Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Skrzydła indycze (małe lub jedno duże)
0.5  główka
Włoska kapusta (nieduża)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
3 
Ziemniaki
1  kawałek
Por
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Mielony kminek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeżo posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.26 g
Węglowodany
20.37 g
Tłuszcze
1.38 g
Wartość energetyczna
105.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka to pomysł na treściwy posiłek, pozbawiony ciężkości typowej dla dań z kapusty (zwłaszcza białej, która jest cięższa od włoskiej). W zupie nie znajdziecie apetycznych kawałków podsmażonego boczku ani kiełbasy, ale niczego jej nie brakuje, bo jest przygotowana na aromatycznym, a jednocześnie delikatnym wywarze z indyczych skrzydeł.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej została przygotowana z ziemniakami, ale równie dobrze możecie nie dodawać ziemniaków do zupy, a podać tłuczone i okraszone skwarkami na talerzu obok miski z zupą. A może chcielibyście poeksperymentować i dodać do zupy ryż? Podpowiem, że też będzie pasować ?

Zupę kapuścianą doprawiłam mielonym kminkiem, ponieważ nie przepadam za całymi jego ziarnami. Jeśli wolicie kminek w całości, jak najbardziej możecie go dodać do zupy w takiej postaci.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Nasyceni po zupie kapuścianej? Spróbujcie jeszcze naszych deserowych propozycji

  • Mango lassi
  • Zupa owocowa z miodem i makaronem
  • Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
  • Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji
  • Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
  • Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    30 min
    Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    20 min
    Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 1 z 6

Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 2 z 6

Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 3 z 6

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 4 z 6

W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 5 z 6

Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zupa z karpia ze śmietaną

    Zupa z karpia ze śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu