Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
9.8g / 15%
Węglowodany
46.8g / 72%
Tłuszcze
3.6g / 13%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

+

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Wróć

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

(0)
30min
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Młode ugotowane ziemniaki
8 
Ogórek gruntowy
1 
Czerwona cebula lub inna dowolna, wybrana przez Ciebie
2 
Ugotowane jajka
1  pęczek
Koperek
2  łyżek
Musztarda francuska
1  łyżka
Miód
2  łyżek
Ocet jabłkowy
1  ząbek
Czosnek
1  łyżka
Suszony tymianek
1  łyżeczka
Kumin mielony
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.84 g
Węglowodany
46.82 g
Tłuszcze
3.63 g
Wartość energetyczna
235.07 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Sałata z młodych ziemniaków z tartym jajkiem, ogórkiem gruntowym i musztardą francuską będzie pożywnym posiłkiem na lunch do szkoły lub pracy. Wypróbuj!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Ziemniaki pokrój na pół, ogórki w grube talarki, a cebulę w cienkie piórka.
  • Krok 2

    5 min
    Wymieszaj musztardę, miód, zgnieciony czosnek, sól i ocet jabłkowy, całość dodaj do warzyw.
  • Krok 3

    5 min
    Jajko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie wymieszaj z tymiankiem, kuminem, odrobiną soli oraz pieprzem. Ugotowane jajka w skorupce możesz przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
  • Krok 4

    5 min
    Warzywa z dressingiem posyp tartym jajkiem z przyprawami oraz posiekanym koperkiem.
  • Wskazówka Zero Waste

    5 min
    Łodygi koperku możesz wykorzystać do zielonej oliwy, wystarczy, że oliwę zblendujesz z łodyżkami i przecedzisz przez sito.
Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Krok 1 z 5

Ziemniaki pokrój na pół, ogórki w grube talarki, a cebulę w cienkie piórka.

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Krok 2 z 5

Wymieszaj musztardę, miód, zgnieciony czosnek, sól i ocet jabłkowy, całość dodaj do warzyw.

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Krok 3 z 5

Jajko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie wymieszaj z tymiankiem, kuminem, odrobiną soli oraz pieprzem. Ugotowane jajka w skorupce możesz przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Krok 4 z 5

Warzywa z dressingiem posyp tartym jajkiem z przyprawami oraz posiekanym koperkiem.

Sałata z młodych ziemniaków z jajkiem i ogórkiem

Wskazówka Zero Waste z 5

Łodygi koperku możesz wykorzystać do zielonej oliwy, wystarczy, że oliwę zblendujesz z łodyżkami i przecedzisz przez sito.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Obiad
  • Przekąski
  • Rodzinny posiłek
  • Sałatka
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z pieczonej cukinii

    1 godz 5 min
  • Serowo-warzywna zapiekanka z drobnego makaronu a’la mac’n’cheese

    1 godz Łatwy
  • Śledzie pod pierzynką z buraczkami

    1 godz 38 min Łatwy
  • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem, zielonym groszkiem i cukinią

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu