Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

0
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Duży kabaczek
4 
Ziemniaki
700  ml
Woda
1  kawałek
Korzeń chrzanu
1 
Cebula czerwona
2  ząbków
1  łyżka
Masło
2  łyżek
Oliwa z oliwek
4  łyżeczek
Sok z cytryny
150  g
Ser feta
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.58 g
Węglowodany
13.73 g
Tłuszcze
14.67 g
Wartość energetyczna
207.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
15 min
W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
20 min
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.
Krok 3
3 min
Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.
Krok 4
2 min
Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.
Krok 5
1 min
Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.
Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Krok 1 z 5

W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Krok 2 z 5

Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.

Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Krok 3 z 5

Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Krok 4 z 5

Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.

Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Krok 5 z 5

Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.

Kabaczek, ikona pełni lata. O tej porze roku kabaczki nie tylko są tanie, ale i świetnie smakują. Można je przerabiać na różne sposoby, na przykład na zupę krem z kabaczka. Dziś serwujemy kabaczka w postaci kremu z dodatkiem aromatycznego chrzanu i charakternego sera feta. Chrzan najlepiej kupić świeży i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ewentualnie do kremu z kabaczka można wykorzystać gotowy chrzan tarty (podsuwamy przepis na chrzan domowy – klik).

Zupa krem z kabaczka świetnie smakuje także jako chłodnik, więc jeśli tylko druga połowa lata będzie sprzyjać chłodnikom, nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę podać na zimno.

Kabaczek bardzo przypomina cukinię, a że mamy sezon na oba warzywa, sprawdź też przepisy na zupy z cukinią i kabaczkiem:

Zupa krem z cukinii z fetą

Zupa z cukinii ze świeżą bazylią

Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną

Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika