Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
34min
Łatwy
3
Nieduża cukinia
2
Ziemniaki
3
łyżek
1
l
Woda
1
Pietruszka
1
kawałek
Seler
1
gałązka
Lubczyk
1
Kawałek pora
1
g
Cebula
1
ząbek
4
kulek
Ziele angielskie
1
pęczek
Świeża bazylia
15
dag
Twaróg
trochę
Sok z cytryny do smaku
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
1
łyżka
Oliwa
.
Wartości odżywcze
Białko
9.77 g
Węglowodany
18.45 g
Tłuszcze
7.51 g
Wartość energetyczna
176.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
34 min
Krok 1
8 min
Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.
Krok 2
20 min
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.
Krok 3
3 min
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 4
3 min
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.
Krok 5
2 min
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Bazylia i cukinia są dla siebie wprost stworzone! Pomysł bardzo spontaniczny, powstał właściwie z niczego, bo nic innego nie było pod ręką, oprócz doniczki z bazylią na kuchennym parapecie i kremu cukiniowego w garnku na kuchence. Połączenie idealne! Bazyliowa zupa krem z cukinii musi być naprawdę bazyliowa. Nie wystarczy kilka listków wrzuconych do garnka, to by było stanowczo za mało i zwyczajnie czulibyście niedosyt! Cały pęczek! Listki oberwane z całej doniczki. Tak, to będzie idealna ilość, by powstała aromatyczna bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem!
W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.
Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.
Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.
Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.
Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Komentarze 0