Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Botwinka z ogórkiem

Botwinka z ogórkiem

(0)
44min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  pęczków
Botwinka
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3  łyżek
Śmietana 18%
4 
Duże ziemniaki
1  szczypta
Sól
1 
Ogórek świeży
1  pęczek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.27 g
Węglowodany
31.64 g
Tłuszcze
4.45 g
Wartość energetyczna
192.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kiedy nadchodzi wiosna, wreszcie można nieco bardziej poszaleć w kuchni. Jest tyle sezonowych owoców i warzyw, a po zimie wszystko smakuje ze zdwojoną siłą. Chyba każdy czeka na pierwsze krajowe truskawki i nowalijki.

Jedną z naszych ulubionych zup wiosennych jest właśnie botwinka. Na razie kupuję ją na ryneczku, bo na własną z ogródka muszę jeszcze nieco poczekać. Bardzo lubię te zakupy „straganowe”, kiedy mogę nacieszyć się kolorami, smakami. Nigdzie się nie spieszę i często pod wpływem impulsu coś kupuję i po drodze zastanawiam się co z tego powstanie.

Wiosna powoduje, że i nasza kuchnia zaczyna tętnić życiem.

Przygotowanie

44 min
  • Krok 1

    3 min
    Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.
  • Krok 2

    3 min
    Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.
  • Krok 3

    8 min
    Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.
  • Krok 4

    4 min
    Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.
  • Krok 5

    20 min
    Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę doprawiamy do smaku solą.
  • Krok 7

    1 min
    Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.
  • Krok 8

    2 min
    Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.
  • Krok 9

    2 min
    Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.
Botwinka z ogórkiem

Krok 1 z 9

Botwinkę dokładnie myjemy i odkładamy w sitku aby ociekła.

Botwinka z ogórkiem

Krok 2 z 9

Młode buraczki kroimy w słupki lub talarki, a łodygi siekamy na około 1 cm kawałki.

Botwinka z ogórkiem

Krok 3 z 9

Do gotującego się bulionu dodajemy na początku same buraczki, bo gotują się najdłużej.

Botwinka z ogórkiem

Krok 4 z 9

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę.

Botwinka z ogórkiem

Krok 5 z 9

Buraczki w bulionie gotujemy na małym gazie około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i resztę botwinki. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Botwinka z ogórkiem

Krok 6 z 9

Zupę doprawiamy do smaku solą.

Botwinka z ogórkiem

Krok 7 z 9

Do osobnej miseczki przelewamy 1 chochlę zupy i zabielamy ją śmietanką.

Botwinka z ogórkiem

Krok 8 z 9

Garnek z zupą zdejmujemy z gazu i przelewamy do niego rozrobioną porcję zupy ze śmietaną ciągle mieszając.

Botwinka z ogórkiem

Krok 9 z 9

Koperek drobno szatkujemy. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Tuż przed podaniem do każdej miski wsypujemy świeże ogórki i koperek.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Lato
  • Lunch
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Wiosna
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Botwinka z chipsami z liści buraków

    Botwinka z chipsami z liści buraków

    53 min Łatwy
  • Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    Zupa grzybowa ze śmietanką i grzybami

    1 godz 3 min Średni
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu