Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jesień przyniosła grzyby pachnące lasem, kolorowe dynie i soczyste jabłka, które przerabiam na słodki mus, dodaję do ciast i innych deserów oraz wykorzystuję do przygotowania lekkiej, idealnie kremowej zupy z jabłek, która może być smacznym i zdrowym początkiem dnia.
Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji to propozycja na smaczne, słodkie i zdrowe śniadanie, które można łączyć z ulubionymi dodatkami. Pasuje do niej makaron i groszek ptysiowy, w wersji śniadaniowej świetnie sprawdzą się płatki owsiane lub kukurydziane, ale ja obowiązkowo porcję zupy z jabłek posypuję jagodami goji. Małymi, przypominającymi rodzynki owocami, o słodko-gorzkim posmaku. Poza niewątpliwym urokiem wizualnym, jagody goji, nazywane najzdrowszym owocem świata, posiadają też właściwości prozdrowotne – m.in. zawierają duże ilości witaminy C. Odkryłam je całkiem niedawno i często dodaję do owsianki, choć mój kilkuletni synek zjada je bezpośrednio z torebki bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli chcecie wzmocnić swoją odporność przed nadchodzącą zimą, to warto włączyć je do swojego menu, na przykład właśnie w towarzystwie zupy z jabłek.
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Krok 2
3 min
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i imbir do smaku oraz laskę cynamonu.
Krok 3
13 min
Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut (aż jabłka będą miękkie).
Krok 4
4 min
Wyjmujemy laskę cynamonu i zupę miksujemy blenderem.
Krok 5
3 min
Gotową zupę z jabłek zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 6
2 min
Porcję zupy z jabłek posypujemy jagodami goji. Można też podawać dodatkowo z płatkami owsianymi.
Krok 1
z
6
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Krok 2
z
6
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i imbir do smaku oraz laskę cynamonu.
Krok 3
z
6
Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut (aż jabłka będą miękkie).
Krok 4
z
6
Wyjmujemy laskę cynamonu i zupę miksujemy blenderem.
Krok 5
z
6
Gotową zupę z jabłek zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 6
z
6
Porcję zupy z jabłek posypujemy jagodami goji. Można też podawać dodatkowo z płatkami owsianymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0