Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pogoda sprzyja chłodnikom. A i warzywa aromatyczne i wyjątkowo smaczne, bo dojrzewające w pełni słońca. Na kanapce się nie pomieszczą, bo ile plasterków ogórka czy rzodkiewki zmieści się na jednej kromce? Dlatego dziś dla ochłody orzeźwiający chłodnik warzywny z serem feta i grzankami. Taki chłodnik jest świetnym miejscem dla świeżych warzyw. Tutaj nie trzeba się ograniczać do kilku plasterków. Możemy dodać cały pęczek rzodkiewki i kilka ogórków. A grzanki z pieczywa ciabatta, skropione oliwą, posypane czubrycą i zrumienione w piekarniku były świetnym dodatkiem do chłodnika. Zapowiada się pysznie, prawda
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Zawartość opakowania chłodnika zalewamy 300 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Mini ciabatty kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy czubrycą. Rumienimy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut.
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w cienkie plasterki, a potem jeszcze rzodkiewkę „na cztery”, a ogórki na pół. Szczypiorek i koperek siekamy.
Do wystudzonego chłodnika dodajemy jogurt, pokrojone w kawałeczki warzywa i zioła. Mieszamy, odstawiam do lodówki na godzinę.
Chłodnik podajemy z grzankami z bagietki i serem feta pokrojonym w kostki.