Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Rurki z kremem budyniowym
Dodaj do CookBook

Rurki z kremem budyniowym

(1)
1 godz 57 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest fascynacjeani
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

30 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Masło
2.5  szklanek
Mąka
1  szklanka
Śmietana 18%
0.5  szklanka
Mleko
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym WINIARY
2 
Żółtko
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
5  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.8 g
Wartość energetyczna
137.8 kcal
Tłuszcze
8.3 g
Białko
1.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Rurki z kremem budyniowym przepis

Jak przygotować pyszne rurki z kremem? Będą Ci potrzebne następujące składniki: masło, mąka pszenna, śmietana 18%, mleko, budyń o smaku waniliowym Winiary, dwa żółtka, opakowanie cukru wanilinowego Winiary oraz pięć łyżek cukru.


Wszystkie składniki zagnieć tak, aby otrzymać formę luźnego ciasta. Uformuj ciasto w kulkę i zawiń w folię. Tak przygotowaną masę włóż na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto już się chłodzi, zdejmij folię i rozwałkuj je. Ciasto na rurki po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około dwóch mm. Potnij je z pomocą noża na paski — powinny mieć szerokość około dwóch centymetrów i długość około dwudziestu centymetrów. Dzięki temu rurki będą się łatwo zawijać.


Czas na wspomniane zawijanie rurek. Przede wszystkim należy natłuścić masłem foremki do rurek. Zawiń na nich paski ciasta w taki sposób, aby kolejna partia ciasta zachodziła odrobinę na wcześniejszą. Jeśli nie masz foremek do rurek, możesz zrobić je samodzielnie, formując rurki z papieru do pieczenia i zawijając je dokładnie folią aluminiową. Takie formy są wystarczająco grube i sztywne, aby z ich pomocą upiec pyszne rurki z kremem. Pamiętaj, że jeżeli zdecydujesz się na zrobienie własnych foremek, również musisz je natłuścić (na przykład masłem). Kiedy już zawiniesz ciasto na wszystkie foremki, ułóż rurki na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Piecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Jak długo ma pieką się rurki? Wystarczy około 20 minut. Ciastka będą gotowe, kiedy ciasto przybierze ładnego złotego koloru. Po tym czasie możesz wyjąć rurki z pieca, ale pamiętaj, aby nie zdejmować rurek z foremek, póki są gorące. Jeżeli zdejmiesz ciastka za szybko, będą zbyt gorące i zaczną się kruszyć.


Tak przygotowane rurki wypełniamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.

Zamiast ciężkich, bardzo słodkich kremów, warto przygotować delikatną masę budyniową. Jak to zrobić?

Na początek ugotuj na mleku budyń o smaku Waniliowym WINIARY, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowany budyń pozostaw do ostygnięcia. Następnie utrzyj tłuszcz z 1 szklanką cukru pudru. Zaleca się użycie w tym celu 1/2 kostki masła. Możesz również wykorzystać margarynę w kostce. Podczas ucierania masy dodawaj do niej po jednej łyżce zimnego budyniu. Kontynuuj aż do zużycia całego budyniu. W efekcie powstanie dość gęsty, ale gładki krem.

Gdy nadzienie jest gotowe, rurki napełnisz z pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.


Teraz możecie zajadać się pysznymi rurkami razem z rodziną i przyjaciółmi. Musimy Cię jednak ostrzec — od tego wybornego deseru ciężko się oderwać.

Przygotowanie

117 min
  • Krok 1

    60 min
    Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto powinno być dość luźne. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Po tym czasie wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na ok 1-2 mm. Następnie pokrój na paski ok. 2 cm szerokości i 20 cm długości.
  • Krok 3

    10 min
    Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawiń na nich paski ciasta - tak, aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.
  • Krok 4

    20 min
    Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmij z piekarnika. UWAGA! Rurki należy zdejmować z foremek, gdy są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.
  • Krok 5

    3 min
    Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadź żółtka i proszek budyniowy.
  • Krok 6

    2 min
    Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Gotuj, ciągle mieszając - aż budyń będzie gęsty.
  • Krok 7

    1 min
    Garnek przykryj folią, aby nie utworzył się kożuch i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
  • Krok 8

    10 min
    Masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnij rurki.
  • Krok 9

    1 min
    Wypełnione rurki posyp cukrem pudrem!
Rurki z kremem budyniowym

Krok 1 z 9

Z podanych składników zagnieć ciasto. Ciasto powinno być dość luźne. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 2 z 9

Po tym czasie wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na ok 1-2 mm. Następnie pokrój na paski ok. 2 cm szerokości i 20 cm długości.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 3 z 9

Foremki do rurek posmaruj masłem. Zawiń na nich paski ciasta - tak, aby kolejna warstwa zachodziła odrobinę na wcześniejszą.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 4 z 9

Ułóż ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wyjmij z piekarnika. UWAGA! Rurki należy zdejmować z foremek, gdy są gorące. Zimne rurki będą się kruszyć.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 5 z 9

Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej ilości mleka rozprowadź żółtka i proszek budyniowy.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 6 z 9

Mieszankę wlej na gotujące się mleko. Gotuj, ciągle mieszając - aż budyń będzie gęsty.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 7 z 9

Garnek przykryj folią, aby nie utworzył się kożuch i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 8 z 9

Masło utrzyj na puch, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego i napełnij rurki.

Rurki z kremem budyniowym

Krok 9 z 9

Wypełnione rurki posyp cukrem pudrem!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.7 z 5
4.6666666666667
Wszystkich ocen: 3
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
33
22
11
00
00
00

Opinie

5

Aleksandra

Cudo
Anonim (niezweryfikowany) 03/05/2024-08:06 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2024-04:01 CEST
Dziękujemy za Twoją opinię. Miłego dnia, Aleksandro!
4

Anika

250gramow masła i jeszcze jedna kostka masła? Tak wynika z tego przepisu...
Anonim (niezweryfikowany) 01/07/2022-03:16 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąski
  • Śmietana
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Walentynki
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Rurki z cukinią

    Rurki z cukinią

    33 min Łatwy
  • Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

    Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym

    37 min Łatwy
  • Rurki z kremem waniliowym

    Rurki z kremem waniliowym

    2 godz 17 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu