Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Szczaw na zimę w słoiczkach

Szczaw na zimę w słoiczkach

(0)
24min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  pęczków
Świeży szczaw ( u mnie 4 pęczki)
1  łyżeczka
Sól
5  łyżek
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.4 g
Węglowodany
2.24 g
Tłuszcze
0.49 g
Wartość energetyczna
15.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szczaw na zimę warto przygotować sobie już teraz, kiedy sezon w pełni. Najlepsze będą do tego malutkie słoiczki po koncentracie pomidorowym czy musztardzie. Taka porcja wystarczy na zupę dla dwóch osób.

Zupa szczawiowa oczywiście najlepiej smakuje wiosną, przygotowana ze świeżego szczawiu, ale wracanie do tych smaków zimową porą ma też swój urok. Poza tym przygotowanie zupy szczawiowej , jeśli posiadamy szczaw w słoiczku zajmie nam bardzo mało czasu.

W moim domu zdecydowanym amatorem takich kwaśnych smaków jest mój mąż.

Zazwyczaj te zimowe zapasy robię właśnie z myślą o nim.

Sposobów na przygotowanie szczawiu na zimę jest bardzo dużo. Są zwolennicy zaprawiania szczawiu na bez soli i bez wcześniejszego gotowania. Z pewnością wszystkie sposoby są dobre, to też kwestia przyzwyczajeń wyniesionych z domu.

Szczaw na zimę w słoiczkach możecie wykorzystać do przygotowania :

Zupy szczawiowej z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
  • Krok 2

    8 min
    Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
  • Krok 3

    2 min
    Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
  • Krok 4

    3 min
    Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
  • Krok 5

    3 min
    Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
  • Krok 6

    3 min
    Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.
Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 1 z 6

Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 2 z 6

Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 3 z 6

Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 4 z 6

Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 5 z 6

Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.

Szczaw na zimę w słoiczkach

Krok 6 z 6

Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Szczaw polny solony w słoiku

    Szczaw polny solony w słoiku

    30 min Łatwy
  • Pieczone kasztany

    Pieczone kasztany

    50 min Łatwy
  • Botwinka z chipsami z liści buraków

    Botwinka z chipsami z liści buraków

    53 min Łatwy
  • Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    6 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu