Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W kuchni polskiej można znaleźć mnóstwo przepisów na przepyszne zupy, przygotowane na wiele sposobów. Jedną z najsmaczniejszych i najchętniej przyrządzanych jest zupa ogórkowa. To tradycyjne, polskie danie przygotowuje się na mięsnym lub mięsno-warzywnym wywarze. Niezastąpionym dodatkiem do niej są starte na tarce ogórki kiszone, które nadają zupie charakterystycznego kwaśnego smaku. Najlepiej smakuje przyrządzona na żeberkach, ale zupa ogórkowa na kostce rosołowej będzie równie smaczna.
Zupa ogórkowa jest charakterystyczna w smaku i trudno ją pomylić z inną. Nieco podobnie smakuje rosyjski rosolnik, który również przyrządza się na bazie ogórków kiszonych, ale też małosolnych, a czasem nawet na bazie płynu uzyskanego w wyniku kiszenia kapusty. Choć jej smak jest zbliżony, to jednak nasza rodzima zupa ogórkowa z ziemniakami, ryżem czy kluskami nie ma sobie równych. Jeśli zatem masz ochotę na pożywną, sycącą zupę koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis babci na ogórkową. Zatem, jak zrobić tę przepyszną, bogatą w smaku zupę?
Przepis na zupę ogórkową nie jest trudny i każdy z łatwością poradzi sobie z jej przyrządzeniem. Do jej przygotowania idealnie nadaje się Bulion drobiowy WINIARY. Potrzebne będą też marchew, seler naciowy oraz por. Warzywa te są niezbędne, aby zupka ogórkowa z makaronem nabrała odpowiedniego smaku i aromatu. Należy je starannie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W ten sam sposób należy przygotować ogórki kiszone.
Kostkę bulionową rozpuszcza się w 1 litrze wrzącej wody. Do gotującego się wywaru należy włożyć wcześniej przygotowane warzywa, z wyjątkiem ogórka, i gotować przez 15 minut. Kiedy są już miękkie, czas na makaron i ogórki. Całość gotujemy przez kolejny kwadrans. W międzyczasie należy wymieszać śmietanę z mąką, wlać do zupy i zagotować. Gotową porcję posypujemy drobno posiekanym, świeżym koperkiem. W ten sam sposób można przygotować zupę ogórkową z ryżem, zastępując nim drobny makaron. W obu wersjach zupa smakuje wyśmienicie, jest niezwykle smaczna, pożywna i wyjątkowo aromatyczna. Smacznego!
Przygotowanie
52 min
Krok 1
3 min
Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Warzywa (poza ogórkami) obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
3 min
Ogórki pokrój w ten sam sposób.
Krok 4
15 min
Warzywa (poza ogórkiem) dodaj do bulionu i gotuj przez 15 minut.
Krok 5
15 min
Dodaj ogórki, surowy makaron i gotuj kolejne 10-15 minut.
Krok 6
5 min
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 7
1 min
Przed podaniem posyp koperkiem.
Krok 1
z
7
Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2
z
7
Warzywa (poza ogórkami) obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
z
7
Ogórki pokrój w ten sam sposób.
Krok 4
z
7
Warzywa (poza ogórkiem) dodaj do bulionu i gotuj przez 15 minut.
Krok 5
z
7
Dodaj ogórki, surowy makaron i gotuj kolejne 10-15 minut.
Krok 6
z
7
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 7
z
7
Przed podaniem posyp koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
p
paweł
ktoś się chyba pomylił z tym makaronem zastąpił bym to ziemniakami.
Komentarze 1