Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kostek
Bulion na żeberkach WINIARY
35 g
Marchewka
3 
Ogórek kiszony
80 g
Makaron
100 ml
Śmietana 18%
1 łyżeczka
Mąka pszenna
1 pęczek
Koperek
35 g
Por
35 g
Seler naciowy

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.51 g
Węglowodany
21.17 g
Tłuszcze
6.24 g
Wartość energetyczna
162.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
3 min
Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Warzywa (poza ogórkami) obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
3 min
Ogórki pokrój w ten sam sposób.
Krok 4
15 min
Warzywa (poza ogórkiem) dodaj do bulionu i gotuj przez 15 minut.
Krok 5
15 min
Dodaj ogórki, surowy makaron i gotuj kolejne 10-15 minut.
Krok 6
5 min
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 7
1 min
Przed podaniem posyp koperkiem.
Zupa ogórkowa

Krok 1 z 7

Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.

Zupa ogórkowa

Krok 2 z 7

Warzywa (poza ogórkami) obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Zupa ogórkowa

Krok 3 z 7

Ogórki pokrój w ten sam sposób.

Zupa ogórkowa

Krok 4 z 7

Warzywa (poza ogórkiem) dodaj do bulionu i gotuj przez 15 minut.

Zupa ogórkowa

Krok 5 z 7

Dodaj ogórki, surowy makaron i gotuj kolejne 10-15 minut.

Zupa ogórkowa

Krok 6 z 7

Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.

Zupa ogórkowa

Krok 7 z 7

Przed podaniem posyp koperkiem.

Zupa ogórkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno dziwić się temu, że tak chętnie ją przyrządzamy. Jest smaczna, pożywna i nie zajmuje wiele czasu, by dzięki niej stworzyć obiad na kolejny dzień. Bulion na żeberkach WINIARY podkreśli jej aromat, a warzywa i makaron kolanka sprawią, że będzie bardzo pożywna. Dodatek śmietany i siekanego koperku nada jej swojskiego charakteru.Ta gęsta i konkretna zupa jest znakomitym sposobem na pełny obiad podana jako samodzielne danie. Sprawdzi się również jako element dwudaniowego posiłku. Nasz przepis na zupę ogórkową jest wyjątkowo prosty. Przygotujesz ją w zaledwie godzinę, wliczając w to czas gotowania. Przed podaniem posyp zupę świeżym koperkiem lub siekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem lub solo.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika