Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki konserwowe z chili to doskonały dodatek do obiadów lub kolacji. Przygotujesz je w bardzo prosty i szybki sposób. Zrobione na zapas będą czekały w kuchni lub spiżarni na najbardziej odpowiedni moment, aby urozmaicić przygotowany posiłek. Sprawdź nasz sposób na ogórki konserwowe z chili !
Aby przygotować ogórki konserwowe z chili , będziesz potrzebować zakręcanych słoików. Należy je dokładnie umyć i wyparzyć.
W każdym słoiku umieść dwa liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, łodygę koperku, 3 ząbki czosnku, 2 plastry cebuli oraz 2 plasterki papryczki chili. Następnie powkładaj do słoików dokładnie umyte ogórki.
Następnym etapem przepisu na ogórki konserwowe z chili jest przygotowanie zalewy. W tym celu należy podgrzać w garnku szklankę octu (10%), szklankę cukru, 4 szklanki wody i 2 łyżki soli. Podgrzewamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki z dodatkami w słoikach. Następnie zakręcamy szczelnie słoiki i pasteryzujemy przez 10 minut. Po tym czasie ogórki konserwowe z chili będą gotowe i można je składować w spiżarni lub piwnicy.
Możesz regulować pikantność ogórków poprzez zmniejszanie lub zwiększanie ilości papryczek chili w słoikach. Warto jednak robić to stopniowo, zaczynając od 2 plasterków.
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików.
Krok 2
5 min
Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę.
Krok 3
5 min
Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach.
Krok 4
15 min
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10-15 min.
Krok 1
z
4
Ogórki dokładnie umyć i powkładać do umytych i wyparzonych słoików.
Krok 2
z
4
Do każdego słoika dodać przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, koper, czosnek, papryczkę chili, cebulę.
Krok 3
z
4
Składniki:
Ocet 10%, Cukier, Woda, Sól
Składniki zalewy wlać do garnka, podgrzać do rozpuszczenia się cukru i ciepłą zalewą zalać ogórki w słoikach.
Krok 4
z
4
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 10-15 min.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0