Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

(0)
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Młoda cukinia
4 
Marchewka
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
1 
Cebulka
1 
Sok z połówki cytryny
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Miód
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
0.25  szklanka
Śmietana lub jogurt
3  gałązek
Świeży tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.28 g
Węglowodany
20.18 g
Tłuszcze
8.92 g
Wartość energetyczna
161.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Najprostszy sposób na cukinię, który docenią nie tylko osoby zabiegane, ale też zwyczajne leniuchy. Nie ma opcji, by się przy tej zupie narobić, zwłaszcza kiedy cukinie są jeszcze młode i nawet nie wymagają usuwania pestek i obierania. Czy Ty też dzisiaj potrzebujesz szybkiego pomysłu na zupę?

Zupa krem z cukinii i marchewki może być podana z każdym chrupiącym albo zupełnie niechrupiącym dodatkiem (na szybko mogą to być kiełki lub uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub dyni), ale dziś niestandardowo przygotowałam do niej marchewkę karmelizowaną w miodzie. Świetne połączenie, zwłaszcza kiedy łagodny smak zupy przełamany jest sokiem z cytryny – nie rezygnujcie z niego! Zamiast cytryny można wykorzystać sok z limonki.

Zupę można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną, jednak nie jest to konieczne i jeśli uważasz, że dwie łyżki masła wykorzystane do przygotowania tej zupy to już wystarczająca ilość tłuszczu, możesz zupełnie zrezygnować z jej zabielania.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
2 min
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
Krok 2
2 min
Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.
Krok 3
6 min
W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 4
15 min
Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
Krok 5
1 min
W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.
Krok 6
1 min
Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 1 z 6

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 2 z 6

Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 3 z 6

W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 4 z 6

Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 5 z 6

W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika