Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z botwinką

(0)
41min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka
3  ząbków
100  g
Ser feta
1  opakowanie
Ciasto francuskie
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
2  łyżeczek
Suszony tymianek
2  łyżek
Olej
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.9 g
Węglowodany
38.18 g
Tłuszcze
39.77 g
Wartość energetyczna
545.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
4 min
Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.
Krok 2
10 min
Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.
Krok 3
3 min
Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.
Krok 4
4 min
Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.
Krok 5
20 min
Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.
Tarta z botwinką

Krok 1 z 5

Botwinkę myjemy. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można to zrobić obieraczką), łodyżki i listki drobno siekamy.

Tarta z botwinką

Krok 2 z 5

Na patelni lekko rozgrzewamy olej, dodajemy buraczki, smażymy ok 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekane listki i łodyżki botwinki, smażymy chwilę, aż lekko zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając.

Tarta z botwinką

Krok 3 z 5

Doprawiamy smażoną botwinkę solą i pieprzem.

Tarta z botwinką

Krok 4 z 5

Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wykładamy na ciasto smażoną botwinkę, rozkruszamy ser feta, skrapiamy oliwą z oliwek.

Tarta z botwinką

Krok 5 z 5

Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy ok. 15-20 minut.

Przygotowałam ją na cieście francuskim, ale jeśli wolicie kruche, nic nie stoi na przeszkodzie, by właśnie na takim cieście ją przygotować. Tarta z botwinką to świetna przekąska, a także dodatek do kremowych zup.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
10.9g / 7%
Węglowodany
38.2g / 27%
Tłuszcze
39.8g / 65%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha