Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem
40min
Średni
8
Ogórki kiszone średniej wielkości
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
Por (biała część)
5
Ziemniaki
1
opakowanie
Łosoś wędzony w plastrach
1
łyżka
Masło
trochę
Świeży koperek
2
ząbków
1
Laurowy liść
1
Ziele angielskie
1
szczypta
Pieprz ziarnisty
1
szczypta
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
11.63 g
Węglowodany
14.36 g
Tłuszcze
5.56 g
Wartość energetyczna
150.78 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Do gotującej się wody dodaję pietruszkę w całości, por, startą na tarce marchewkę i seler.
Krok 2
3 min
Dodaję ziarenko ziela angielskiego, mały listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól do smaku.
Krok 3
20 min
Obieram ziemniaki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję do miękkości.
Krok 4
3 min
Wyławiam por i pietruszkę, dodaję ząbki czosnku.
Krok 5
6 min
Ogórki trę na tarce o grubych oczkach, podsmażam na maśle, dodaję do zupy ogórkowej i chwilę gotuję.
Krok 6
3 min
Łososia kroję w dość wąskie paski, dodaję do każdego talerza zupy ogórkowej i całość mocno posypuję świeżym koperkiem.
Chciałabym mieć spiżarnię z prawdziwego zdarzenia. Taką, która w środku zimy byłaby pełna zakurzonych słoików, a im bliżej wiosny, to wiadomo, już więcej pustych półek niż tych ze słoikami :) Dziś sięgnęłabym po może już ostatni słoik z kiszonymi ogórkami, które kisiły się z liściem dębu i czarnej porzeczki. Mięsiste i zwarte w środku, czyli dokładnie takie, jak lubię. Mam takie :) Tylko nie ze spiżarni, ale komu do szczęścia potrzebna spiżarnia…
Ogórki do zupy ogórkowej przed starciem zazwyczaj obieram, pozbawiając je nieco witamin i błonnika, ale co tam, w mojej kuchni ani witamin, ani błonnika nie brakuje. W takiej wersji zupa ogórkowa podawana jest ze śmietaną. Dziś starłam je razem ze skórkami, a przed dodaniem do garnka krótko podsmażyłam na maśle. A łosoś smakował z zupą ogórkową wyśmienicie.
Ogórki do zupy ogórkowej przed starciem zazwyczaj obieram, pozbawiając je nieco witamin i błonnika, ale co tam, w mojej kuchni ani witamin, ani błonnika nie brakuje. W takiej wersji zupa ogórkowa podawana jest ze śmietaną. Dziś starłam je razem ze skórkami, a przed dodaniem do garnka krótko podsmażyłam na maśle. A łosoś smakował z zupą ogórkową wyśmienicie.
Komentarze 0