Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeszcze mikre i umorusane ziemią, ale za to jakie pyszne! Nowalijki. Zupa wiosenna z młodych warzyw, do której może trafić wszystko, co ledwo wyrosło z żyznej ziemi, to pochwała długo wyczekiwanej wiosny. Wraz z jej nadejściem budzą się do życia przepisy na zupy, zapomniane na całe długie zimowe miesiące. Oto jeden z nich.
Przed dodaniem szczawiu do garnka można odlać dwie chochle zupy do wyższego naczynia, zmiksować i ponownie dodać do garnka dla zagęszczenia zupy.
W naszej wiosennej zupie pysznią się warzywa, które trochę zostały już zapomniane… A niesłusznie! Zobacz w innych przepisach na zupy, jak pyszna jest kalarepa i szczaw
Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Przecierana zupa z kalarepy
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami
Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.
Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.
Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.
Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.