Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyk - sałatka cesar, ale żeby nie było za nudno to zrobimy ją w nieco odjechanej wersji, bo z grilla z delikatnym majonezem i chrupiącymi grzankami.
Przygotowanie
47 min
Krok 1
10 min
Do miski przełóż majonez. Dodaj czosnek rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę. Anchois rozetrzyj nożem na pastę i dodaj do reszty składników. Ser parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Całość dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Krok 2
5 min
Do miski wlej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę startą z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
10 min
Dodatek np. Kurczaka zamarynuj w oliwie z czosnkiem i cytryną. Mięso odstaw do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka smaż na patelni grillowej z obu stron.
Krok 4
10 min
Sałatę rzymską przekrój na połowę. Posmaruj przy pomocy pędzelka lub skrop oliwą czosnkową. Tak przygotowane połówki grilluj na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej z obu stron
Krok 5
10 min
Grzanki posmaruj oliwą lub wcześniej przygotowaną oliwą smakową. Pieczywo usmaż na patelni lub grillu.
Krok 6
2 min
Sałatę podajemy z pokrojonymi kawałkami kurczaka, grzankami, tartym serem oraz sosem majonezowym.
Krok 1
z
6
Do miski przełóż majonez. Dodaj czosnek rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę. Anchois rozetrzyj nożem na pastę i dodaj do reszty składników. Ser parmezan zetrzyj na drobnej tarce. Całość dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Krok 2
z
6
Do miski wlej oliwę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę startą z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3
z
6
Dodatek np. Kurczaka zamarynuj w oliwie z czosnkiem i cytryną. Mięso odstaw do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka smaż na patelni grillowej z obu stron.
Krok 4
z
6
Sałatę rzymską przekrój na połowę. Posmaruj przy pomocy pędzelka lub skrop oliwą czosnkową. Tak przygotowane połówki grilluj na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej z obu stron
Krok 5
z
6
Grzanki posmaruj oliwą lub wcześniej przygotowaną oliwą smakową. Pieczywo usmaż na patelni lub grillu.
Krok 6
z
6
Sałatę podajemy z pokrojonymi kawałkami kurczaka, grzankami, tartym serem oraz sosem majonezowym.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0