Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ogórki konserwowe z chili

0
35 min
Łatwy

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 kg
Ogórki konserwowe
1 szklanka
Ocet 10%
1 szklanka
Cukier
4 szklanek
Woda
2 łyżek
Sól
2 liści
Liść laurowy
3 kulek
Ziele angielskie
1 pęczek
Koperek
3 ząbków
Czosnek
2 
Papryczka Chili
2 
Cebula

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.2 g
Białko
2.45 g
Wartość energetyczna
149.17 kcal
Tłuszcze
1.34 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

35 min
Krok 1
10 min
Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików.
Krok 2
5 min
Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę.
Krok 3
5 min
Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach.
Krok 4
15 min
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10-15 min.
Ogórki konserwowe z chili

Krok 1 z 4

Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików.

Ogórki konserwowe z chili

Krok 2 z 4

Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę.

Ogórki konserwowe z chili

Krok 3 z 4

Składniki: Ocet 10%, Cukier, Woda, Sól

Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach.

Ogórki konserwowe z chili

Krok 4 z 4

Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10-15 min.

Ogórki konserwowe z chili to doskonały dodatek do obiadów lub kolacji. Przygotujesz je w bardzo prosty i szybki sposób. Zrobione na zapas będą czekały w kuchni lub spiżarni na najbardziej odpowiedni moment, aby urozmaicić przygotowany posiłek. Sprawdź nasz sposób na ogórki konserwowe z chili !

Aby przygotować ogórki konserwowe z chili , będziesz potrzebować zakręcanych słoików. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć.

W każdym słoiku umieść dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łodygę koperku, 3 ząbki czosnku, 2 plastry cebuli oraz 2 plasterki papryczki chili. Następnie powkładaj do słoików dokładnie umyte ogórki.

Następnym etapem przepisu na ogórki konserwowe z chili jest przygotowanie zalewy. W tym celu należy podgrzać w garnku szklankę octu (10%), szklankę cukru, 4 szklanki wody i 2 łyżki soli. Podgrzewamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki z dodatkami w słoikach. Następnie zakręcamy szczelnie słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut. Po tym czasie ogórki konserwowe z chili będą gotowe i można je składować w spiżarni lub piwnicy.

Możesz regulować pikantność ogórków poprzez zmniejszanie lub zwiększanie ilości papryczek chili w słoikach. Warto jednak robić to stopniowo, zaczynając od 2 plasterków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika