Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szczaw na zimę warto przygotować sobie już teraz, kiedy sezon w pełni. Najlepsze będą do tego malutkie słoiczki po koncentracie pomidorowym czy musztardzie. Taka porcja wystarczy na zupę dla dwóch osób.
Zupa szczawiowa oczywiście najlepiej smakuje wiosną, przygotowana ze świeżego szczawiu, ale wracanie do tych smaków zimową porą ma też swój urok. Poza tym przygotowanie zupy szczawiowej , jeśli posiadamy szczaw w słoiczku zajmie nam bardzo mało czasu.
W moim domu zdecydowanym amatorem takich kwaśnych smaków jest mój mąż.
Zazwyczaj te zimowe zapasy robię właśnie z myślą o nim.
Sposobów na przygotowanie szczawiu na zimę jest bardzo dużo. Są zwolennicy zaprawiania szczawiu na bez soli i bez wcześniejszego gotowania. Z pewnością wszystkie sposoby są dobre, to też kwestia przyzwyczajeń wyniesionych z domu.
Szczaw na zimę w słoiczkach możecie wykorzystać do przygotowania :
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
Krok 2
8 min
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Krok 3
2 min
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
Krok 4
3 min
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Krok 5
3 min
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
Krok 6
3 min
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.
Krok 1
z
6
Ze szczawiu odrywamy łodygi (wykorzystujemy same liście). Dokładnie je myjemy i osuszamy. Liście drobno szatkujemy w paseczki.
Krok 2
z
6
Do rondelka lub garnka ( zależy od objętości szczawiu) wkładamy szczaw i zalewamy dosłownie kilkoma łyżkami wody. Solimy i gotujemy na małym ogniu mieszając.
Krok 3
z
6
Kontrolujemy poziom wody. Szczaw zdecydowanie zmniejszy swoją objętość.
Krok 4
z
6
Gotujemy kilka minut i od razu, jeszcze gorące przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków.
Krok 5
z
6
Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ściereczce, aby zaciągnęło.
Krok 6
z
6
Tak przygotowany szczaw zanosimy w chłodne miejsce do przechowania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0