Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

0
44min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
1  l
Woda
8 
Średnie ziemniaki
8 
Ogórki małosolne
1  pęczek
Koperek
4  łyżek
Śmietana 12%
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.78 g
Węglowodany
12.8 g
Tłuszcze
2.3 g
Wartość energetyczna
90.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
10 min
Bulion warzywny przelewamy do garnka, dodajemy do niego ziemniaki i gotujemy.
Krok 3
5 min
Ogórki małosolne ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
3 min
Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie dodajemy do bulionu starte ogórki. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam bulion warzywny, ale świetnie też sprawdzi się tutaj bulion drobiowy z wkładką mięsną.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania zupę zabielamy śmietanką.
Krok 6
3 min
Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do zupy.
Krok 7
15 min
Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 1 z 7

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 2 z 7

Składniki: Bulion warzywny, Woda, Średnie ziemniaki

Bulion warzywny przelewamy do garnka, dodajemy do niego ziemniaki i gotujemy.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 3 z 7

Ogórki małosolne ucieramy na tarce o dużych oczkach.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 4 z 7

Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie dodajemy do bulionu starte ogórki. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam bulion warzywny, ale świetnie też sprawdzi się tutaj bulion drobiowy z wkładką mięsną.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 5 z 7

Pod koniec gotowania zupę zabielamy śmietanką.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 6 z 7

Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do zupy.

Zupa ogórkowa z małosolniaków

Krok 7 z 7

Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Na ogórki małosolne czekamy cały rok. Najlepiej smakują zawsze te pierwsze. Od kilku dobrych już lat nie kupuję gotowych małosolniaków, a zaprawiam je sama. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut. Ogórki z koperkiem i 2 ząbkami czosnku zalewamy wrzątkiem z solą i następnego dnia mamy już gotowe ogórki małosolone. Nie muszą być przechowywane w szczelnych słoikach. Najlepsze są do tego gliniane garnuszki, ale świetnie sprawdzi się też zwykły duży słoik.

Moje dzieci uwielbiają takie ogórki i postanowiłam przygotować z nimi zupę ogórkową, która różni się nieco smakiem od tradycyjnej ogórkowej do której się przyzwyczailiśmy. Na szczęście zdecydowanie większa część mojej rodziny jest otwarta na nowe smaki i pasowała im taka zupa ogórkowa, co bardzo mnie cieszy, bo lubię nieco eksperymentować w kuchni i łączyć smaki.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika