Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.
Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.