Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.4  kg
Kefir
400  g
Duże opakowanie jogurtu greckiego
50  g
Świeży szpinak baby
3 
Ogórek gruntowy
0.5  pęczek
Rzodkiewka
1 
Cebula dymka ze szczypiorem
1  łyżka
Sok z cytryny
1  ząbek
Czosnek
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.82 g
Węglowodany
10.89 g
Tłuszcze
6.58 g
Wartość energetyczna
152.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Warzywne chłodniki doskonale nadają się na pierwsze danie w każdy gorący dzień, kiedy nikt nie myśli o gotowaniu, a każdy chce dobrze zjeść. Gęsty i aromatyczny chłodnik szpinakowy nie wymaga wcześniejszego duszenia szpinaku – wystarczy do po prostu posiekać, dodać pozostałe warzywa i zioła, zalać kefirem i jogurtem, doprawić i odstawić do przegryzienia smaków. Ten ostatni krok, czyli oczekiwanie, aż zupa szpinakowa będzie gotowa do jedzenia, jest najtrudniejszy! :) Smaczego!

Sprawdź też inne nasze przepisy na zupy ziołowe i zupy z ziołami:
Zupa z botwiny z ziemniakami i koperkiem
Krem z papryki z rozmarynem
Zupa krem z kurek z dodatkiem smażonej szałwii
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Warzywa myjemy. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce razem z rzodkiewką. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną cebulkę.
  • Krok 2

    5 min
    Szpinak drobno siekamy (lub grubiej, według uznania), dodajemy do miski.
  • Krok 3

    5 min
    Dolewamy kefir, dodajemy jogurt, wciskamy ząbek czosnku, mieszamy.
  • Krok 4

    3 min
    Doprawiamy chłodnik solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Krok 5

    15 min
    Odstawiamy do lodówki „do przegryzienia” smaków.
Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 1 z 5

Warzywa myjemy. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce razem z rzodkiewką. Przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną cebulkę.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 2 z 5

Szpinak drobno siekamy (lub grubiej, według uznania), dodajemy do miski.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 3 z 5

Dolewamy kefir, dodajemy jogurt, wciskamy ząbek czosnku, mieszamy.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 4 z 5

Doprawiamy chłodnik solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny.

Zupa szpinakowa – chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i ziołami

Krok 5 z 5

Odstawiamy do lodówki „do przegryzienia” smaków.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chłodnik biały z ogórkiem i sosem balsamicznym

    20 min Łatwy
  • Chłodnik buraczkowy na zsiadłym mleku z baby leaves

    2 godz 40 min Łatwy
  • Chłodnik z ogórkami

    1 godz 19 min Łatwy
  • Chłodnik z botwiny i rzodkiewki

    2 godz 19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu