Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
33min
Łatwy
2
Buraki
2
Ziemniaki małe
1
Marchewka
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
2
Nieduże pomidory
1
kawałek
Kapusta biała lub włoska
100
g
Garść fasolki szparagowej
1
Por (biała część)
3
łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1
l
Woda
3
ząbków
1
Cebula
15
dag
Czerwona fasola z puszki
1
łyżka
Olej
1
szczypta
Sól morska do doprawienia
1
szczypta
Pieprz czarny do smaku
trochę
Sok z połówki cytryny
1
szczypta
Cukier do smaku
3
gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki
.
Wartości odżywcze
Białko
3.85 g
Węglowodany
18.53 g
Tłuszcze
2.86 g
Wartość energetyczna
104.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
33 min
Krok 1
5 min
Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
10 min
Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
2 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z zieleniną.
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą to nic innego, jak zupa jarzynowa z burakami. Oczywiście w wielkim uproszczeniu, bo pewne warzywa powinny się znaleźć w takim barszczu, a inne nie. Ale ma być pełen warzyw. Czego nie powinno w nim zabraknąć? Pomidorów, fasolki szparagowej, kapusty (włoskiej lub białej) i oczywiście buraków, których wcale nie musi być za dużo.
W sezonie zimowym z powodzeniem można taką zupę przygotować wykorzystując gotowe mrożonki. Dlaczego? Otóż, jeśli warzywa przeznaczone na mrożonki są zamrażane tuż po zbiorach, zachowują swój smak i aromat. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod przechowywania żywności. Oczywiście i zimą można barszcz ukraiński przygotować ze świeżych warzyw, bowiem większość z nich to rodzime warzywa korzeniowe, dostępne cały rok. Jeśli do barszczu ma trafić fasolka szparagowa – wybierzmy tę mrożoną. A pomidory możemy dodać z puszki.
Barszcz ukraiński tradycyjnie przygotowywany jest na wywarze mięsnym, najczęściej na wołowinie. Ale i w wersji wegetariańskiej smakuje wyśmienicie. Ten prawdziwie ukraiński jest dość tłusty (sprawdźcie przepis połtawski, według którego przygotowuje się barszcz na kaczce).
Częstym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest fasola – biała lub czerwona. Nie jest to obowiązkowy składnik (choć wskazany zwłaszcza w barszczu wegetariańskim ze względu na dużą zawartość białka), ale sprawia, że zupa jest bardzo treściwa. Tym razem do barszczu trafiła czerwona fasola. Smacznego!
W sezonie zimowym z powodzeniem można taką zupę przygotować wykorzystując gotowe mrożonki. Dlaczego? Otóż, jeśli warzywa przeznaczone na mrożonki są zamrażane tuż po zbiorach, zachowują swój smak i aromat. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod przechowywania żywności. Oczywiście i zimą można barszcz ukraiński przygotować ze świeżych warzyw, bowiem większość z nich to rodzime warzywa korzeniowe, dostępne cały rok. Jeśli do barszczu ma trafić fasolka szparagowa – wybierzmy tę mrożoną. A pomidory możemy dodać z puszki.
Barszcz ukraiński tradycyjnie przygotowywany jest na wywarze mięsnym, najczęściej na wołowinie. Ale i w wersji wegetariańskiej smakuje wyśmienicie. Ten prawdziwie ukraiński jest dość tłusty (sprawdźcie przepis połtawski, według którego przygotowuje się barszcz na kaczce).
Częstym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest fasola – biała lub czerwona. Nie jest to obowiązkowy składnik (choć wskazany zwłaszcza w barszczu wegetariańskim ze względu na dużą zawartość białka), ale sprawia, że zupa jest bardzo treściwa. Tym razem do barszczu trafiła czerwona fasola. Smacznego!
Komentarze 0