Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik z pieczonej cukinii

0
1 godz 5 min
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cukinia
3  ząbków
5 
Ogórek gruntowy
1  l
Maślanka lub (jeśli chcesz wersję wegańską chłodnika), mleko kokosowe z dodatkiem napoju roślinnego, np. owsianego
trochę
Pestki dyni
trochę
Pestki słonecznika
trochę
Sezam biały
1  pęczek
Szczypiorek
trochę
Oliwa
trochę
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.06 g
Węglowodany
32.54 g
Tłuszcze
14.03 g
Wartość energetyczna
296.35 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
20 min
Cukinię pokrój w cienkie talarki, wysmaruj oliwą, oprósz obficie solą oraz pieprzem, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min.
Krok 2
5 min
W międzyczasie upraż na suchej patelni pestki dyni, sezam oraz słonecznik.
Krok 3
5 min
Gdy cukinia będzie upieczona i ostygnięta, zblenduj ją razem z maślanką.
Krok 4
5 min
Następnie dodaj ogórek starty na tarce o grubych oczkach, zgnieciony czosnek, 1/3 szklanki oliwy, dopraw solą oraz pieprzem, jeśli taka jest potrzeba.
Krok 5
30 min
Schłodź w lodówce przed podaniem. Podawaj z ziarnami i posiekanym szczypiorem. Chłodnik zjedz maksymalnie następnego dnia od przygotowania.
Chłodnik z pieczonej cukinii

Krok 1 z 5

Cukinię pokrój w cienkie talarki, wysmaruj oliwą, oprósz obficie solą oraz pieprzem, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 min.

Chłodnik z pieczonej cukinii

Krok 2 z 5

W międzyczasie upraż na suchej patelni pestki dyni, sezam oraz słonecznik.

Chłodnik z pieczonej cukinii

Krok 3 z 5

Gdy cukinia będzie upieczona i ostygnięta, zblenduj ją razem z maślanką.

Chłodnik z pieczonej cukinii

Krok 4 z 5

Następnie dodaj ogórek starty na tarce o grubych oczkach, zgnieciony czosnek, 1/3 szklanki oliwy, dopraw solą oraz pieprzem, jeśli taka jest potrzeba.

Chłodnik z pieczonej cukinii

Krok 5 z 5

Schłodź w lodówce przed podaniem. Podawaj z ziarnami i posiekanym szczypiorem. Chłodnik zjedz maksymalnie następnego dnia od przygotowania.

Chłodnik z pieczonej cukinii jest świetnym, niebanalnym sposobem na wykorzystanie nadwyżki tego warzywa w kuchni. Wypróbuj ten pyszny, oryginalny przepis!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
14.1g / 17%
Węglowodany
32.5g / 41%
Tłuszcze
14g / 41%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha