Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
Dodaj do CookBook

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

(0)
2 godz 17 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko surowe
1  łyżka
Majonez
trochę
Szczypiorek
trochę
Koperek
trochę
Pietruszka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Bułka tarta do panierki
1  łyżka
Masło klarowane
350  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
3 
Ziarno ziela angielskiego
60  g
Marchew
400  g
Ziemniaki
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler
2 
Biała kiełbasa z szynki
1 
Pietruszka mała (korzeń)
1  słoik
Szczaw
2  łyżek
Płynna śmietana do zup
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.7 g
Wartość energetyczna
593.6 kcal
Tłuszcze
35.5 g
Białko
33.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pomysł na przygotowanie zupy szczawiowej na wywarze z wędzonki, podanej z faszerowanymi jajkami podsunęła mi nasza czytelniczka Zofia Jankowska, podczas dyskusji na temat zup wielkanocnych. Święta minęły i zdążyłam już o nich zapomnieć, ale ciągle chodził mi po głowie ten przepis. Zresztą do tej pory szczawiowa zupełnie nie kojarzyła mi się z Wielkanocą, bo gotuję ją w okolicach maja, kiedy zaczyna się sezon na szczaw. Udało mi się wyszperać w piwniczce ostatni słoiczek szczawiu z zeszłego roku, więc nie było już odwrotu – decyzja zapadła, gotuję zupę szczawiową na wędzonce.

W trakcie gotowania zupy szczawiowej przygotowałam faszerowane jajka. Nie miałam dokładnych wskazówek jak je przygotować, więc improwizowałam i muszę stwierdzić, że powinnam zdecydowanie częściej to robić. Tak przygotowane jajka okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Farsz wyszedł pyszny, delikatny i puszysty. Majonez świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zimnych dań i przekąsek!

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy szczawiowej)

Amatorom kwaśnych smaków polecam też :
Szczaw ze słoiczka
Szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupę ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

Swojską zupę ogórkową

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1 - Jajka faszerowane

    5 min
    Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
  • Krok 2

    3 min
    Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
  • Krok 4

    3 min
    Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
  • Krok 6

    3 min
    W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
  • Krok 7

    5 min
    Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
  • Krok 8

    6 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.
  • Krok 9 - Zupa szczawiowa

    60 min
    Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
  • Krok 10

    5 min
    Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 11

    8 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
  • Krok 12

    20 min
    Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  • Krok 13

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
  • Krok 14

    5 min
    Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
  • Krok 15

    3 min
    Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 1 - Jajka faszerowane z 15

Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 2 z 15

Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 3 z 15

Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 4 z 15

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 5 z 15

Farsz z jajek nakładamy do skorupek.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 6 z 15

W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 7 z 15

Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 8 z 15

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 9 - Zupa szczawiowa z 15

Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 10 z 15

Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 11 z 15

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 12 z 15

Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 14 z 15

Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 15 z 15

Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Entrant
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Stir-fry
  • Wielkanoc
  • Z patelni
  • Źródło białka
  • Zupa
  • Zupa
  • Zupy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa kartoflanka z boczkiem

    Zupa kartoflanka z boczkiem

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Zupa Tikka Masala

    Zupa Tikka Masala

    33 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    Zupa ogórkowa z serowymi grzankami

    1 godz 24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu