Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Na ogórki małosolne czekamy cały rok. Najlepiej smakują zawsze te pierwsze. Od kilku dobrych już lat nie kupuję gotowych małosolniaków, a zaprawiam je sama. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie kilka minut. Ogórki z koperkiem i 2 ząbkami czosnku zalewamy wrzątkiem z solą i następnego dnia mamy już gotowe ogórki małosolone. Nie muszą być przechowywane w szczelnych słoikach. Najlepsze są do tego gliniane garnuszki, ale świetnie sprawdzi się też zwykły duży słoik.
Moje dzieci uwielbiają takie ogórki i postanowiłam przygotować z nimi zupę ogórkową, która różni się nieco smakiem od tradycyjnej ogórkowej do której się przyzwyczailiśmy. Na szczęście zdecydowanie większa część mojej rodziny jest otwarta na nowe smaki i pasowała im taka zupa ogórkowa, co bardzo mnie cieszy, bo lubię nieco eksperymentować w kuchni i łączyć smaki.
Przygotowanie
44 min
Krok 1
5 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 2
10 min
Bulion warzywny przelewamy do garnka, dodajemy do niego ziemniaki i gotujemy.
Krok 3
5 min
Ogórki małosolne ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
3 min
Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie dodajemy do bulionu starte ogórki. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam bulion warzywny, ale świetnie też sprawdzi się tutaj bulion drobiowy z wkładką mięsną.
Krok 5
3 min
Pod koniec gotowania zupę zabielamy śmietanką.
Krok 6
3 min
Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do zupy.
Krok 7
15 min
Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Bulion warzywny przelewamy do garnka, dodajemy do niego ziemniaki i gotujemy.
Krok 3
z
7
Ogórki małosolne ucieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4
z
7
Kiedy ziemniaki będą na pół miękkie dodajemy do bulionu starte ogórki. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam bulion warzywny, ale świetnie też sprawdzi się tutaj bulion drobiowy z wkładką mięsną.
Krok 5
z
7
Pod koniec gotowania zupę zabielamy śmietanką.
Krok 6
z
7
Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do zupy.
Krok 7
z
7
Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0