Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ogórki małosolne

1
40 min
Łatwy

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 kg
Ogórek
1 łodyga
Koperek
5 ząbków
Czosnek
1 kawałek
Chrzan
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
5 min
Ogórki dokładnie umyj.
Krok 2
5 min
Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.
Krok 3
5 min
Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.
Krok 4
2 min
Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.
Krok 5
5 min
Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.
Krok 6
3 min
Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.
Krok 7
5 min
Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.
Ogórki małosolne

Krok 1 z 7

Ogórki dokładnie umyj.

Ogórki małosolne

Krok 2 z 7

Oczyść i obierz 5 ząbków czosnku oraz chrzan.

Ogórki małosolne

Krok 3 z 7

Układaj ogórki w kamiennym garnku lub słoju przekładając przyprawami.

Ogórki małosolne

Krok 4 z 7

Czas na zalewę - zagotuj wodę. Do wody dodaj sól w proporcji 1 łyżka soli na litr wody.

Ogórki małosolne

Krok 5 z 7

Rozmieszaj sól i ciepłą zalewą (ale nie wrzącą) zalej ogórki.

Ogórki małosolne

Krok 6 z 7

Na wierzchu słoika połóż talerz. Talerz obciąż kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą.

Ogórki małosolne

Krok 7 z 7

Ogórki odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie ogórki małosolne powinny być gotowe.

Aromatyczne ogórki małosolne to obowiązkowy punkt w wakacyjnym menu. Łatwe do przygotowania, stanowią doskonałą przekąskę, zastępują zieleninę w poszczególnych posiłkach, dopełniają klasyczne kanapki. Najlepiej wybrać jędrne, niewielkie ogóreczki, ale nie znaczy to, że nie można ukisić także tych większych. Wystarczy je ułożyć bliżej dna słoika, a górę przykryć tymi mniejszymi. W ten sposób te większe będą miały więcej czasu na zyskanie smaku.


Zaletą tego przepisu jest to, że wystarczy poświęcić niecałą godzinę pracy, by już za 2-3 dni cieszyć się chrupiącymi ogóreczkami. Zacznij od dokładnego ich umycia. To samo zrób z czosnkiem oraz chrzanem. W kamiennym garnku lub dużym słoju układaj ogórki, przekładając je przyprawami.


Następnie przygotuj zalewę: zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Pamiętaj o proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po rozmieszaniu roztworu i lekkim przestudzeniu zalej nim ogórki. Na wierzchu ułóż talerz – obciąż go kamieniem lub mniejszym słoikiem z wodą. Ogórki małosolne powinny być gotowe do spożycia po upływie 2-3 dni.


Pamiętaj, że przed ukiszeniem ogórków należy je umyć bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Pozostałości środków ochronnych czy innych zanieczyszczeń potrafią zniszczyć smak zaprawy. Wybierz młode ogórki, których miąższ jeszcze nie stał się gąbczasty. Prostym sposobem, aby nie czekać za długo na ogórki małosolne, jest obcięcie ich końcówek przed zalaniem roztworem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika