Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

(0)
2 godz 17 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko surowe
1  łyżka
Majonez
trochę
Szczypiorek
trochę
Koperek
trochę
Pietruszka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Bułka tarta do panierki
1  łyżka
Masło klarowane
350  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
3 
Ziarno ziela angielskiego
60  g
Marchew
400  g
Ziemniaki
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler
2 
Biała kiełbasa z szynki
1 
Pietruszka mała (korzeń)
1  słoik
Szczaw
2  łyżek
Płynna śmietana do zup
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.11 g
Węglowodany
33.75 g
Tłuszcze
35.5 g
Wartość energetyczna
593.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na przygotowanie zupy szczawiowej na wywarze z wędzonki, podanej z faszerowanymi jajkami podsunęła mi nasza czytelniczka Zofia Jankowska, podczas dyskusji na temat zup wielkanocnych. Święta minęły i zdążyłam już o nich zapomnieć, ale ciągle chodził mi po głowie ten przepis. Zresztą do tej pory szczawiowa zupełnie nie kojarzyła mi się z Wielkanocą, bo gotuję ją w okolicach maja, kiedy zaczyna się sezon na szczaw. Udało mi się wyszperać w piwniczce ostatni słoiczek szczawiu z zeszłego roku, więc nie było już odwrotu – decyzja zapadła, gotuję zupę szczawiową na wędzonce.

W trakcie gotowania zupy szczawiowej przygotowałam faszerowane jajka. Nie miałam dokładnych wskazówek jak je przygotować, więc improwizowałam i muszę stwierdzić, że powinnam zdecydowanie częściej to robić. Tak przygotowane jajka okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Farsz wyszedł pyszny, delikatny i puszysty. Majonez świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zimnych dań i przekąsek!

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy szczawiowej)

Amatorom kwaśnych smaków polecam też :
Szczaw ze słoiczka
Szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupę ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Swojską zupę ogórkową

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1 - Jajka faszerowane

    5 min
    Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
  • Krok 2

    3 min
    Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
  • Krok 4

    3 min
    Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
  • Krok 6

    3 min
    W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
  • Krok 7

    5 min
    Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
  • Krok 8

    6 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.
  • Krok 9 - Zupa szczawiowa

    60 min
    Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
  • Krok 10

    5 min
    Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 11

    8 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
  • Krok 12

    20 min
    Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  • Krok 13

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
  • Krok 14

    5 min
    Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
  • Krok 15

    3 min
    Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 1 - Jajka faszerowane z 15

Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 2 z 15

Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 3 z 15

Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 4 z 15

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 5 z 15

Farsz z jajek nakładamy do skorupek.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 6 z 15

W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 7 z 15

Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 8 z 15

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 9 - Zupa szczawiowa z 15

Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 10 z 15

Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 11 z 15

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 12 z 15

Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 14 z 15

Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 15 z 15

Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
I Iwa

Hmm... ziemniaki w małą kostkę i 20 minut gotowania? 10 max. Inaczej się rozgotują...

Winiary
Expert

Iwa, można oczywiście skrócić czas gotowania, o czym wspominamy w przepisie, w kroku 12 :) Podczas gotowania dobrze kontrolować ich miękkość. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu