Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Rurki z kremem waniliowym

Rurki z kremem waniliowym

(1)
2 godz 17 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

60 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
2.5  szklanek
Mąka pszenna
250  g
Masło
1  szklanka
Śmietana 12%
1  szczypta
Sól
1  opakowanie
Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY
400  ml
Mleko
5  łyżek
Cukier
1  łyżka
Mąka pszenna
100  g
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.07 g
Węglowodany
5.66 g
Tłuszcze
5.79 g
Wartość energetyczna
79.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jednym z ulubionych i znanych wszystkim deserów są od lat rurki z kremem. Przepis na ich wykonanie nie jest szczególnie skomplikowany, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Wielu z nas zna ich smak z dzieciństwa, często sięgamy po nie też w cukierni. Warto jednak przygotować ten prosty deser w domowym zaciszu. Na pewno będzie smaczniejszy! Połączenie pysznego ciasta ze smakowitym kremem z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających osób.

Nasz przepis na rurki z kremem nie jest skomplikowany ani nie wymaga użycia wyszukanych składników. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej cukier waniliowy, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj je z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj cienko. Pokrój ciasto w paski o szerokości 2 cm. Przygotuj formę do rurek, smarując ją masłem. Nawijaj na nią paski „na zakładkę”, zaczynając od części wąskiej i kończąc na szerokiej. Z jednej strony obtaczaj rurki w cukrze, a następnie układaj je na blaszce cukrem do góry. Upiecz rurki. W międzyczasie przygotuj krem.

Budyń waniliowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj do niego masło i odstaw do ostygnięcia. Kiedy krem i rurki ostygną, nadziewaj je budyniem i gotowe!

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    10 min
    Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.
  • Krok 2

    65 min
    Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.
  • Krok 3

    5 min
    Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.
  • Krok 4

    20 min
    Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Krok 5

    20 min
    Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.
  • Krok 6

    10 min
    W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  • Krok 7

    2 min
    Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  • Krok 8

    5 min
    Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!
Rurki z kremem waniliowym

Krok 1 z 8

Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 2 z 8

Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 3 z 8

Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 4 z 8

Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 5 z 8

Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 6 z 8

Składniki: Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY, Mleko, Cukier, Mąka pszenna, Masło

W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 7 z 8

Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.

Rurki z kremem waniliowym

Krok 8 z 8

Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Impreza
  • Kuchnia europejska
  • Śmietana
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Babeczki z budyniem

    Babeczki z budyniem

    2 godz 30 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Napoleonka

    Napoleonka

    3 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu