Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z botwinką

0
41min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
3  ząbków
100  g
Ser feta
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżeczek
Suszony tymianek
2  łyżek
Olej
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.9 g
Węglowodany
38.18 g
Tłuszcze
39.77 g
Wartość energetyczna
545.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
4 min
Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.
Krok 2
10 min
Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
Krok 3
3 min
Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.
Krok 4
4 min
Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.
Krok 5
20 min
Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.
Tarta z botwinką

Krok 1 z 5

Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.

Tarta z botwinką

Krok 2 z 5

Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.

Tarta z botwinką

Krok 3 z 5

Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.

Tarta z botwinką

Krok 4 z 5

Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.

Tarta z botwinką

Krok 5 z 5

Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.

Przygotowałam ją na cieście francuskim, ale jeśli wolicie kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie na takim cieście ją przygotować. Tarta z botwinką to świetna przekąska, a także dodatek do kremowych zup.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika