Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tarta z botwinką
Tarta z botwinką
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
10.9g / 7%
Węglowodany
38.2g / 27%
Tłuszcze
39.8g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tarta z botwinką

+

Tarta z botwinką

Wróć

Tarta z botwinką

(0)
41min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
3  ząbków
Czosnek
100  g
Ser feta
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżeczek
Suszony tymianek
2  łyżek
Olej
trochę
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.9 g
Węglowodany
38.18 g
Tłuszcze
39.77 g
Wartość energetyczna
545.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowałam ją na cieście francuskim, ale jeśli wolicie kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie na takim cieście ją przygotować. Tarta z botwinką to świetna przekąska, a także dodatek do kremowych zup.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    4 min
    Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.
  • Krok 2

    10 min
    Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
  • Krok 3

    3 min
    Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.
  • Krok 4

    4 min
    Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Krok 5

    20 min
    Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.
Tarta z botwinką

Krok 1 z 5

Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.

Tarta z botwinką

Krok 2 z 5

Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.

Tarta z botwinką

Krok 3 z 5

Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.

Tarta z botwinką

Krok 4 z 5

Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.

Tarta z botwinką

Krok 5 z 5

Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik litewski z awokado

    Chłodnik litewski z awokado

    2 godz 17 min Średni
  • Chłodnik z surową botwinką

    Chłodnik z surową botwinką

    7 min Łatwy
  • Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    2 godz 19 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

    Zupa jarzynowa z buraczkami i groszkiem cukrowym

    38 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu