Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szczaw na zimę w słoiczkach

(0)
24min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  pęczków
Świeży szczaw ( u mnie 4 pęczki)
1  łyżeczka
Sól
5  łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.4 g
Węglowodany
2.24 g
Tłuszcze
0.49 g
Wartość energetyczna
15.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
Krok 2
8 min
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Krok 3
2 min
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
Krok 4
3 min
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Krok 5
3 min
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
Krok 6
3 min
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.
Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 1 z 6

Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 2 z 6

Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 3 z 6

Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 4 z 6

Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 5 z 6

Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 6 z 6

Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.

Szczaw na zimę warto przygotować sobie już teraz, kiedy sezon w pełni. Najlepsze będą do tego malutkie słoiczki po koncentracie pomidorowym czy musztardzie. Taka porcja wystarczy na zupę dla dwóch osób.

Zupa szczawiowa oczywiście najlepiej smakuje wiosną, przygotowana ze świeżego szczawiu, ale wracanie do tych smaków zimową porą ma też swój urok. Poza tym przygotowanie zupy szczawiowej , jeśli posiadamy szczaw w słoiczku zajmie nam bardzo mało czasu.

W moim domu zdecydowanym amatorem takich kwaśnych smaków jest mój mąż.

Zazwyczaj te zimowe zapasy robię właśnie z myślą o nim.

Sposobów na przygotowanie szczawiu na zimę jest bardzo dużo. Są zwolennicy zaprawiania szczawiu na bez soli i bez wcześniejszego gotowania. Z pewnością wszystkie sposoby są dobre, to też kwestia przyzwyczajeń wyniesionych z domu.

Szczaw na zimę w słoiczkach możecie wykorzystać do przygotowania :

Zupy szczawiowej z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha