Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

0
34min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 
Nieduża cukinia
2 
Ziemniaki
1  l
Woda
1 
Pietruszka
1  kawałek
Seler
1  gałązka
Lubczyk
1 
Kawałek pora
1  g
Cebula
1  ząbek
4  kulek
Ziele angielskie
1  pęczek
Świeża bazylia
15  dag
Twaróg
trochę
Sok z cytryny do smaku
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny
1  łyżka
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.77 g
Węglowodany
18.45 g
Tłuszcze
7.51 g
Wartość energetyczna
176.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

34 min
Krok 1
8 min
Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.
Krok 2
20 min
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.
Krok 3
3 min
Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 4
3 min
Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.
Krok 5
2 min
Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 1 z 5

Warzywa obieramy (młode cukinie zostawiamy ze skórką), cukinie kroimy wzdłuż na pół, jeśli jest konieczność, usuwamy pestki, razem z pozostałymi warzywami kroimy w kostkę.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 2 z 5

Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek, chwilę dusimy. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, podlewamy wywarem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, gałązkę lubczyku, doprawiamy szczyptą soli i gotujemy 15 minut.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 3 z 5

Miksujemy zupę na krem, doprawiamy sokiem z cytryny.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 4 z 5

Odlewamy chochelkę zupy do wyższego naczynia, dodajemy listki oberwane z gałązek bazylii (część mniejszych zostawiamy do dekoracji), miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, mieszamy.

Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Krok 5 z 5

Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy pokrojony w kostkę lub pokruszony twaróg, dekorujemy listki bazylii, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Bazylia i cukinia są dla siebie wprost stworzone! Pomysł bardzo spontaniczny, powstał właściwie z niczego, bo nic innego nie było pod ręką, oprócz doniczki z bazylią na kuchennym parapecie i kremu cukiniowego w garnku na kuchence. Połączenie idealne! Bazyliowa zupa krem z cukinii musi być naprawdę bazyliowa. Nie wystarczy kilka listków wrzuconych do garnka, to by było stanowczo za mało i zwyczajnie czulibyście niedosyt! Cały pęczek! Listki oberwane z całej doniczki. Tak, to będzie idealna ilość, by powstała aromatyczna bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem!

W jednym z moich ulubionych warzywniaków, usytuowanym we Wrocławiu przy Halach Strzegomskich, można kupić świeże zioła na pęczki, między innymi bazylię i lubczyk. Jeśli macie możliwość kupna takich ziół, korzystajcie, bo mam wrażenie, że są o wiele bardziej aromatyczne niż te z hipermarketów. W zioła doniczkowe warto z kolei zaopatrywać się w sklepach ogrodniczych.

Krem z cukinii podałam z pokruszonym twarogiem, zupa stała się bardziej sycąca. W wersji haute couture można zastąpić go ricottą albo serkiem owczym lub kozim.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje pysznego bazyliowego kremu.

Bazyliowa zupa krem z cukinii jest zachwycająca. W jakich jeszcze przepisach warto wykorzystywać bazylię?

Zupa pomidorowa krem z pieczonym czosnkiem, mozzarellą i świeżą bazylią

Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Chłodnik ogórkowo-bazyliowy

Zobacz też

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą

Zobacz Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika