
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Smaki dzieciństwa, czyli zupy na Dzień Dziecka

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Takie mleczne pyszności mama przygotowywała dla nas najczęściej w niedziele i w inne fajne dni, takie jak Dzień Dziecka, kiedy to kaszka obowiązkowo była jeszcze ubita mikserem na puszysty obłoczek.
Dziś kaszka manna i owsianka na mleku to ulubione śniadaniowe smaki moich dzieci. Uwielbiają, kiedy dodaję do kaszki świeże owoce lub konfitury, a płatki owsiane najlepiej smakują im z miodem i orzechami. Dzisiaj z okazji Dnia Dziecka przygotowałam na śniadanie obie zupy mleczne, bo jedno dziecię chciało kaszkę, a drugie – płatki owsiane. W ich święto nie mogłam im odmówić. Nastawiłam więc dwa garnuszki z mlekiem prosto od krowy, tzn. z mlekomatu i już za chwilę owsianka i kaszka były gotowe. Zacząć Dzień Dziecka od dwóch ukochanych zup z dzieciństwa, bezcenne :)
Wszystkim dzieciom życzę udanego Dnia Dziecka i smacznego!
Zobacz też inne zupy, które pokochają Twoje dzieci tutaj!
Przygotowanie
Krok 1 - Kaszka manna
10 minKrok 2
3 minKrok 3
1 minKrok 4
2 minKrok 5 - Owsianka na mleku
6 minKrok 6
5 minKrok 7
3 min
Krok 1 - Kaszka manna z 7
Odlewam pół szklanki mleka, resztę zagotowuję w rondelku (można od razu wykorzystać całe mleko, ja trochę odlewam, by dolać do gotowej kaszki, dzięki czemu kaszka nie jest taka gorąca i od razu nadaje się do jedzenia).

Krok 2 z 7
Wsypuję powoli kaszę, gotuję 3 minuty cały czas mieszając.

Krok 3 z 7
Dodaję cukier, miksuję mikserem na najwyższych obrotach około minuty, dodając powoli pozostałe mleko.

Krok 4 z 7
Podaję z truskawkami i szklanką soku wyciśniętego z pomarańczy.

Krok 5 - Owsianka na mleku z 7
Mleko wlewam do garnuszka i zagotowuję z przeciętą wzdłuż laską wanilii.

Krok 6 z 7
Wyciągam z garnuszka laskę wanilii, dodaję płatki owsiane i odstawiam pod przykryciem na kilka minut.

Krok 7 z 7
Kiedy owsianka przestygnie, dodaję miód, podaję z orzechami włoskimi.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0