
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł





Zupa krem z kabaczka, ziemniaków i chrzanu

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Zupa krem z kabaczka świetnie smakuje także jako chłodnik, więc jeśli tylko druga połowa lata będzie sprzyjać chłodnikom, nic nie stoi na przeszkodzie, by zupę podać na zimno.
Kabaczek bardzo przypomina cukinię, a że mamy sezon na oba warzywa, sprawdź też przepisy na zupy z cukinią i kabaczkiem:
Zupa krem z cukinii z fetą
Zupa z cukinii ze świeżą bazylią
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Zupa z pieczonych warzyw z serem kozim i czubrycą zieloną
Ostre leczo z papryki i pomidorów podane z chrupiącymi grzankami
Przygotowanie
Krok 1
15 minKrok 2
20 minKrok 3
3 minKrok 4
2 minKrok 5
1 min
Krok 1 z 5
W garnku o grubszym dnie niezbyt mocno rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła, dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę czerwoną cebulę, dusimy. Kiedy się zeszkli dodajemy plasterki obranego czosnku, a po 30 sekundach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kabaczka, dusimy ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.

Krok 2 z 5
Podlewamy warzywa wywarem, doprawiamy solą, gotujemy do miękkości.

Krok 3 z 5
Miksujemy zupę na krem z kabaczka, dodajemy połowę sera feta, ponownie miksujemy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Krok 4 z 5
Kawałek korzenia chrzanu ścieramy na tarce o drobnych oczkach i stopniowo dodajemy do zupy, aż uzyskamy odpowiednią siłę smaku i aromatu.

Krok 5 z 5
Zupę krem z kabaczka podajemy z kruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Dekorujemy świeżymi ziołami, oprószamy pieprzem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0