Chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i świeżą miętą
1 godz 35 min
.
Wartości odżywcze
Białko
23.39 g
Węglowodany
26.6 g
Tłuszcze
20.96 g
Wartość energetyczna
375 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
95 min
Krok 1
20 min
Zawartość opakowania chłodnika ogórkowego przesypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy 300 ml wrzątku, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
7 min
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy nasiona, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 3
3 min
Koperek drobno siekamy.
Krok 4
3 min
Do wystudzonej zupy dodajemy jogurt, drobno posiekany koperek i starte na tarce ogórki, mieszamy.
Krok 5
60 min
Połowę chłodnika ogórkowego przelewamy do drugiego naczynia. Pozostałą część blendujemy i dodajemy do odlanej wcześniej zupy, mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Krok 6
2 min
Chłodnik ogórkowy podajemy lekko schłodzony. Po nalaniu chłodnika do miseczek dodajemy mozzarellę i kulki wydrążone z miąższu melona, dekorujemy listkami świeżej mięty.
Chłodnik ogórkowy zaspokaja głód, gasi pragnienie, przynosi orzeźwienie. A do tego pysznie smakuje! Dzisiejszy chłodnik ogórkowy z melonem, mozzarellą i miętową nutą świetnie sprawdzi się w gorące dni, których na progu lata nie brakuje. Upały, nadciągajcie!
Do zdjęć pozował mi melon z zieloną skórką, do chłodnika ogórkowego wykorzystałam jednak melona miodowego ze względu na kolor miąższu.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Do zdjęć pozował mi melon z zieloną skórką, do chłodnika ogórkowego wykorzystałam jednak melona miodowego ze względu na kolor miąższu.
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Komentarze 0