Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nic nie smakuje zimą lepiej niż zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem. Przepis na udaną ogórkową jest prosty. Im smaczniejsze ogórki, tym smaczniejsza zupa, dlatego staram się robić duże zapasy kiszonych swojskich ogórków, a kiedy się skończą, kupuję ogórki od sprawdzonego sprzedawcy. Bo najgorsze, co może być, to ogórki sztucznie pędzone, takie, które nawet jeśli ładnie wyglądają z zewnątrz, bywają puste w środku i oczywiście niesmaczne. Druga rzecz, o której trzeba pamiętać, gotując ogórkową – ogórki trzeba dodać do zupy na samym końcu, inaczej pozostałe warzywa nie ugotują się do miękkości, tylko pozostaną twarde.
Zazwyczaj gotuję ogórkową z ziemniakami, ale dzisiaj na obiad jest zupa ogórkowa z ryżem, tak dla odmiany. Oczywiście trafił do mojej ogórkowej ryż basmati, mój ulubiony do zup i gołąbków. Ziemniaki można w przepisie zupełnie pominąć, ja jednak dodałam, bo dla mnie ziemniaki w ogórkowej to składnik obowiązkowy.
W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 3
20 min
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
3 min
Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).
Krok 5
4 min
Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.
Krok 6
5 min
Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 7
3 min
Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.
Krok 8
3 min
Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.
Krok 1
z
8
W garnku zagotowuję 1,5 l wody.
Krok 2
z
8
W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 3
z
8
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.
Krok 4
z
8
Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).
Krok 5
z
8
Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.
Krok 6
z
8
Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 7
z
8
Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.
Krok 8
z
8
Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
M
Mirosław
Zupa wyszła bardzo pyszna. Łatwa w przygotowaniu, po prostu niebo w gębie, jak to się popularnie mówi. Polecam
Komentarze 1