Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Dodaj do CookBook

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Skrzydła indycze (małe lub jedno duże)
0.5  główka
Włoska kapusta (nieduża)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
3 
Ziemniaki
1  kawałek
Por
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Mielony kminek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeżo posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.4 g
Wartość energetyczna
105.7 kcal
Tłuszcze
1.4 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka to pomysł na treściwy posiłek, pozbawiony ciężkości typowej dla dań z kapusty (zwłaszcza białej, która jest cięższa od włoskiej). W zupie nie znajdziecie apetycznych kawałków podsmażonego boczku ani kiełbasy, ale niczego jej nie brakuje, bo jest przygotowana na aromatycznym, a jednocześnie delikatnym wywarze z indyczych skrzydeł.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej została przygotowana z ziemniakami, ale równie dobrze możecie nie dodawać ziemniaków do zupy, a podać tłuczone i okraszone skwarkami na talerzu obok miski z zupą. A może chcielibyście poeksperymentować i dodać do zupy ryż? Podpowiem, że też będzie pasować ?

Zupę kapuścianą doprawiłam mielonym kminkiem, ponieważ nie przepadam za całymi jego ziarnami. Jeśli wolicie kminek w całości, jak najbardziej możecie go dodać do zupy w takiej postaci.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Nasyceni po zupie kapuścianej? Spróbujcie jeszcze naszych deserowych propozycji

  • Mango lassi

  • Zupa owocowa z miodem i makaronem

  • Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego

  • Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

  • Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim

  • Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    30 min
    Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    20 min
    Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 1 z 6

Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 2 z 6

Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 3 z 6

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 4 z 6

W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 5 z 6

Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Niski poziom soli
  • Paleo
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu