Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

(0)
16min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Ogórek
4  łyżek
Pesto bazyliowe
300  ml
Maślanka
trochę
Bazylia świeża
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
16.47 g
Węglowodany
49.09 g
Tłuszcze
17.76 g
Wartość energetyczna
392.58 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

16 min
Krok 1
5 min
Ogórki obieramy i ucieramy na tarce (duże oczka).
Krok 2
3 min
Utarte ogórki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pesto i maślankę.
Krok 3
2 min
Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy garść liści świeżej bazylii.
Krok 4
4 min
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 5
2 min
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy podajemy schłodzony, udekorowany liśćmi świeżej bazylii.
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Krok 1 z 5

Ogórki obieramy i ucieramy na tarce (duże oczka).

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Krok 2 z 5

Utarte ogórki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pesto i maślankę.

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Krok 3 z 5

Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy garść liści świeżej bazylii.

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Krok 4 z 5

Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Krok 5 z 5

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy podajemy schłodzony, udekorowany liśćmi świeżej bazylii.

Aromatyczna bazylia, ogórek i świeża maślanka. Orzeźwiający, dietetyczny chłodnik ogórkowo-bazyliowy do przygotowania w zaledwie 10 minut to propozycja dla wszystkich dbających o linię bądź mających ochotę na coś sycącego i jednocześnie wyjątkowo lekkiego! Pesto do chłodnika ogórkowo-bazyliowego najlepiej zrobić samemu, jeśli jednak zależy nam na czasie, możemy skorzystać z gotowego, kupionego w sklepie. Chłodnik ogórkowo-bazyliowy z pesto tradycyjnie podamy w misce lub talerzu, alternatywnie: w kubku ze słomką. Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się np. na pikniku, spodoba się także najmłodszym!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika