Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rurki z kremem waniliowym

0
137 min
Średni

Składniki

-
60 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
2.5 szklanek
Mąka pszenna
250 g
Masło
1 szklanka
Śmietana 12%
1 szczypta
Sól
400 ml
Mleko
5 łyżek
Cukier
1 łyżka
Mąka pszenna
100 g
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.07 g
Węglowodany
5.66 g
Tłuszcze
5.79 g
Wartość energetyczna
79.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1
10 min
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.
Krok 2
65 min
Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.
Krok 3
5 min
Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.
Krok 4
20 min
Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
20 min
Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.
Krok 6
10 min
W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Krok 7
2 min
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Krok 8
5 min
Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!
Rurki z kremem waniliowym

Krok 1 z 8

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 2 z 8

Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 3 z 8

Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 4 z 8

Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 5 z 8

Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 6 z 8

Składniki: Cukier, Masło, Mleko, Mąka pszenna, Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY

W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 7 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 8 z 8

Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!

Jednym z ulubionych i znanych wszystkim deserów są od lat rurki z kremem. Przepis na ich wykonanie nie jest szczególnie skomplikowany, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Wielu z nas zna ich smak z dzieciństwa, często sięgamy po nie też w cukierni. Warto jednak przygotować ten prosty deser w domowym zaciszu. Na pewno będzie smaczniejszy! Połączenie pysznego ciasta ze smakowitym kremem z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających osób.

Nasz przepis na rurki z kremem nie jest skomplikowany ani nie wymaga użycia wyszukanych składników. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej cukier waniliowy, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj je z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj cienko. Pokrój ciasto w paski o szerokości 2 cm. Przygotuj formę do rurek, smarując ją masłem. Nawijaj na nią paski „na zakładkę”, zaczynając od części wąskiej i kończąc na szerokiej. Z jednej strony obtaczaj rurki w cukrze, a następnie układaj je na blaszce cukrem do góry. Upiecz rurki. W międzyczasie przygotuj krem.

Budyń waniliowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj do niego masło i odstaw do ostygnięcia. Kiedy krem i rurki ostygną, nadziewaj je budyniem i gotowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika