
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Listki pokrzywy najlepiej zbierać w kwietniu i maju, dopóki pokrzywa nie zakwitnie. Najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są młode pędy – zbierajmy 5 pierwszych listków.
Aby nie poparzyć się przy zbiorach, ubierzmy rękawiczki ogrodowe. Ja wykorzystałam zwykłe winylowe, trochę pokrzywy mnie parzyły, ale to przecież dla zdrowia, więc pozostanę przy takich ☺️
Przygotowanie
Krok 1
5 minKrok 2
15 minKrok 3
5 minKrok 4
1 minKrok 5
3 minKrok 6
1 min
Krok 1 z 6
W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.

Krok 2 z 6
Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.

Krok 3 z 6
Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.

Krok 4 z 6
Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.

Krok 5 z 6
Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).

Krok 6 z 6
Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0