz 57 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest fascynacjeani

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Masło
1  kostka
Masło
2.5  szklanek
Mąka
1  szklanka
Śmietana 18%
0.5  szklanka
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
2 
Żółtko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
5  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.88 g
Węglowodany
12.77 g
Tłuszcze
13.73 g
Wartość energetyczna
185.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz pomysłu na deser, którym zaimponujesz znajomym? A może planujesz wyjątkowe rodzinne spotkanie, zasługujące na odpowiednią oprawę? Mamy dla ciebie pomysł na deser idealny. Kruche rurki z kremem budyniowym będą strzałem w dziesiątkę.
Jaki przepis na rurki z kremem budyniowym jest niezawodny? Sprawdź poniżej, jak przygotować te smaczne ciastka lub przeczytaj naszą listę "krok po kroku", jak przygotować rurki.

Jak przygotować pyszne rurki z kremem? Będą Ci potrzebne następujące składniki: masło, mąka pszenna, śmietana 18%, mleko, budyń o smaku waniliowym Winiary, dwa żółtka, opakowanie cukru wanilinowego Winiary oraz pięć łyżek cukru. Wszystkie składniki zagnieć tak, aby otrzymać formę luźnego ciasta. Uformuj ciasto w kulkę i zawiń w folię. Tak przygotowaną masę włóż na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto już się chłodzi, zdejmij folię i rozwałkuj je. Ciasto na rurki po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około dwóch mm. Potnij je z pomocą noża na paski — powinny mieć szerokość około dwóch centymetrów i długość około dwudziestu centymetrów. Dzięki temu rurki będą się łatwo zawijać.

Czas na wspomniane zawijanie rurek. Przede wszystkim należy natłuścić masłem foremki do rurek. Zawiń na nich paski ciasta w taki sposób, aby kolejna partia ciasta zachodziła odrobinę na wcześniejszą. Jeśli nie masz foremek do rurek, możesz zrobić je samodzielnie, formując rurki z papieru do pieczenia i zawijając je dokładnie folią aluminiową. Takie formy są wystarczająco grube i sztywne, aby z ich pomocą upiec pyszne rurki z kremem. Pamiętaj, że jeżeli zdecydujesz się na zrobienie własnych foremek, również musisz je natłuścić (na przykład masłem). Kiedy już zawiniesz ciasto na wszystkie foremki, ułóż rurki na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Piecz je w nagrzanym do 180 ° piekarniku. Jak długo ma pieką się rurki? Wystarczy około 20 minut. Ciastka będą gotowe, kiedy ciasto przybierze ładnego złotego koloru. Po tym czasie możesz wyjąć rurki z pieca, ale pamiętaj, aby nie zdejmować rurek z foremek, póki są gorące. Jeżeli zdejmiesz ciastka za szybko, będą zbyt gorące i zaczną się kruszyć. Tak przygotowane rurki wypełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem. Prosty i szybki krem utrzesz z masła, mleka i budyniu. Rurki napełnisz z pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Gotowe! Teraz możecie zajadać się pysznymi rurkami razem z rodziną i przyjaciółmi. Musimy Cię jednak ostrzec — od tego wybornego deseru ciężko się oderwać.

Przygotowanie

117 min
  • Krok 1

    60 min
    Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na ok 1-2 mm. Kroimy na paski ok 2 cm szerokości i 20 cm długości.
  • Krok 3

    10 min
    Foremki do rurek smarujemy masłem. Zawijamy na nich paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.
  • Krok 4

    20 min
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp 180°, wstawiamy rurki i pieczemy ok 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy. UWAGA!!! Rurki zdejmujemy z foremek dopóki są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.
  • Krok 5

    3 min
    Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy żółtka i proszek budyniowy.
  • Krok 6

    2 min
    Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty.
  • Krok 7

    1 min
    Garnek przykrywamy folią aby nie utworzył nam się kożuch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 8

    10 min
    Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniamy nią rurki.
  • Krok 9

    1 min
    Wypełnione rurki posypujemy cukrem pudrem.
Rurki z kremem budyniowym

Krok 1 z 9

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto ma być dość luźne. Zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 2 z 9

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii i rozwałkowujemy na ok 1-2 mm. Kroimy na paski ok 2 cm szerokości i 20 cm długości.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 3 z 9

Foremki do rurek smarujemy masłem. Zawijamy na nich paski ciasta tak aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 4 z 9

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp 180°, wstawiamy rurki i pieczemy ok 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy. UWAGA!!! Rurki zdejmujemy z foremek dopóki są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 5 z 9

Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy żółtka i proszek budyniowy.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 6 z 9

Mieszankę wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy ciągle mieszając aż nasz budyń będzie gęsty.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 7 z 9

Garnek przykrywamy folią aby nie utworzył nam się kożuch i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 8 z 9

Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełniamy nią rurki.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 9 z 9

Wypełnione rurki posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Anika

250gramow masła i jeszcze jedna kostka masła? Tak wynika z tego przepisu...

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Czosnkowe miseczki chlebowe

    Czosnkowe miseczki chlebowe

    2 godz 58 min Łatwy
  • Rurki z kremem waniliowym

    Rurki z kremem waniliowym

    2 godz 17 min Średni
  • Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

    Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami blogerki Poezja smaku

    4 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu