Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

(0)
1 godz 59 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

40  g
Chłodnik ogórkowy
2 
Ogórek gruntowy
1  pęczek
Rzodkiewka
0.5  pęczek
Szczypiorek
0.5  pęczek
Koperek
500  g
Jogurt naturalny
100  g
Ser feta
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Suszone zioła do grzanek
8  kawałków
Pieczywo pszenne na grzanki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
13.3 g
Węglowodany
34.27 g
Tłuszcze
12.09 g
Wartość energetyczna
293.22 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

119 min
Krok 1
40 min
Zawartość opakowania chłodnika zalewamy 300 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2
10 min
Mini ciabatty kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy czubrycą. Rumienimy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut.
Krok 3
8 min
Rzodkiewkę i ogórki kroimy w cienkie plasterki, a potem jeszcze rzodkiewkę „na cztery”, a ogórki na pół. Szczypiorek i koperek siekamy.
Krok 4
60 min
Do wystudzonego chłodnika dodajemy jogurt, pokrojone w kawałeczki warzywa i zioła. Mieszamy, odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 5
1 min
Chłodnik podajemy z grzankami z bagietki i serem feta pokrojonym w kostki.
Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Krok 1 z 5

Zawartość opakowania chłodnika zalewamy 300 ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.

Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Krok 2 z 5

Mini ciabatty kroimy na pół, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy czubrycą. Rumienimy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut.

Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Krok 3 z 5

Rzodkiewkę i ogórki kroimy w cienkie plasterki, a potem jeszcze rzodkiewkę „na cztery”, a ogórki na pół. Szczypiorek i koperek siekamy.

Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Krok 4 z 5

Do wystudzonego chłodnika dodajemy jogurt, pokrojone w kawałeczki warzywa i zioła. Mieszamy, odstawiam do lodówki na godzinę.

Chłodnik warzywny z serem feta i grzankami

Krok 5 z 5

Chłodnik podajemy z grzankami z bagietki i serem feta pokrojonym w kostki.

Pogoda sprzyja chłodnikom. A i warzywa aromatyczne i wyjątkowo smaczne, bo dojrzewające w pełni słońca. Na kanapce się nie pomieszczą, bo ile plasterków ogórka czy rzodkiewki zmieści się na jednej kromce? Dlatego dziś dla ochłody orzeźwiający chłodnik warzywny z serem feta i grzankami. Taki chłodnik jest świetnym miejscem dla świeżych warzyw. Tutaj nie trzeba się ograniczać do kilku plasterków. Możemy dodać cały pęczek rzodkiewki i kilka ogórków. A grzanki z pieczywa ciabatta, skropione oliwą, posypane czubrycą i zrumienione w piekarniku były świetnym dodatkiem do chłodnika. Zapowiada się pysznie, prawda

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika