Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

0
33min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Buraki
2 
Ziemniaki małe
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Nieduże pomidory
1  kawałek
Kapusta biała lub włoska
100  g
Garść fasolki szparagowej
1 
Por (biała część)
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3  ząbków
1 
Cebula
15  dag
Czerwona fasola z puszki
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
trochę
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Cukier do smaku
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.85 g
Węglowodany
18.53 g
Tłuszcze
2.86 g
Wartość energetyczna
104.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

33 min
Krok 1
5 min
Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Krok 2
10 min
Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.
Krok 3
15 min
Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 4
2 min
Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.
Krok 5
1 min
Zupę podajemy z zieleniną.
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 1 z 5

Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 2 z 5

Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 3 z 5

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 4 z 5

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z zieleniną.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą to nic innego, jak zupa jarzynowa z burakami. Oczywiście w wielkim uproszczeniu, bo pewne warzywa powinny się znaleźć w takim barszczu, a inne nie. Ale ma być pełen warzyw. Czego nie powinno w nim zabraknąć? Pomidorów, fasolki szparagowej, kapusty (włoskiej lub białej) i oczywiście buraków, których wcale nie musi być za dużo.

W sezonie zimowym z powodzeniem można taką zupę przygotować wykorzystując gotowe mrożonki. Dlaczego? Otóż, jeśli warzywa przeznaczone na mrożonki są zamrażane tuż po zbiorach, zachowują swój smak i aromat. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod przechowywania żywności. Oczywiście i zimą można barszcz ukraiński przygotować ze świeżych warzyw, bowiem większość z nich to rodzime warzywa korzeniowe, dostępne cały rok. Jeśli do barszczu ma trafić fasolka szparagowa – wybierzmy tę mrożoną. A pomidory możemy dodać z puszki.

Barszcz ukraiński tradycyjnie przygotowywany jest na wywarze mięsnym, najczęściej na wołowinie. Ale i w wersji wegetariańskiej smakuje wyśmienicie. Ten prawdziwie ukraiński jest dość tłusty (sprawdźcie przepis połtawski, według którego przygotowuje się barszcz na kaczce).

Częstym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest fasola – biała lub czerwona. Nie jest to obowiązkowy składnik (choć wskazany zwłaszcza w barszczu wegetariańskim ze względu na dużą zawartość białka), ale sprawia, że zupa jest bardzo treściwa. Tym razem do barszczu trafiła czerwona fasola. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika