Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczne ogórki małosolne to obowiązkowy punkt w wakacyjnym menu. Łatwe do przygotowania, stanowią doskonałą przekąskę, zastępują zieleninę w poszczególnych posiłkach, dopełniają klasyczne kanapki. Najlepiej wybrać jędrne, niewielkie ogóreczki, ale nie znaczy to, że nie można ukisić także tych większych. Wystarczy je ułożyć bliżej dna słoika, a górę przykryć tymi mniejszymi. W ten sposób te większe będą miały więcej czasu na zyskanie smaku.
Zaletą tego przepisu jest to, że wystarczy poświęcić niecałą godzinę pracy, by już za 2-3 dni cieszyć się chrupiącymi ogóreczkami. Zacznij od dokładnego ich umycia. To samo zrób z czosnkiem oraz chrzanem. W kamiennym garnku lub dużym słoju układaj ogórki, przekładając je przyprawami.
Następnie przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Pamiętaj o proporcji 1 łyżka na 1 litr wody. Po rozmieszaniu roztworu i lekkim przestudzeniu zalej nim ogórki. Na wierzchu ułóż talerz – obciąż go kamieniem lub mniejszym słoikiem z wodą. Ogórki małosolne powinny być gotowe do spożycia po upływie 2-3 dni.
Pamiętaj, że przed ukiszeniem ogórków należy je umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Pozostałości środków ochronnych czy innych zanieczyszczeń potrafią zniszczyć smak zaprawy. Wybierz młode ogórki, których miąższ jeszcze nie stał się gąbczasty. Prostym sposobem, aby nie czekać za długo na ogórki małosolne, jest obcięcie ich końcówek przed zalaniem roztworem.
Przygotowanie
40 min
Krok 1
5 min
Ogórki dokładnie umyj.
Krok 2
5 min
Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.
Krok 3
5 min
Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
Krok 4
2 min
Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
Krok 5
5 min
Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
Krok 6
3 min
Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
Krok 7
5 min
Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.
Krok 1
z
7
Ogórki dokładnie umyj.
Krok 2
z
7
Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.
Krok 3
z
7
Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
Krok 4
z
7
Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
Krok 5
z
7
Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
Krok 6
z
7
Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
Krok 7
z
7
Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
4
A
Aleksandra
Raz podajecie łyżkę soli, a raz łyżeczkę... To jednak spora różnica!
Winiary
Expert
Aleksandro, poprawiliśmy ilość w przepisie. Proporcje to 1 łyżka soli na litr wody.
M
Maria
DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS.Napewno będą dobre bo nie pierwszy raz korzystam z Waszych przepisów..
Winiary
Expert
Mario, daj znać jak wyszły ogóreczki! :)
T
Teresa
DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS
V
Violka
W przepisie jest 1 łyżka soli na 1 l wody a w opisie 1 łyżeczka soli to w końcu ile?
Winiary
Expert
Violka, dodajemy 1 łyżkę stołową soli na 1 litr wody.
Komentarze 4