Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Botwinka z ogórkiem

(0)
44min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3  pęczków
Botwinka
1  l
Woda
3  łyżek
Śmietana 18%
4 
Duże ziemniaki
1  szczypta
Sól
1 
Ogórek świeży
1  pęczek
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.27 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
4.45 g
Wartość energetyczna
192.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

44 min
Krok 1
3 min
Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.
Krok 2
3 min
Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.
Krok 3
8 min
Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.
Krok 4
4 min
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
Krok 5
20 min
Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 6
1 min
Zupę doprawiamy do smaku solą.
Krok 7
1 min
Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.
Krok 8
2 min
Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.
Krok 9
2 min
Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.
Botwinka z ogórkiem

Krok 1 z 9

Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.

Botwinka z ogórkiem

Krok 2 z 9

Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.

Botwinka z ogórkiem

Krok 3 z 9

Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.

Botwinka z ogórkiem

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.

Botwinka z ogórkiem

Krok 5 z 9

Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Botwinka z ogórkiem

Krok 6 z 9

Zupę doprawiamy do smaku solą.

Botwinka z ogórkiem

Krok 7 z 9

Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.

Botwinka z ogórkiem

Krok 8 z 9

Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.

Botwinka z ogórkiem

Krok 9 z 9

Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.

Kiedy nadchodzi wiosna, wreszcie można nieco bardziej poszaleć w kuchni. Jest tyle sezonowych owoców i warzyw, a po zimie wszystko smakuje ze zdwojoną siłą. Chyba każdy czeka na pierwsze krajowe truskawki i nowalijki.

Jedną z naszych ulubionych zup wiosennych jest właśnie botwinka. Na razie kupuję ją na ryneczku, bo na własną z ogródka muszę jeszcze nieco poczekać. Bardzo lubię te zakupy „straganowe”, kiedy mogę nacieszyć się kolorami, smakami. Nigdzie się nie spieszę i często pod wpływem impulsu coś kupuję i po drodze zastanawiam się co z tego powstanie.

Wiosna powoduje, że i nasza kuchnia zaczyna tętnić życiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha