Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chłodnik ogórkowy zaspokaja głód, gasi pragnienie, przynosi orzeźwienie. A do tego pysznie smakuje! Dzisiejszy chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i miętową nutą świetnie sprawdzi się w gorące dni, których na progu lata nie brakuje. Upały, nadciągajcie!
Do zdjęć pozował mi melon z zieloną skórką, do chłodnika ogórkowego wykorzystałam jednak melona miodowego ze względu na kolor miąższu.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Zawartość opakowania chłodnika ogórkowego przesypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy nasiona, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Koperek drobno siekamy.
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, drobno posiekany koperek i starte na tarce ogórki, mieszamy.
Połowę chłodnika ogórkowego przelewamy do drugiego naczynia. Pozostałą część blendujemy i dodajemy do odlanej wcześniej zupy, mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Chłodnik ogórkowy podajemy lekko schłodzony. Po nalaniu chłodnika do miseczek dodajemy mozzarellę i kulki wydrążone z miąższu melona, dekorujemy listkami świeżej mięty.