Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Dodaj do CookBook

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

(0)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Nieduża cukinia
3 
Ziemniaki
3  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1  l
Woda
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  gałązka
Lubczyk
1 
Kawałek pora
1  g
Cebula
1  ząbek
Czosnek
4  kulek
Ziele angielskie
1  pęczek
Świeża bazylia
15  dag
Twaróg
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Oliwa
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.1 g
Wartość energetyczna
225.8 kcal
Tłuszcze
7.5 g
Białko
10.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Bazylia i cukinia są dla siebie wprost stworzone! Pomysł bardzo spontaniczny, powstał właściwie z niczego, bo nic innego nie było pod ręką, oprócz doniczki z bazylią na kuchennym parapecie i kremu cukiniowego w garnku na kuchence. Połączenie idealne! Bazyliowa zupa krem z cukinii musi być naprawdę bazyliowa. Nie wystarczy kilka listków wrzuconych do garnka, to by było stanowczo za mało i zwyczajnie czulibyście niedosyt! Cały pęczek! Listki oberwane z całej doniczki. Tak, to będzie idealna ilość, by powstała aromatyczna bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem!

W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.

Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.

Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą

Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    8 min
    Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.
  • Krok 2

    20 min
    Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.
  • Krok 3

    3 min
    Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.
  • Krok 4

    3 min
    Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.
  • Krok 5

    2 min
    Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 1 z 5

Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 2 z 5

Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 3 z 5

Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 4 z 5

Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 5 z 5

Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z czerwonymi warzywami WINIARY ze śmietanką̨ bazyliową i grzankami

    Zupa z czerwonymi warzywami WINIARY ze śmietanką̨ bazyliową i grzankami

    15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu