Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Szczaw na zimę w słoiczkach

0
24min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  pęczków
Świeży szczaw ( u mnie 4 pęczki)
1  łyżeczka
Sól
5  łyżek
Woda

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.4 g
Węglowodany
2.24 g
Tłuszcze
0.49 g
Wartość energetyczna
15.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

24 min
Krok 1
5 min
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
Krok 2
8 min
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Krok 3
2 min
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
Krok 4
3 min
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Krok 5
3 min
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
Krok 6
3 min
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.
Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 1 z 6

Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 2 z 6

Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 3 z 6

Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 4 z 6

Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 5 z 6

Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 6 z 6

Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.

Szczaw na zimę warto przygotować sobie już teraz, kiedy sezon w pełni. Najlepsze będą do tego malutkie słoiczki po koncentracie pomidorowym czy musztardzie. Taka porcja wystarczy na zupę dla dwóch osób.

Zupa szczawiowa oczywiście najlepiej smakuje wiosną , przygotowana ze świeżego szczawiu, ale wracanie do tych smaków zimową porą ma też swój urok. Poza tym przygotowanie zupy szczawiowej , jeśli posiadamy szczaw w słoiczku zajmie nam bardzo mało czasu.

W moim domu zdecydowanym amatorem takich kwaśnych smaków jest mój mąż.

Zazwyczaj te zimowe zapasy robię właśnie z myślą o nim.

Sposobów na przygotowanie szczawiu na zimę jest bardzo dużo. Są zwolennicy zaprawiania szczawiu na bez soli i bez wcześniejszego gotowania. Z pewnością wszystkie sposoby są dobre, to też kwestia przyzwyczajeń wyniesionych z domu.

Szczaw na zimę w słoiczkach możecie wykorzystać do przygotowania :

Zupy szczawiowej z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika