Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

(0)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Duże jabłka
1 
Cynamon laska
1  łyżka
Cukier z wanilią
3  szklanek
Woda
1  szczypta
Imbir
1 
Sok z cytryny
trochę
Jagody goji do posypania
2  łyżek
Gęsty jogurt naturalny
1  porcja
Płatki owsiane

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.71 g
Węglowodany
30.29 g
Tłuszcze
0.7 g
Wartość energetyczna
122.89 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Krok 2
3 min
Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i imbir do smaku oraz laskę cynamonu.
Krok 3
13 min
Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut (aż jabłka będą miękkie).
Krok 4
4 min
Wyjmujemy laskę cynamonu i zupę miksujemy blenderem.
Krok 5
3 min
Gotową zupę z jabłek zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.
Krok 6
2 min
Porcję zupy z jabłek posypujemy jagodami goji. Można też podawać dodatkowo z płatkami owsianymi.
Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

Krok 1 z 6

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w równą kostkę. Od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny.

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

Krok 2 z 6

Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i imbir do smaku oraz laskę cynamonu.

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

Krok 3 z 6

Gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut (aż jabłka będą miękkie).

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

Krok 4 z 6

Wyjmujemy laskę cynamonu i zupę miksujemy blenderem.

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

Krok 5 z 6

Gotową zupę z jabłek zabielamy gęstym jogurtem naturalnym.

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji

Krok 6 z 6

Porcję zupy z jabłek posypujemy jagodami goji. Można też podawać dodatkowo z płatkami owsianymi.

Jesień przyniosła grzyby pachnące lasem, kolorowe dynie i soczyste jabłka, które przerabiam na słodki mus, dodaję do ciast i innych deserów oraz wykorzystuję do przygotowania lekkiej, idealnie kremowej zupy z jabłek, która może być smacznym i zdrowym początkiem dnia.

Zupa z jabłek z suszonymi jagodami goji to propozycja na smaczne, słodkie i zdrowe śniadanie, które można łączyć z ulubionymi dodatkami. Pasuje do niej makaron i groszek ptysiowy, w wersji śniadaniowej świetnie sprawdzą się płatki owsiane lub kukurydziane, ale ja obowiązkowo porcję zupy z jabłek posypuję jagodami goji. Małymi, przypominającymi rodzynki owocami, o słodko-gorzkim posmaku. Poza niewątpliwym urokiem wizualnym, jagody goji, nazywane najzdrowszym owocem świata, posiadają też właściwości prozdrowotne – m.in. zawierają duże ilości witaminy C. Odkryłam je całkiem niedawno i często dodaję do owsianki, choć mój kilkuletni synek zjada je bezpośrednio z torebki bez jakichkolwiek dodatków. Jeśli chcecie wzmocnić swoją odporność przed nadchodzącą zimą, to warto włączyć je do swojego menu, na przykład właśnie w towarzystwie zupy z jabłek.

Polecam też inne przepisy śniadaniowe :
Domowe musli z owocami do zupy śniadaniowej
Kaszka manna i owsianka na mleku
Śniadaniowa zupa z dyni z mlekiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha