Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

0
2 godz 17 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

150  g
Migdały bez łupinek
100  g
Miąższ białego pieczywa
1  szklanka
Mleko migdałowe
4  ząbków
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
70  g
Białe winogrona
2  łyżek
Oliwa z oliwek
1  łyżka
Ocet balsamiczny lub winny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
21.89 g
Węglowodany
51.32 g
Tłuszcze
53.94 g
Wartość energetyczna
744.74 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

137 min
Krok 1
10 min
Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.
Krok 2
5 min
Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.
Krok 3
120 min
Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.
Krok 4
2 min
Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.
Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 1 z 4

Migdały przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i obieramy ze skórki.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 2 z 4

Pieczywo (bez skórki) przekładamy do wyższego naczynia, zalewamy zimną wodą lub mlekiem migdałowym. Odstawiamy na chwilę.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 3 z 4

Do naczynia dodajemy obrane migdały, obrane i posiekane ząbki czosnku, łyżkę oliwy i octu, szczyptę soli. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy w lodówce nie mniej niż 2 godziny.

Ajo blanco, czyli hiszpański chłodnik z migdałów i czosnku

Krok 4 z 4

Ajo blanco podajemy z połówkami winogron. Skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem.

Ajo blanco to jeden z najpopularniejszych hiszpańskich chłodników, zaraz po warzywnych gazpacho i salmorejo. Tradycje jego przygotowania sięgają średniowiecza, przez całe wieki niewiele się zmieniło w jego recepturze. Podstawą zupy od wieków pozostają migdały, pieczywo i czosnek.

„Ajo blanco” to biały czosnek. Brzmi dość surowo, ale zupa ma niezwykle łagodną konsystencję i wcale nie musi być mocno czosnkowa. Dowolność w ilości czosnku w zupie potwierdzają przeróżne przepisy na ten chłodnik. Zatem i Wy możecie dowolnie jego ilość modyfikować, wciąż pozostając wiernymi tradycyjnym przepisom. Oczywiście zupa powinna być charakterna, ale ten czosnkowy charakter przyjemnie kontrastuje z delikatnym smakiem migdałów.

Konsystencję ajo blanco można regulować dodając mniejszą lub większą ilość wody lub mleka migdałowego (tradycyjnie powinna to być woda), pamiętając jednak o tym, że zupa podczas schładzania w lodówce zgęstnieje. Ciekawostką jest, że ajo blanco może być podawana nie jako chłodnik, ale sos, podawany na przykład do zielonych ogórków albo krewetek.

Tradycyjnie dodatkiem do chłodnika ajo blanco są białe winogrona. Dobrze jest wybierać te z cienką skórką, wówczas nie będzie konieczności ich obierania. Wystarczy pokroić je na połówki.

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 porcje chłodnika.

Zobacz też

Zobacz Chłodnik litewski z burakami i marynowaną rzodkiewką

Zobacz Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?

Zobacz Zupa owocowa z ryżem, truskawkami i czarną porzeczką
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika