Zupa ogórkowa
52min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.51 g
Węglowodany
21.17 g
Tłuszcze
6.24 g
Wartość energetyczna
162.19 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
52 min
Krok 1
3 min
Kostki bulionowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
Krok 2
10 min
Warzywa (poza ogórkami) obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 3
3 min
Ogórki pokrój w ten sam sposób.
Krok 4
15 min
Warzywa (poza ogórkiem) dodaj do bulionu i gotuj przez 15 minut.
Krok 5
15 min
Dodaj ogórki, surowy makaron i gotuj kolejne 10-15 minut.
Krok 6
5 min
Śmietanę wymieszaj z mąką, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 7
1 min
Przed podaniem posyp koperkiem.
Zupa ogórkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno dziwić się temu, że tak chętnie ją przyrządzamy. Jest smaczna, pożywna i nie zajmuje wiele czasu, by dzięki niej stworzyć obiad na kolejny dzień. Bulion na żeberkach WINIARY podkreśli jej aromat, a warzywa i makaron kolanka sprawią, że będzie bardzo pożywna. Dodatek śmietany i siekanego koperku nada jej swojskiego charakteru.Ta gęsta i konkretna zupa jest znakomitym sposobem na pełny obiad podana jako samodzielne danie. Sprawdzi się również jako element dwudaniowego posiłku. Nasz przepis na zupę ogórkową jest wyjątkowo prosty. Przygotujesz ją w zaledwie godzinę, wliczając w to czas gotowania. Przed podaniem posyp zupę świeżym koperkiem lub siekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem lub solo.
Komentarze 1