Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Buraki
2 
Ziemniaki małe
1 
Marchewka
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
2 
Nieduże pomidory
1  kawałek
Kapusta biała lub włoska
100  g
Garść fasolki szparagowej
1 
Por (biała część)
3  łyżek
Bulion wołowy w słoiku WINIARY
1  l
Woda
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
15  dag
Czerwona fasola z puszki
1  łyżka
Olej
1  szczypta
Sól morska do doprawienia
1  szczypta
Pieprz czarny do smaku
trochę
Sok z połówki cytryny
1  szczypta
Cukier do smaku
3  gałązek
Kilka gałązek świeżego tymianku lub natki pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
3.85 g
Węglowodany
18.53 g
Tłuszcze
2.86 g
Wartość energetyczna
104.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą to nic innego, jak zupa jarzynowa z burakami. Oczywiście w wielkim uproszczeniu, bo pewne warzywa powinny się znaleźć w takim barszczu, a inne nie. Ale ma być pełen warzyw. Czego nie powinno w nim zabraknąć? Pomidorów, fasolki szparagowej, kapusty (włoskiej lub białej) i oczywiście buraków, których wcale nie musi być za dużo.

W sezonie zimowym z powodzeniem można taką zupę przygotować wykorzystując gotowe mrożonki. Dlaczego? Otóż, jeśli warzywa przeznaczone na mrożonki są zamrażane tuż po zbiorach, zachowują swój smak i aromat. Mrożenie jest bowiem jedną z lepszych metod przechowywania żywności. Oczywiście i zimą można barszcz ukraiński przygotować ze świeżych warzyw, bowiem większość z nich to rodzime warzywa korzeniowe, dostępne cały rok. Jeśli do barszczu ma trafić fasolka szparagowa – wybierzmy tę mrożoną. A pomidory możemy dodać z puszki.

Barszcz ukraiński tradycyjnie przygotowywany jest na wywarze mięsnym, najczęściej na wołowinie. Ale i w wersji wegetariańskiej smakuje wyśmienicie. Ten prawdziwie ukraiński jest dość tłusty (sprawdźcie przepis połtawski, według którego przygotowuje się barszcz na kaczce).

Częstym dodatkiem do barszczu ukraińskiego jest fasola – biała lub czerwona. Nie jest to obowiązkowy składnik (choć wskazany zwłaszcza w barszczu wegetariańskim ze względu na dużą zawartość białka), ale sprawia, że zupa jest bardzo treściwa. Tym razem do barszczu trafiła czerwona fasola. Smacznego!

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Krok 2

    10 min
    Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.
  • Krok 4

    2 min
    Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.
  • Krok 5

    1 min
    Zupę podajemy z zieleniną.
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 1 z 5

Na lekko rozgrzanym oleju podduszamy pokrojony w półtalarki lub posiekany por. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 2 z 5

Do rondla z podduszonym porem dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraki, cebulę i poszatkowaną kapustę. Chwilę smażymy.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 3 z 5

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy fasolkę szparagową, doprawiamy szczyptą soli, gotujemy do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki, następnie pokrojone w kostkę pomidory.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 4 z 5

Doprawiamy zupę sokiem z cytryny, cukrem, także świeżo zmielonym pieprzem i w razie konieczności jeszcze odrobiną soli.

Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Krok 5 z 5

Zupę podajemy z zieleniną.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

    30 min Średni
  • Zupa marchewkowa z masłem orzechowym

    28 min Łatwy
  • Prawdziwy barszcz ukraiński – przepis połtawski

    3 godz 27 min Średni
  • Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami

    26 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu