Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.
Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.
Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.
Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.
W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0