Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem
Dodaj do CookBook

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

(0)
49 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kawałek
Seler
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1 
Por (biała część)
7 
Ogórek kiszony
2  ząbków
Czosnek
trochę
Lubczyk suszony
0.5  torebka
Ryż
1 
Liść laurowy
2 
Ziarenka ziela angielskiego
1  szczypta
Sól morska
2 
Średnie ziemniaki
4  łyżek
Gęsta śmietana 18%
1  pęczek
Mały pęczek koperku
3  łyżek
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.2 g
Wartość energetyczna
208.3 kcal
Tłuszcze
13.9 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nic nie smakuje zimą lepiej niż zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem. Przepis na udaną ogórkową jest prosty. Im smaczniejsze ogórki, tym smaczniejsza zupa, dlatego staram się robić duże zapasy kiszonych swojskich ogórków, a kiedy się skończą, kupuję ogórki od sprawdzonego sprzedawcy. Bo najgorsze, co może być, to ogórki sztucznie pędzone, takie, które nawet jeśli ładnie wyglądają z zewnątrz, bywają puste w środku i oczywiście niesmaczne. Druga rzecz, o której trzeba pamiętać, gotując ogórkową – ogórki trzeba dodać do zupy na samym końcu, inaczej pozostałe warzywa nie ugotują się do miękkości, tylko pozostaną twarde.

Zazwyczaj gotuję ogórkową z ziemniakami, ale dzisiaj na obiad jest zupa ogórkowa z ryżem, tak dla odmiany. Oczywiście trafił do mojej ogórkowej ryż basmati, mój ulubiony do zup i gołąbków. Ziemniaki można w przepisie zupełnie pominąć, ja jednak dodałam, bo dla mnie ziemniaki w ogórkowej to składnik obowiązkowy.

Polecam inne pyszne zupy ogórkowe:
zupa ogórkowa z czosnkiem
zupa ogórkowa z wędzonym łososiem …a latem w szczególności:
zupa ogórkowa z małosolniaków
zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Smacznego!

Przygotowanie

49 min
  • Krok 1

    6 min
    W garnku zagotowuję 1,5 l wody.
  • Krok 2

    5 min
    W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Krok 3

    20 min
    Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 4

    3 min
    Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).
  • Krok 5

    4 min
    Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.
  • Krok 6

    5 min
    Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.
  • Krok 7

    3 min
    Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.
  • Krok 8

    3 min
    Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.
Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 1 z 8

W garnku zagotowuję 1,5 l wody.

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 2 z 8

W tym czasie warzywa (marchewka, pietruszka, seler) ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka z gotującą się wodą, dodaję kawałek pora i ząbki czosnku, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy.

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 3 z 8

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, dodaję do zupy, dosypuję ryż i gotuję 20 minut na małej mocy, od czasu do czasu mieszając.

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 4 z 8

Pod koniec gotowania ogórki ścieram na tarce o średnich oczkach, lekko odsączam wodę (nie wylewam).

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 5 z 8

Na patelni roztapiam masło, na niedużej mocy na maśle przesmażam przez chwilę starte ogórki.

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 6 z 8

Kiedy minie czas gotowania zupy, dodaję do garnka ogórki i odsączoną z ogórków wodę i gotuję jeszcze 5 minut.

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 7 z 8

Śmietanę zaprawiam odrobiną zupy, dodaję do garnka po zestawieniu z płyty.

Zupa ogórkowa z ryżem i siekanym koperkiem

Krok 8 z 8

Pęczek koperku siekam (bez grubych łodyżek), dodaję do zupy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.0 z 5
4
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
11
00
00
00

Opinie

4

Mirosław

Zupa wyszła bardzo pyszna. Łatwa w przygotowaniu, po prostu niebo w gębie, jak to się popularnie mówi. Polecam
Anonim (niezweryfikowany) 01/14/2023-04:43 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu