Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu
40min
Łatwy
1
Duży kabaczek
4
Ziemniaki
2
łyżek
700
ml
Woda
1
kawałek
Korzeń chrzanu
1
Cebula czerwona
2
ząbków
1
łyżka
Masło
2
łyżek
Oliwa z oliwek
4
łyżeczek
Sok z cytryny
150
g
Ser feta
1
szczypta
Sól morska
1
szczypta
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
6.58 g
Węglowodany
13.73 g
Tłuszcze
14.67 g
Wartość energetyczna
207.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
15 min
W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
20 min
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.
Krok 3
3 min
Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 4
2 min
Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.
Krok 5
1 min
Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.
Kabaczek, ikona pełni lata. O tej porze roku kabaczki nie tylko są tanie, ale i świetnie smakują. Można je przerabiać na różne sposoby, na przykład na zupę krem z kabaczka. Dziś serwujemy kabaczka w postaci kremu z dodatkiem aromatycznego chrzanu i charakternego sera feta. Chrzan najlepiej kupić świeży i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ewentualnie do kremu z kabaczka można wykorzystać gotowy chrzan tarty (podsuwamy przepis na chrzan domowy – klik).
Zupa krem z kabaczka świetnie smakuje także jako chłodnik, więc jeśli tylko druga połowa lata będzie sprzyjać chłodnikom, nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę podać na zimno.
Kabaczek bardzo przypomina cukinię, a że mamy sezon na oba warzywa, sprawdź też przepisy na zupy z cukinią i kabaczkiem:
Zupa krem z cukinii z fetą
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Zupa krem z kabaczka świetnie smakuje także jako chłodnik, więc jeśli tylko druga połowa lata będzie sprzyjać chłodnikom, nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę podać na zimno.
Kabaczek bardzo przypomina cukinię, a że mamy sezon na oba warzywa, sprawdź też przepisy na zupy z cukinią i kabaczkiem:
Zupa krem z cukinii z fetą
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Komentarze 0