Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kabaczek, ikona pełni lata. O tej porze roku kabaczki nie tylko są tanie, ale i świetnie smakują. Można je przerabiać na różne sposoby, na przykład na zupę krem z kabaczka. Dziś serwujemy kabaczka w postaci kremu z dodatkiem aromatycznego chrzanu i charakternego sera feta. Chrzan najlepiej kupić świeży i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ewentualnie do kremu z kabaczka można wykorzystać gotowy chrzan tarty (podsuwamy przepis na chrzan domowy – klik).
Zupa krem z kabaczka świetnie smakuje także jako chłodnik, więc jeśli tylko druga połowa lata będzie sprzyjać chłodnikom, nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę podać na zimno.
Kabaczek bardzo przypomina cukinię, a że mamy sezon na oba warzywa, sprawdź też przepisy na zupy z cukinią i kabaczkiem:
W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
20 min
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.
Krok 3
3 min
Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 4
2 min
Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.
Krok 5
1 min
Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.
Krok 1
z
5
W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
z
5
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.
Krok 3
z
5
Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 4
z
5
Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.
Krok 5
z
5
Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0