Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Aromatyczna bazylia, ogórek i świeża maślanka. Orzeźwiający, dietetyczny chłodnik ogórkowo-bazyliowy do przygotowania w zaledwie 10 minut to propozycja dla wszystkich dbających o linię bądź mających ochotę na coś sycącego i jednocześnie wyjątkowo lekkiego! Pesto do chłodnika ogórkowo-bazyliowego najlepiej zrobić samemu, jeśli jednak zależy nam na czasie, możemy skorzystać z gotowego, kupionego w sklepie. Chłodnik ogórkowo-bazyliowy z pesto tradycyjnie podamy w misce lub talerzu, alternatywnie: w kubku ze słomką. Takie rozwiązanie idealnie sprawdzi się np. na pikniku, spodoba się także najmłodszym!
Przygotowanie
16 min
Krok 1
5 min
Ogórki obieramy i ucieramy na tarce (duże oczka).
Krok 2
3 min
Utarte ogórki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy pesto i maślankę.
Krok 3
2 min
Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy garść liści świeżej bazylii.
Krok 4
4 min
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Komentarze 0