Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Dodaj do CookBook

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

(0)
33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Buraki
2 
Ziemniaki małe
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Nieduże pomidory
1  kawałek
Kapusta biała lub włoska
100  g
Garść fasolki szparagowej
1 
Por (biała część)
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
15  dag
Czerwona fasola z puszki
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
trochę
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Cukier do smaku
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
18.5 g
Wartość energetyczna
104.4 kcal
Tłuszcze
2.9 g
Białko
3.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą to nic innego, jak zupa jarzynowa z burakami. Oczywiście w wielkim uproszczeniu, bo pewne warzywa powinny się znaleźć w takim barszczu, a inne nie. Ale ma być pełen warzyw. Czego nie powinno w nim zabraknąć? Pomidorów, fasolki szparagowej, kapusty (włoskiej lub białej) i oczywiście buraków, których wcale nie musi być za dużo.

W sezonie zimowym z powodzeniem można taką zupę przygotować wykorzystując gotowe mrożonki. Dlaczego? Otóż, jeśli warzywa przeznaczone na mrożonki są zamrażane tuż po zbiorach, zachowują swój smak i aromat. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod przechowywania żywności. Oczywiście i zimą można barszcz ukraiński przygotować ze świeżych warzyw, bowiem większość z nich to rodzime warzywa korzeniowe, dostępne cały rok. Jeśli do barszczu ma trafić fasolka szparagowa – wybierzmy tę mrożoną. A pomidory możemy dodać z puszki.

Barszcz ukraiński tradycyjnie przygotowywany jest na wywarze mięsnym, najczęściej na wołowinie. Ale i w wersji wegetariańskiej smakuje wyśmienicie. Ten prawdziwie ukraiński jest dość tłusty (sprawdźcie przepis połtawski, według którego przygotowuje się barszcz na kaczce).

Częstym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest fasola – biała lub czerwona. Nie jest to obowiązkowy składnik (choć wskazany zwłaszcza w barszczu wegetariańskim ze względu na dużą zawartość białka), ale sprawia, że zupa jest bardzo treściwa. Tym razem do barszczu trafiła czerwona fasola. Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 2

    10 min
    Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z zieleniną.
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 1 z 5

Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 2 z 5

Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 3 z 5

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 4 z 5

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z zieleniną.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    Prawdziwy barszcz ukrainski - przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    Tosty z barszczem czerwonym WINIARY

    18 min Łatwy
  • Barszcz ukraiński z botwinką

    Barszcz ukraiński z botwinką

    1 godz 57 min Łatwy
  • Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    Barszcz z botwiny z fasolką szparagową

    29 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu