Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami
1 godz 59 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
13.3 g
Węglowodany
34.27 g
Tłuszcze
12.09 g
Wartość energetyczna
293.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
119 min
Krok 1
40 min
Zawartość opakowania chłodnika zalewamy 300 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
10 min
Mini ciabatty kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy czubrycą. Rumienimy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut.
Krok 3
8 min
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w cienkie plasterki, a potem jeszcze rzodkiewkę „na cztery”, a ogórki na pół. Szczypiorek i koperek siekamy.
Krok 4
60 min
Do wystudzonego chłodnika dodajemy jogurt, pokrojone w kawałeczki warzywa i zioła. Mieszamy, odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 5
1 min
Chłodnik podajemy z grzankami z bagietki i serem feta pokrojonym w kostki.
Pogoda sprzyja chłodnikom. A i warzywa aromatyczne i wyjątkowo smaczne, bo dojrzewające w pełni słońca. Na kanapce się nie pomieszczą, bo ile plasterków ogórka czy rzodkiewki zmieści się na jednej kromce? Dlatego dziś dla ochłody orzeźwiający chłodnik warzywny z serem feta i grzankami. Taki chłodnik jest świetnym miejscem dla świeżych warzyw. Tutaj nie trzeba się ograniczać do kilku plasterków. Możemy dodać cały pęczek rzodkiewki i kilka ogórków. A grzanki z pieczywa ciabatta, skropione oliwą, posypane czubrycą i zrumienione w piekarniku były świetnym dodatkiem do chłodnika. Zapowiada się pysznie, prawda
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Zobacz też
Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Komentarze 0