Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.86 g
Węglowodany
58.86 g
Tłuszcze
13.21 g
Wartość energetyczna
397.39 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
Krok 2
5 min
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki.
Krok 3
10 min
Wyrób zwarte ciasto dodając odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
Krok 4
5 min
Ser ricottę utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem.
Krok 5
2 min
Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Krok 6
10 min
Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki.
Krok 7
10 min
Foremki nasmaruj olejem a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka.
Krok 8
5 min
Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
Krok 9
5 min
Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone rurki faszeruj wcześniej przygotowaną ricottą. Deser możesz udekorować kandyzowanymi owocami wg uznania.
Cannoli to sycylijski deser, który zachwyca połączeniem chrupiącej rurki i kremowego nadzienia. Jeśli lubisz kulinarne podróże, to włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem z pewnością zabiorą Cię w jedną z przyjemniejszych wycieczek do Włoch. Cannoli wyśmienicie smakują do mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty.
Komentarze 0