Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
1 łyżka
Masło
1 Płaska łyżka
Cukier
1 
Żółtko
1 
Jajko
1 łyżeczka
Cynamon
1 łyżka
Kakao
1 Płaska łyżka
Sok z cytryny
50 ml
Woda
1 trochę
Skórka z pomarańczy
1 szczypta
Sól
600 g
Ser ricotta
250 g
Cukier puder
5 g
Owoce kandyzowane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
397.39 kcal
Białko
13.86 g
Tłuszcze
44.39 g
Węglowodany
27.68 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
3 min
Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.
Krok 2
5 min
W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki.
Krok 3
10 min
Wyrób zwarte ciasto dodając odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.
Krok 4
5 min
Ser ricottę utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem.
Krok 5
2 min
Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.
Krok 6
10 min
Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki.
Krok 7
10 min
Foremki nasmaruj olejem a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka.
Krok 8
5 min
Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.
Krok 9
5 min
Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone rurki faszeruj wcześniej przygotowaną ricottą. Deser możesz udekorować kandyzowanymi owocami wg uznania.
Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej razem z cynamonem i kakao. Dodaj skórkę startą z pomarańczy, sól i cukier.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 2 z 9

W osobnym naczyniu rozkłóć jajka z sokiem z cytryny i rozpuszczonym masłem, a następnie całość wlej do mąki.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 3 z 9

Wyrób zwarte ciasto dodając odrobinę wody lub wina do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto schłodź w lodówce min 1h.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 4 z 9

Ser ricottę utrzyj na gładki krem z cukrem pudrem.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 5 z 9

Ze schłodzonego ciasta oderwij kawałek i rozwałkuj na grubość ok 3 mm.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 6 z 9

Wytnij z ciasta kwadraty o boku ok 10-15 cm. Z folii aluminiowej zrób niewielkie rulony lub wykorzystaj do tego specjalne rurki.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 7 z 9

Foremki nasmaruj olejem a następnie nałóż na nie kwadraty ciasta złączając u góry dwa skośne boki i sklejając ciasto. Powinna wyjść nam niepełna rurka.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 8 z 9

Tak przygotowane ciasto smaż w głębokim oleju (180°C), aż ciasto zbrązowieje i lekko urośnie.

Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

Krok 9 z 9

Z usmażonych ciastek usuń rurkę i odstaw do wystudzenia. Wystudzone rurki faszeruj wcześniej przygotowaną ricottą. Deser możesz udekorować kandyzowanymi owocami wg uznania.

Cannoli to sycylijski deser, który zachwyca połączeniem chrupiącej rurki i kremowego nadzienia. Jeśli lubisz kulinarne podróże, to włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem z pewnością zabiorą Cię w jedną z przyjemniejszych wycieczek do Włoch. Cannoli wyśmienicie smakują do mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika