Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Koniec lata to idealny moment, aby jego smaki i zapachy zamknąć w słoikach! Żeby następnie móc je otwierać w chwilach zwątpienia czy przy gorszych humorach przez całą długą jesień i zimę. Stragany uginają się pod ciężarem śliwek, brzoskwiń, jabłek, gruszek i moreli…Pora zatem na zakupy! Do koszyka dorzućmy kilka kilogramów cukru (w zależności od preferencji białego lub brązowego). Owoce zgrabnie pokroimy i przesmażymy, a za pomocą kilku dodatków nadamy im niepowtarzalnego aromatu i odkryjemy ich nowe oblicze. Jeśli owocowe konfitury planujemy przechowywać je np. w piwnicy czy spiżarce przez kilka miesięcy, pełne słoiki należy zapasteryzować.

Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła to klasyka wśród owocowych konfitur. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs, klusek na parze czy na kromce świeżej chałki z masłem. Z powideł wyczarujemy także słodką zupę! Przepis z dodatkiem czekolady to ukłon w stronę wszystkich miłośników kakao oraz najmłodszych. W wersji dla dorosłych dodać można kilka łyżek alkoholu. „Pijana śliwka” będzie jeszcze nieco bardziej wyrazista.

Konfitura z malin z kwiatami czarnego bzu

Choć nie wszyscy przepadają za pestkami, konfitury z malin mają grono swoich wiernych fanów. W zimie herbata z niczym innym nie będzie smakowała tak dobrze. Jeśli pestki stanowią duży problem, można przecedzić je na sicie. Warto jednak mieć na uwadze ich dobroczynne właściwości – stanowią doskonałe źródło pektyny, a także w sposób naturalny zagęszczają owocową konfiturę, dzięki czemu można do niej dodać nieco mniej cukru.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy

Brzoskwinie i gruszki, czyli dużo słodyczy. Dżem po przesmażeniu nabiera pięknego złotego koloru! W tym połączeniu w słoiku zamykamy po trochu polskich i egzotycznych smaków, choć – przy sprzyjającym, słonecznym lecie – i brzoskwinie w naszym klimacie można wyhodować. Zarówno gruszki, jak i brzoskwinie to wyjątkowo słodkie owoce, dlatego w tej wersji ilość cukru można ograniczyć do minimum.

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

A gdyby tak móc odtwarzać rzymskie wakacje przez cały rok? Słoneczne morele i likier amaretto otulone delikatnym ciastem w formie śniadaniowego rogalika, do tego filiżanka cappucino… I nawet najciemniejsze poranki nie będą nam straszne! Uwaga: przepis jedynie dla dużych łasuchów.

Po zagotowaniu słoiczków nie pozostaje już nic innego, jak tylko cieszyć się smakiem lata przez kolejne miesiące! Do smażenia warto zaprosić pozostałych członków rodziny lub przyjaciół. Wspólne gotowanie niezwykle zbliża. Owocowe konfitury ucieszą wszystkich, niezależnie od wieku. Gotowe, każdy zajadał będzie na swój ulubiony sposób.

 

Jeśli lubicie robić domowe przetwory, sprawdźcie też inne nasze przepisy na przetwory:

Autor: Ania

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty