Swojska zupa ogórkowa
30min
Łatwy
30
dag
Ogórek kiszony
1
Mała marchewka
1
Pietruszka mała
1
kawałek
Seler
1
kawałek
Por
3
Ziarenka ziela angielskiego
1
Suszony listek laurowy
6
Ziemniaki
1
gałązka
Natka pietruszki
1
szczypta
Sól himalajska lub zwykła
2
ząbków
1
opakowanie
Zupa ogórkowa Jak u Mamy WINIARY
0.25
szklanka
Gęsta śmietanka
1
łyżeczka
Świeżo posiekany koperek
.
Wartości odżywcze
Białko
2.87 g
Węglowodany
17.62 g
Tłuszcze
0.49 g
Wartość energetyczna
80.75 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
30 min
Krok 1
4 min
W garnku zagotowuję 1 l wody, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, kawałek pora, starte na tarce marchewkę, pietruszkę i seler.
Krok 2
2 min
Ząbki czosnku rozgniatam lekko nożem, obieram ze skórki, dodaję do garnka.
Krok 3
15 min
Dodaję ziele angielskie, listek laurowy, gałązkę natki pietruszki, gotuję 15 minut.
Krok 4
1 min
W tym czasie ogórki blenduję za pomocą blendera.
Krok 5
5 min
Zupę ogórkową Jak u Mamy Winiary rozprowadzam w 0,5 l zimnej wody, dodaję do garnka, zagotowuję ciągle mieszając i gotuję 5 minut.
Krok 6
1 min
Pod koniec gotowania dodaję zblendowane ogórki, zagotowuję.
Krok 7
1 min
Po zestawieniu z płyty można dodać do zupy ogórkowej zahartowaną śmietanę.
Krok 8
1 min
Zupę ogórkową przed podaniem posypuję świeżo posiekanym koperkiem.
Sekret zupy ogórkowej tkwi w ogórkach. Kupuję tylko takie sprawdzone, chrupiące i pyszne. Nie lubię ogórków, które po przekrojeniu pryskają wodą lub są klapnięte. Zazwyczaj takie po ukiszeniu robią się ogórki sztucznie pędzone.
Lata świetlne temu, kiedy robiłam pierwszą zupę ogórkową, jeszcze nie wiedziałam, że ogórki trzeba dodać do zupy pod sam koniec gotowania, inaczej ziemniaki nie zmiękną i pozostaną lekko twarde nawet przy dłuższym gotowaniu. Ogórki warto dodać do garnka pod sam koniec gotowania także ze względu na to, że im dłużej będą się gotować, tym więcej stracą witamin.
Ogórki na zupę ogórkową najzwyczajniej w świecie miksuję blenderem. Można oczywiście zetrzeć je na tarce, wówczas kupując ogórki, warto wybierać te większe, bo z małymi będziemy mieli więcej kłopotu. Ja zawsze kupuję dużo więcej, niż potrzeba na zupę ogórkową, bo ogórki kiszone są świetnym źródłem witaminy C, błonnika i dostarczają organizmowi bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu są pysznym naturalnym probiotykiem.
Wszystkim wielbicielom zup ogórkowych polecam także:
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
zupa ogórkowa z czosnkiem
zupa ogórkowa z wędzonym łososiem
Lata świetlne temu, kiedy robiłam pierwszą zupę ogórkową, jeszcze nie wiedziałam, że ogórki trzeba dodać do zupy pod sam koniec gotowania, inaczej ziemniaki nie zmiękną i pozostaną lekko twarde nawet przy dłuższym gotowaniu. Ogórki warto dodać do garnka pod sam koniec gotowania także ze względu na to, że im dłużej będą się gotować, tym więcej stracą witamin.
Ogórki na zupę ogórkową najzwyczajniej w świecie miksuję blenderem. Można oczywiście zetrzeć je na tarce, wówczas kupując ogórki, warto wybierać te większe, bo z małymi będziemy mieli więcej kłopotu. Ja zawsze kupuję dużo więcej, niż potrzeba na zupę ogórkową, bo ogórki kiszone są świetnym źródłem witaminy C, błonnika i dostarczają organizmowi bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu są pysznym naturalnym probiotykiem.
Wszystkim wielbicielom zup ogórkowych polecam także:
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
zupa ogórkowa z czosnkiem
zupa ogórkowa z wędzonym łososiem
Komentarze 0