Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

(0)
1 godz 21 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Skrzydła indycze (małe lub jedno duże)
0.5  główka
Włoska kapusta (nieduża)
60  g
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
3 
Ziemniaki
1  kawałek
Por
1 
Cebula
2 
Liść laurowy
3 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Mielony kminek
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
1  pęczek
Świeżo posiekany koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.26 g
Węglowodany
20.37 g
Tłuszcze
1.38 g
Wartość energetyczna
105.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka to pomysł na treściwy posiłek, pozbawiony ciężkości typowej dla dań z kapusty (zwłaszcza białej, która jest cięższa od włoskiej). W zupie nie znajdziecie apetycznych kawałków podsmażonego boczku ani kiełbasy, ale niczego jej nie brakuje, bo jest przygotowana na aromatycznym, a jednocześnie delikatnym wywarze z indyczych skrzydeł.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej została przygotowana z ziemniakami, ale równie dobrze możecie nie dodawać ziemniaków do zupy, a podać tłuczone i okraszone skwarkami na talerzu obok miski z zupą. A może chcielibyście poeksperymentować i dodać do zupy ryż? Podpowiem, że też będzie pasować ?

Zupę kapuścianą doprawiłam mielonym kminkiem, ponieważ nie przepadam za całymi jego ziarnami. Jeśli wolicie kminek w całości, jak najbardziej możecie go dodać do zupy w takiej postaci.

Z podanej ilości składników przygotujecie 8 porcji zupy.

Nasyceni po zupie kapuścianej? Spróbujcie jeszcze naszych deserowych propozycji

  • Mango lassi
  • Zupa owocowa z miodem i makaronem
  • Zupa serowa z diablotkami z ciasta francuskiego
  • Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji
  • Chłodnik truskawkowy z chili i serem kozim
  • Myggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa

Przygotowanie

81 min
  • Krok 1

    30 min
    Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.
  • Krok 2

    20 min
    Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.
  • Krok 3

    15 min
    Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.
Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 1 z 6

Do większego garnka przekładamy skrzydła indycze, zalewamy 3l zimnej wody, zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, gotujemy pół godziny.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 2 z 6

Pietruszkę i seler obieramy, pozostawiamy w całości, por dokładnie myjemy, przygotowane warzywa dodajemy do garnka z zupą, gotujemy 20 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 3 z 6

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do garnka, gotujemy 15 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 4 z 6

W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podduszamy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy do cebulki, oprószamy solą i kminkiem, dusimy ok. 10 minut.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 5 z 6

Podduszoną kapustę dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy.

Zupa kapuściana z kapusty włoskiej na skrzydełkach z indyka

Krok 6 z 6

Zupę podajemy posypaną świeżo posiekanym koperkiem i mięsem ze skrzydeł indyka.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zupa krupnik na golonce - przepis

    1 godz 33 min Łatwy
  • Delikatny kapuśniak na indyku z całymi pomidorami z puszki

    1 godz 9 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa na żeberkach z tłuczonymi ziemniakami

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu