Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.7  l
Wywar warzywny lub woda
0.5  pęczek
Świeży szczaw
5 
Młode ziemniaki
1  pęczek
Młoda włoszczyzna
1 
Kalarepka
2  ząbków
Młody czosnek
1  łyżka
Oliwa
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  łyżeczka
Świeżo posiekane zioła (koperek, natka pietruszki)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.43 g
Węglowodany
43.48 g
Tłuszcze
8.27 g
Wartość energetyczna
274.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Jeszcze mikre i umorusane ziemią, ale za to jakie pyszne! Nowalijki. Zupa wiosenna z młodych warzyw, do której może trafić wszystko, co ledwo wyrosło z żyznej ziemi, to pochwała długo wyczekiwanej wiosny. Wraz z jej nadejściem budzą się do życia przepisy na zupy, zapomniane na całe długie zimowe miesiące. Oto jeden z nich.

Przed dodaniem szczawiu do garnka można odlać dwie chochle zupy do wyższego naczynia, zmiksować i ponownie dodać do garnka dla zagęszczenia zupy.

W naszej wiosennej zupie pysznią się warzywa, które trochę zostały już zapomniane… A niesłusznie! Zobacz w innych przepisach na zupy, jak pyszna jest kalarepa i szczaw

Zupa kalarepowa z kaszą jaglaną
Wiosenna zupa ogórkowa ze szczawiem
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Przecierana zupa z kalarepy
Oberiba – śląska zupa z kalarepy
Zupa szczawiowa na rosole z jajkiem i ziemniakami

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.
  • Krok 2

    15 min
    Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.
  • Krok 4

    2 min
    Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 1 z 4

Warzywa myjemy, nie obieramy (poza kalarepką, którą trzeba cienko obrać). Marchewkę, pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki kalarepkę i seler w kostkę. Por myjemy pomiędzy listkami, kroimy w półtalarki. Szczaw dokładnie płuczemy.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 2 z 4

Na oliwie delikatnie podsmażamy pokrojone warzywa (poza szczawiem), po kilku minutach dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku, smażymy chwilę, podlewamy warzywa wodą lub wywarem. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy 10 minut.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 3 z 4

Szczaw siekamy, dorzucamy do garnka z zupą pod koniec gotowania razem z posiekanymi ziołami.

Zupa wiosenna z młodych warzyw ze świeżym szczawiem

Krok 4 z 4

Zabielamy zupę zahartowaną śmietaną, podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    Zupa kalafiorowa z ziemniakami

    28 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Szybka zupa z niczego

    Szybka zupa z niczego

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu