Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką
Dodaj do CookBook

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

(0)
1 godz 51 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  pęczek
Botwinka z dużymi burakami
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
4 
Ogórek gruntowy
6 
Marynowana rzodkiewka
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
400  ml
Woda
400  ml
Kefir
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  pęczek
Rzodkiewka
2  ząbków
Czosnek
200  ml
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Sól
0.5  łyżka
Cukier
5 
Ziarna czarnego pieprzu
0.25  łyżeczka
Ziarna gorczycy
4 
Goździki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
37 g
Wartość energetyczna
201.5 kcal
Tłuszcze
3 g
Białko
9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dotarły i do nas – prawdziwe upały. Czas, kiedy każdą wolną chwilę najchętniej spędzamy na wolnym powietrzu, ew. w klimatyzowanej kawiarnii, rzadko jednak w kuchni. Dobrze zatem ugotować szybko i najlepiej na zapas. Niekoniecznie dużo, gdyż w upale apetyt zwykle miewamy mniejszy. Nasza propozycja to klasyka z zaskakującym, wyrazistym dodatkiem: chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką.

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje chłodnika.

Przygotowanie

111 min
  • Krok 1 - rzodkiewki marynowane

    10 min
    Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.
  • Krok 2

    3 min
    Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.
  • Krok 3

    1 min
    Do każdego dodać ząbek czosnku.
  • Krok 4

    50 min
    Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.
  • Krok 5

    2 min
    Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.
  • Krok 6 - chłodnik

    6 min
    Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.
  • Krok 7

    5 min
    Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.
  • Krok 8

    6 min
    Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.
  • Krok 9

    15 min
    Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.
  • Krok 10

    4 min
    W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Krok 11

    3 min
    Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.
  • Krok 12

    1 min
    Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.
  • Krok 13

    2 min
    Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.
  • Krok 14

    1 min
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Krok 15

    1 min
    Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
  • Krok 16

    1 min
    Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 1 - rzodkiewki marynowane z 16

Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 2 z 16

Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 3 z 16

Do każdego dodać ząbek czosnku.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 4 z 16

Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 5 z 16

Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 6 - chłodnik z 16

Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 7 z 16

Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 8 z 16

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 9 z 16

Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 10 z 16

W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 11 z 16

Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 12 z 16

Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 13 z 16

Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 14 z 16

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 15 z 16

Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 16 z 16

Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niskoenergetyczne
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik klasyczny

    Chłodnik klasyczny

    17 min Łatwy
  • Chłodnik z buraków

    Chłodnik z buraków

    1 godz 56 min Średni
  • Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym

    Chłodnik buraczkowy z mlekiem kokosowym

    15 min Łatwy
  • Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    Chłodnik z botwinki – jak u mamy!

    3 godz 27 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu