Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 8 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
1  łyżka
Masło
1  Płaska łyżka
Cukier
1 
Żółtko
1 
Jajko
1  łyżeczka
Cynamon
1  łyżka
Kakao
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny
50  ml
Woda
trochę
Skórka z pomarańczy
1  szczypta
Sól
600  g
Ser ricotta
250  g
Cukier puder
5  g
Owoce kandyzowane
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
13.86 g
Węglowodany
58.86 g
Tłuszcze
13.21 g
Wartość energetyczna
397.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cannoli to sycylijski deser, który zachwyca połączeniem chrupiącej rurki i kremowego nadzienia. Jeśli lubisz kulinarne podróże, to włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem z pewnością zabiorą Cię w jedną z przyjemniejszych wycieczek do Włoch. Cannoli wyśmienicie smakują do mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty. Słodkie rurki z kremem to nie jedyny przepis, który wykonasz z serem ricotta. Możesz także spróbować bardziej wysublimowanego przepisu na przepyszne, wytrawne crespelle.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    3 min
    Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
  • Krok 2

    5 min
    W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki.
  • Krok 3

    10 min
    Wyrób zwarte ciasto dodając odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
  • Krok 4

    5 min
    Ser ricottę utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem.
  • Krok 5

    2 min
    Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
  • Krok 6

    10 min
    Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki.
  • Krok 7

    10 min
    Foremki nasmaruj olejem a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka.
  • Krok 8

    5 min
    Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
  • Krok 9

    5 min
    Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone rurki faszeruj wcześniej przygotowaną ricottą. Deser możesz udekorować kandyzowanymi owocami wg uznania.
Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 2 z 9

W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 3 z 9

Wyrób zwarte ciasto dodając odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 4 z 9

Ser ricottę utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 5 z 9

Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 6 z 9

Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 7 z 9

Foremki nasmaruj olejem a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 8 z 9

Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 9 z 9

Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone rurki faszeruj wcześniej przygotowaną ricottą. Deser możesz udekorować kandyzowanymi owocami wg uznania.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia włoska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Włoskie cannoli z budyniem – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Ciasto francuskie

    4 godz 50 min Średni
  • Marlenka czekoladowa

    4 godz Łatwy
  • Słodkie bułeczki drożdżowe

    55 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu