
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Szczaw na zimę w słoiczkach

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa szczawiowa oczywiście najlepiej smakuje wiosną, przygotowana ze świeżego szczawiu, ale wracanie do tych smaków zimową porą ma też swój urok. Poza tym przygotowanie zupy szczawiowej , jeśli posiadamy szczaw w słoiczku zajmie nam bardzo mało czasu.
W moim domu zdecydowanym amatorem takich kwaśnych smaków jest mój mąż.
Zazwyczaj te zimowe zapasy robię właśnie z myślą o nim.
Sposobów na przygotowanie szczawiu na zimę jest bardzo dużo. Są zwolennicy zaprawiania szczawiu na bez soli i bez wcześniejszego gotowania. Z pewnością wszystkie sposoby są dobre, to też kwestia przyzwyczajeń wyniesionych z domu.
Szczaw na zimę w słoiczkach możecie wykorzystać do przygotowania :
Zupy szczawiowej z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
8 minKrok 3
2 minKrok 4
3 minKrok 5
3 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.

Krok 2 z 6
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.

Krok 3 z 6
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.

Krok 4 z 6
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.

Krok 5 z 6
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.

Krok 6 z 6
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0