Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta z botwinką
Tarta z botwinką
Dodaj do CookBook

Tarta z botwinką

(0)
41 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
3  ząbków
Czosnek
100  g
Ser feta
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżeczek
Suszony tymianek
2  łyżek
Olej
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38.2 g
Wartość energetyczna
545.1 kcal
Tłuszcze
39.8 g
Białko
10.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowałam ją na cieście francuskim, ale jeśli wolicie kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie na takim cieście ją przygotować. Tarta z botwinką to świetna przekąska, a także dodatek do kremowych zup.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    4 min
    Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
  • Krok 3

    3 min
    Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.
  • Krok 4

    4 min
    Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Krok 5

    20 min
    Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.
Tarta z botwinką

Krok 1 z 5

Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.

Tarta z botwinką

Krok 2 z 5

Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.

Tarta z botwinką

Krok 3 z 5

Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.

Tarta z botwinką

Krok 4 z 5

Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.

Tarta z botwinką

Krok 5 z 5

Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta z kremem budyniowym i mango

    Tarta z kremem budyniowym i mango

    1 godz 23 min Łatwy
  • Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    Tarta z budyniem, owocami i galaretką

    4 godz 10 min Łatwy
  • Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    Tarta z karmelizowanymi gruszkami

    2 godz 25 min Łatwy
  • Tarta z budyniem i czereśniami

    Tarta z budyniem i czereśniami

    2 godz 36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu