Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (młode ogórki nie wymagają usunięcia pestek, starsze przed starciem na starce kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy pestki). Przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy, odstawiamy na chwilę.
Kefir wstrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do miski z ogórkami razem z jogurtem. Mieszamy.
Dodajemy do chłodnika posiekany koperek (bez grubszych łodyżek) i szczypiorek, mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Chłodnik z ogórkami podajemy schłodzony. Można udekorować go połówkami rzodkiewki lub paseczkami ogórka.