
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł








Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.
Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.
Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?
Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią
Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Chłodnik ogórkowo-bazyliowy
Zobacz też
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Przygotowanie
Krok 1
8 minKrok 2
20 minKrok 3
3 minKrok 4
3 minKrok 5
2 min
Krok 1 z 5
Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.

Krok 2 z 5
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.

Krok 3 z 5
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.

Krok 4 z 5
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.

Krok 5 z 5
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0