
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa ogórkowa z wędzonym łososiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Ogórki do zupy ogórkowej przed starciem zazwyczaj obieram, pozbawiając je nieco witamin i błonnika, ale co tam, w mojej kuchni ani witamin, ani błonnika nie brakuje. W takiej wersji zupa ogórkowa podawana jest ze śmietaną. Dziś starłam je razem ze skórkami, a przed dodaniem do garnka krótko podsmażyłam na maśle. A łosoś smakował z zupą ogórkową wyśmienicie.
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
3 minKrok 3
20 minKrok 4
3 minKrok 5
6 minKrok 6
3 min
Krok 1 z 6
Do gotującej się wody dodaję pietruszkę w całości, por, startą na tarce marchewkę i seler.

Krok 2 z 6
Dodaję ziarenko ziela angielskiego, mały listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól do smaku.

Krok 3 z 6
Obieram ziemniaki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję do miękkości.

Krok 4 z 6
Wyławiam por i pietruszkę, dodaję ząbki czosnku.

Krok 5 z 6
Ogórki trę na tarce o grubych oczkach, podsmażam na maśle, dodaję do zupy ogórkowej i chwilę gotuję.

Krok 6 z 6
Łososia kroję w dość wąskie paski, dodaję do każdego talerza zupy ogórkowej i całość mocno posypuję świeżym koperkiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0