Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

0
1 godz 51 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Botwinka z dużymi burakami
2 
Marchewka
2 
Pietruszka
4 
Ogórek gruntowy
6 
Marynowana rzodkiewka
400  ml
Woda
400  ml
Kefir
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
1  pęczek
Rzodkiewka
2  ząbków
200  ml
Ocet jabłkowy
1  łyżka
Sól
0.5  łyżka
Cukier
5 
Ziarna czarnego pieprzu
0.25  łyżeczka
Ziarna gorczycy
4 
Goździki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
8.99 g
Węglowodany
36.96 g
Tłuszcze
3.02 g
Wartość energetyczna
201.47 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

111 min
Krok 1 - rzodkiewki marynowane
10 min
Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.
Krok 2
3 min
Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.
Krok 3
1 min
Do każdego dodać ząbek czosnku.
Krok 4
50 min
Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.
Krok 5
2 min
Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.
Krok 6 - chłodnik
6 min
Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.
Krok 7
5 min
Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.
Krok 8
6 min
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 9
15 min
Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.
Krok 10
4 min
W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Krok 11
3 min
Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.
Krok 12
1 min
Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.
Krok 13
2 min
Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 14
1 min
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 15
1 min
Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Krok 16
1 min
Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.
Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 1 - rzodkiewki marynowane z 16

Rzodkiewki umyć, usunąć liści i ogonki, pokroić na połówki.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 2 z 16

Przełożyć do dwóch wyparzonych słoików.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 3 z 16

Do każdego dodać ząbek czosnku.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 4 z 16

Przygotować zalewę: do niewielkiego garnka wlać 60 ml wody, dodać sól, pieprz, cukier, gorczycę i goździki. Dokładnie wymieszać i podgrzewać – do zagotowania. Kiedy zalewa się zagotuje, odstawić do wystudzenia.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 5 z 16

Rzodkiewki zalać zimną marynatą.Odstawić na 3 dni. Następnie marynowane rzodkiewki są gotowe, przetrwają kilka miesięcy bez pasteryzowania.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 6 - chłodnik z 16

Pęczek botwinki dokładnie wypłukać. Buraki wyszorować.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 7 z 16

Buraki pokroić w kostkę. Liście botwinki posiekać.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 8 z 16

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w drobną kostkę.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 9 z 16

Zagotować bulion, wrzucić do niego pokrojone marchewki, pietruszki oraz buraki, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, następnie dodać liście botwiny. Gotować przez kolejne 5 minut – do momentu, kiedy botwina będzie miękka, lecz wciąż jędrna. Ostudzić.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 10 z 16

W międzyczasie ogórki utrzeć na tarce o grubych oczkach.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 11 z 16

Rzodkiewki odsączyć z zalewy. Pokroić w plasterki lub “ósemki”.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 12 z 16

Do ostudzonego wywaru z warzywami dodać utarte ogórki, pokrojone rzodkiewki.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 13 z 16

Dolać kefir. Całość dokładnie wymieszać.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 14 z 16

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 15 z 16

Chłodnik porządnie schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Krok 16 z 16

Serwować z jajkiem ugotowanym na półmiękko.

Dotarły i do nas – prawdziwe upały. Czas, kiedy każdą wolną chwilę najchętniej spędzamy na wolnym powietrzu, ew. w klimatyzowanej kawiarnii, rzadko jednak w kuchni. Dobrze zatem ugotować szybko i najlepiej na zapas. Niekoniecznie dużo, gdyż w upale apetyt zwykle miewamy mniejszy. Nasza propozycja to klasyka z zaskakującym, wyrazistym dodatkiem: chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką.

Z podanych składników przygotujesz 4 porcje chłodnika.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika