Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

0
27min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Młoda cukinia
4 
Marchewka
0.7  l
Wywar warzywny lub drobiowy
2  ząbków
1 
Cebulka
1 
Sok z połówki cytryny
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Miód
1  szczypta
Sól i pieprz do smaku
0.25  szklanka
Śmietana lub jogurt
3  gałązek
Świeży tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.28 g
Węglowodany
20.18 g
Tłuszcze
8.92 g
Wartość energetyczna
161.46 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

27 min
Krok 1
2 min
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.
Krok 2
2 min
Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.
Krok 3
6 min
W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
Krok 4
15 min
Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.
Krok 5
1 min
W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.
Krok 6
1 min
Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 1 z 6

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest taka konieczność, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 2 z 6

Marchewki obieramy, myjemy. Dwie kroimy w kostkę, dwie w cienkie talarki.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 3 z 6

W garnku roztapiamy łyżkę masła, podduszamy posiekaną cebulę. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 4 z 6

Do podduszonej cebulki dodajemy cukinię i pokrojone w kostkę marchewki. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości ok. 15 minut.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 5 z 6

W tym czasie na patelni roztapiamy łyżkę masła z dodatkiem miodu. Dodajemy pokrojone w talarki marchewki, dusimy do miękkości, często mieszając. Do karmelizowanej marchewki można dodać oberwane z gałązki listki świeżego tymianku.

Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Krok 6 z 6

Zupę miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietany lub jogurtu, doprawiamy sokiem z cytryny oraz w razie konieczności solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowaną marchewką, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Najprostszy sposób na cukinię, który docenią nie tylko osoby zabiegane, ale też zwyczajne leniuchy. Nie ma opcji, by się przy tej zupie narobić, zwłaszcza kiedy cukinie są jeszcze młode i nawet nie wymagają usuwania pestek i obierania. Czy Ty też dzisiaj potrzebujesz szybkiego pomysłu na zupę?

Zupa krem z cukinii i marchewki może być podana z każdym chrupiącym albo zupełnie niechrupiącym dodatkiem (na szybko mogą to być kiełki lub uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika lub dyni), ale dziś niestandardowo przygotowałam do niej marchewkę karmelizowaną w miodzie. Świetne połączenie, zwłaszcza kiedy łagodny smak zupy przełamany jest sokiem z cytryny – nie rezygnujcie z niego! Zamiast cytryny można wykorzystać sok z limonki.

Zupę można zabielić jogurtem naturalnym lub śmietaną, jednak nie jest to konieczne i jeśli uważasz, że dwie łyżki masła wykorzystane do przygotowania tej zupy to już wystarczająca ilość tłuszczu, możesz zupełnie zrezygnować z jej zabielania.

Z podanych ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika