Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

(10)
40min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • /
    Klasyczny
  • /
    Z twistem

Składniki

8 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ogórek
4  gałązek
Koperek
5  ząbków
Czosnek
1  kawałek
Chrzan
trochę
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.08 g
Węglowodany
6.27 g
Tłuszcze
0.22 g
Wartość energetyczna
26.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Aromatyczne ogórki małosolne to obowiązkowy punkt w wakacyjnym menu. Łatwe do przygotowania, stanowią doskonałą przekąskę, zastępują zieleninę w poszczególnych posiłkach, dopełniają klasyczne kanapki. Najlepiej wybrać jędrne, niewielkie ogóreczki, ale nie znaczy to, że nie można ukisić także tych większych. Wystarczy je ułożyć bliżej dna słoika, a górę przykryć tymi mniejszymi. W ten sposób te większe będą miały więcej czasu na zyskanie smaku.


Zaletą tego przepisu jest to, że wystarczy poświęcić niecałą godzinę pracy, by już za 2-3 dni cieszyć się chrupiącymi ogóreczkami. Zacznij od dokładnego ich umycia. To samo zrób z czosnkiem oraz chrzanem. W kamiennym garnku lub dużym słoju układaj ogórki, przekładając je przyprawami.


Następnie przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Pamiętaj o proporcji 1 łyżka na 1 litr wody. Po rozmieszaniu roztworu i lekkim przestudzeniu zalej nim ogórki. Na wierzchu ułóż talerz – obciąż go kamieniem lub mniejszym słoikiem z wodą. Ogórki małosolne powinny być gotowe do spożycia po upływie 2-3 dni.


Pamiętaj, że przed ukiszeniem ogórków należy je umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Pozostałości środków ochronnych czy innych zanieczyszczeń potrafią zniszczyć smak zaprawy. Wybierz młode ogórki, których miąższ jeszcze nie stał się gąbczasty. Prostym sposobem, aby nie czekać za długo na ogórki małosolne, jest obcięcie ich końcówek przed zalaniem roztworem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Ogórki dokładnie umyj.
  • Krok 2

    5 min
    Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.
  • Krok 3

    5 min
    Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
  • Krok 4

    2 min
    Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
  • Krok 5

    5 min
    Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
  • Krok 6

    3 min
    Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
  • Krok 7

    5 min
    Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.
Ogórki małosolne

Krok 1 z 7

Ogórki dokładnie umyj.

Ogórki małosolne

Krok 2 z 7

Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.

Ogórki małosolne

Krok 3 z 7

Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.

Ogórki małosolne

Krok 4 z 7

Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.

Ogórki małosolne

Krok 5 z 7

Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.

Ogórki małosolne

Krok 6 z 7

Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.

Ogórki małosolne

Krok 7 z 7

Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 4

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
A Aleksandra

Raz podajecie łyżkę soli, a raz łyżeczkę... To jednak spora różnica!

Winiary
Expert

Aleksandro, poprawiliśmy ilość w przepisie. Proporcje to 1 łyżka soli na litr wody.

M Maria

DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS.Napewno będą dobre bo nie pierwszy raz korzystam z Waszych przepisów..

Winiary
Expert

Mario, daj znać jak wyszły ogóreczki! :)

T Teresa

DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS

V Violka

W przepisie jest 1 łyżka soli na 1 l wody a w opisie 1 łyżeczka soli to w końcu ile?

Winiary
Expert

Violka, dodajemy 1 łyżkę stołową soli na 1 litr wody.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Inny
  • Kanapki
  • Kuchnia europejska
  • Warzywa
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ogórki konserwowe z miodem

    Ogórki konserwowe z miodem

    52 min Łatwy
  • Pikle

    Pikle

    1 godz 30 min Łatwy
  • Sałatka szwedzka

    Sałatka szwedzka

    45 min Łatwy
  • Ogórki kiszone

    Ogórki kiszone

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu