Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

(0)
15min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
220  g
Jogurt naturalny
2  ząbków
Czosnek
1 
Ogórek gruntowy
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.4 g
Węglowodany
7.83 g
Tłuszcze
2.08 g
Wartość energetyczna
63.61 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W upalnie dni wcale nie musisz rezygnować ze swoich ulubionych zup. W tym czasie najlepszą opcją są chłodniki. A dziś czas na chłodnik z botwinką i czosnkiem. To letnia klasyka z lekkim twistem, która orzeźwi Cię w czasie upałów. Jeśli nie masz ochoty na długie gotowanie – ten chłodnik jest właśnie dla Ciebie. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne. Zobacz przepis na chłodnik z botwinką i czosnkiem i gotuj razem z nami!

Przygotowanie

15 min
  • Krok 1

    10 min
    Botwinkę dokładnie umyj i oczyść. Buraczki pokrój w kostkę, a resztę posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą, aby tylko wyrównała poziom buraczków. Dodaj bulion WINIARY i gotuj całość ok. 10-15 min. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
  • Krok 2

    2 min
    Wystudzony płyn wymieszaj z jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek.
  • Krok 3

    2 min
    Ogórek umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do reszty składników.
  • Krok 4

    1 min
    Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, cytryną i ulubionymi dodatkami. Chłodnik najlepiej smakuje schłodzony.
Chłodnik z botwinką i czosnkiem

Krok 1 z 4

Botwinkę dokładnie umyj i oczyść. Buraczki pokrój w kostkę, a resztę posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą, aby tylko wyrównała poziom buraczków. Dodaj bulion WINIARY i gotuj całość ok. 10-15 min. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

Krok 2 z 4

Wystudzony płyn wymieszaj z jogurtem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek.

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

Krok 3 z 4

Ogórek umyj i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do reszty składników.

Chłodnik z botwinką i czosnkiem

Krok 4 z 4

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, cytryną i ulubionymi dodatkami. Chłodnik najlepiej smakuje schłodzony.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik z botwiny na bulionie warzywnym

    1 godz 58 min Łatwy
  • Jesienna grzybowa z domowymi ziołowymi łazankami, czosnkiem

    35 min Łatwy
  • Minestrone – włoska zupa warzywna

    56 min Łatwy
  • Krupnik na podrobach

    56 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu