Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

(0)
40min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

8 
Ogórki kiszone średniej wielkości
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1 
Por (biała część)
5 
Ziemniaki
1  opakowanie
Łosoś wędzony w plastrach
1  łyżka
Masło
trochę
Świeży koperek
2  ząbków
1 
Laurowy liść
1 
Ziele angielskie
1  szczypta
Pieprz ziarnisty
1  szczypta
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
11.63 g
Węglowodany
14.36 g
Tłuszcze
5.56 g
Wartość energetyczna
150.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Do gotującej się wody dodaję pietruszkę w całości, por, startą na tarce marchewkę i seler.
Krok 2
3 min
Dodaję ziarenko ziela angielskiego, mały listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól do smaku.
Krok 3
20 min
Obieram ziemniaki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję do miękkości.
Krok 4
3 min
Wyławiam por i pietruszkę, dodaję ząbki czosnku.
Krok 5
6 min
Ogórki trę na tarce o grubych oczkach, podsmażam na maśle, dodaję do zupy ogórkowej i chwilę gotuję.
Krok 6
3 min
Łososia kroję w dość wąskie paski, dodaję do każdego talerza zupy ogórkowej i całość mocno posypuję świeżym koperkiem.
Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Krok 1 z 6

Do gotującej się wody dodaję pietruszkę w całości, por, startą na tarce marchewkę i seler.

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Krok 2 z 6

Dodaję ziarenko ziela angielskiego, mały listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól do smaku.

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Krok 3 z 6

Obieram ziemniaki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję do miękkości.

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Krok 4 z 6

Wyławiam por i pietruszkę, dodaję ząbki czosnku.

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Krok 5 z 6

Ogórki trę na tarce o grubych oczkach, podsmażam na maśle, dodaję do zupy ogórkowej i chwilę gotuję.

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Krok 6 z 6

Łososia kroję w dość wąskie paski, dodaję do każdego talerza zupy ogórkowej i całość mocno posypuję świeżym koperkiem.

Chciałabym mieć spiżarnię z prawdziwego zdarzenia. Taką, która w środku zimy byłaby pełna zakurzonych słoików, a im bliżej wiosny, to wiadomo, już więcej pustych półek niż tych ze słoikami :) Dziś sięgnęłabym po może już ostatni słoik z kiszonymi ogórkami, które kisiły się z liściem dębu i czarnej porzeczki. Mięsiste i zwarte w środku, czyli dokładnie takie, jak lubię. Mam takie :) Tylko nie ze spiżarni, ale komu do szczęścia potrzebna spiżarnia…
Ogórki do zupy ogórkowej przed starciem zazwyczaj obieram, pozbawiając je nieco witamin i błonnika, ale co tam, w mojej kuchni ani witamin, ani błonnika nie brakuje. W takiej wersji zupa ogórkowa podawana jest ze śmietaną. Dziś starłam je razem ze skórkami, a przed dodaniem do garnka krótko podsmażyłam na maśle. A łosoś smakował z zupą ogórkową wyśmienicie.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha