Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kabaczek, ikona pełni lata. O tej porze roku kabaczki nie tylko są tanie, ale i świetnie smakują. Można je przerabiać na różne sposoby, na przykład na zupę krem z kabaczka. Dziś serwujemy kabaczka w postaci kremu z dodatkiem aromatycznego chrzanu i charakternego sera feta. Chrzan najlepiej kupić świeży i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ewentualnie do kremu z kabaczka można wykorzystać gotowy chrzan tarty (podsuwamy przepis na chrzan domowy – klik).
Zupa krem z kabaczka świetnie smakuje także jako chłodnik, więc jeśli tylko druga połowa lata będzie sprzyjać chłodnikom, nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę podać na zimno.
Kabaczek bardzo przypomina cukinię, a że mamy sezon na oba warzywa, sprawdź też przepisy na zupy z cukinią i kabaczkiem:
Zupa krem z cukinii z fetą
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami