
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł



Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przed dodaniem szczawiu do garnka można odlać dwie chochle zupy do wyższego naczynia, zmiksować i ponownie dodać do garnka dla zagęszczenia zupy.
W naszej wiosennej zupie pysznią się warzywa, które trochę zostały już zapomniane… A niesłusznie! Zobacz w innych przepisach na zupy, jak pyszna jest kalarepa i szczaw
Zupa kalarepowa z kaszą jaglanąWiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Przecierana zupa z kalarepy
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
15 minKrok 3
3 minKrok 4
2 min
Krok 1 z 4
Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.

Krok 2 z 4
Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.

Krok 3 z 4
Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.

Krok 4 z 4
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0