Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

(0)
2 godz 17 min
Trudny
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Jajko ugotowane na twardo
1 
Jajko surowe
1  łyżka
Majonez
trochę
Szczypiorek
trochę
Koperek
trochę
Pietruszka
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
trochę
Bułka tarta do panierki
1  łyżka
Masło klarowane
350  g
Żeberka wędzone
1.5  l
Woda zimna
2 
Liść laurowy
4 
Ziarna kolorowego pieprzu
3 
Ziarno ziela angielskiego
60  g
Marchew
400  g
Ziemniaki
1  kawałek
por (część zielona)
1  kawałek
Seler
2 
Biała kiełbasa z szynki
1 
Pietruszka mała (korzeń)
1  słoik
Szczaw
2  łyżek
Płynna śmietana do zup
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
33.11 g
Węglowodany
33.75 g
Tłuszcze
35.5 g
Wartość energetyczna
593.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pomysł na przygotowanie zupy szczawiowej na wywarze z wędzonki, podanej z faszerowanymi jajkami podsunęła mi nasza czytelniczka Zofia Jankowska, podczas dyskusji na temat zup wielkanocnych. Święta minęły i zdążyłam już o nich zapomnieć, ale ciągle chodził mi po głowie ten przepis. Zresztą do tej pory szczawiowa zupełnie nie kojarzyła mi się z Wielkanocą, bo gotuję ją w okolicach maja, kiedy zaczyna się sezon na szczaw. Udało mi się wyszperać w piwniczce ostatni słoiczek szczawiu z zeszłego roku, więc nie było już odwrotu – decyzja zapadła, gotuję zupę szczawiową na wędzonce.

W trakcie gotowania zupy szczawiowej przygotowałam faszerowane jajka. Nie miałam dokładnych wskazówek jak je przygotować, więc improwizowałam i muszę stwierdzić, że powinnam zdecydowanie częściej to robić. Tak przygotowane jajka okazały się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Farsz wyszedł pyszny, delikatny i puszysty. Majonez świetnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do zimnych dań i przekąsek!

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy szczawiowej)

Amatorom kwaśnych smaków polecam też :
Szczaw ze słoiczka
Szczawiową z jajkiem i chrupiącym boczkiem
Zupę ogórkową z ogórkami podsmażanymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika
Swojską zupę ogórkową

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1 - Jajka faszerowane

    5 min
    Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.
  • Krok 2

    3 min
    Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.
  • Krok 3

    5 min
    Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.
  • Krok 4

    3 min
    Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 5

    3 min
    Farsz z jajek nakładamy do skorupek.
  • Krok 6

    3 min
    W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.
  • Krok 7

    5 min
    Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.
  • Krok 8

    6 min
    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.
  • Krok 9 - Zupa szczawiowa

    60 min
    Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).
  • Krok 10

    5 min
    Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.
  • Krok 11

    8 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.
  • Krok 12

    20 min
    Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
  • Krok 13

    3 min
    Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.
  • Krok 14

    5 min
    Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.
  • Krok 15

    3 min
    Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.
Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 1 - Jajka faszerowane z 15

Jajka ugotowane na twardo (wciąż w skorupkach!) kroimy wzdłuż na dwie równe połówki. Łyżeczką delikatnie wyjmujemy środek tak, aby nie uszkodzić skorupki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 2 z 15

Jajka ucieramy na tarce o małych oczkach.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 3 z 15

Pietruszkę, koperek i szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do jajek razem z łyżką majonezu.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 4 z 15

Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 5 z 15

Farsz z jajek nakładamy do skorupek.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 6 z 15

W małej misce roztrzepujemy widelcem surowe jajko.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 7 z 15

Każde faszerowane jajko, częścią z farszem, zamaczamy w jajku, a następnie posypujemy bułką tartą.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 8 z 15

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła klarowanego i smażymy jajka.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 9 - Zupa szczawiowa z 15

Do garnka wkładamy wędzone żeberka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 1 godzinę (jeśli mamy większy kawałek wędzonki to wydłużamy nieco czas gotowania).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 10 z 15

Co jakiś czas zbieramy łyżką szumowinę.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 11 z 15

Ziemniaki obieramy i kroimy w małą, równą kostkę. Włoszczyznę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 12 z 15

Po 1 godzinie ziemniaki, włoszczyznę i białą kiełbasę dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 13 z 15

Pod koniec gotowania dodajemy szczaw i zabielamy śmietaną.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 14 z 15

Ugotowaną kiełbasę odławiamy, kroimy w plasterki i dodajemy ponownie do zupy szczawiowej.

Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką

Krok 15 z 15

Ciepłą zupę szczawiową podajemy z jajkami faszerowanymi zieleninką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
I Iwa

Hmm... ziemniaki w małą kostkę i 20 minut gotowania? 10 max. Inaczej się rozgotują...

Winiary
Expert

Iwa, można oczywiście skrócić czas gotowania, o czym wspominamy w przepisie, w kroku 12 :) Podczas gotowania dobrze kontrolować ich miękkość. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Rozgrzewająca grochówka

    Rozgrzewająca grochówka

    1 godz 23 min Średni
  • Grochówka z kiełbasą

    Grochówka z kiełbasą

    1 godz 20 min Średni
  • Zupa krupnik na gęsinie

    Zupa krupnik na gęsinie

    2 godz 4 min Trudny
  • Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    Parzybroda z młodej kapusty – kuchnia regionalna

    1 godz 37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu