Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

0
45min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia średniej wielkości (lub 2 mniejsze)
2 
Nieduże ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
trochę
Bukiet świeżych ziół (np. gałązka lubczyku, 3 gałązki natki pietruszki)
2  łyżek
Olej
0.5  porcja
Bazylia (same listki)
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
0.25  szklanka
Słodka śmietana
1  łyżeczka
Czosnek granulowany lub w płatkach
1  szczypta
Kurkuma
1 
Sok z cytryny do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.03 g
Węglowodany
8.99 g
Tłuszcze
8.49 g
Wartość energetyczna
114.43 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
6 min
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Krok 2
3 min
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, jeśli jest to konieczne, usuwamy pestki (starsze cukinie można także obrać), kroimy w kosteczkę.
Krok 3
6 min
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, smażymy często mieszając, do momentu, aż się zeszklą.
Krok 4
4 min
Dodajemy szczyptę soli, czosnek, szczyptę kurkumy, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Krok 5
20 min
Warzywa podlewamy ok. 0,7-1l wody, dodajemy bukiet ziół, gotujemy do miękkości warzyw.
Krok 6
3 min
Kilka łyżek wywaru miksujemy z listkami bazylii, dodajemy do zupy.
Krok
3 min
Dodajemy do zupy śmietankę, mieszamy. Zupę z cukinii doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok 1 z 7

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, kawałek selera myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok 2 z 7

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż, jeśli jest to konieczne, usuwamy pestki (starsze cukinie można także obrać), kroimy w kosteczkę.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok 3 z 7

W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, smażymy często mieszając, do momentu, aż się zeszklą.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok 4 z 7

Dodajemy szczyptę soli, czosnek, szczyptę kurkumy, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok 5 z 7

Warzywa podlewamy ok. 0,7-1l wody, dodajemy bukiet ziół, gotujemy do miękkości warzyw.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok 6 z 7

Kilka łyżek wywaru miksujemy z listkami bazylii, dodajemy do zupy.

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Krok z 7

Dodajemy do zupy śmietankę, mieszamy. Zupę z cukinii doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Szybka zupa z cukinii dzięki świeżej bazylii nabiera pięknego aromatu i bardzo apetycznego koloru. Lekka, bo przygotowana na samych warzywach, szybko będzie znikać z talerzy nawet w gorący dzień. Zupa z cukinii najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywana z młodych cukinii, których nie trzeba obierać ani pozbawiać nasion.

Zobacz więcej zup z dodatkiem bazylii:
Rzymska ziołowa zupa wielkanocna
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z bazylią i dziko rosnącą macierzanką
Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika