Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

0
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Cukinia
2 
Papryka żółta (mogą być igołomskie)
6 
Ogórek gruntowy
1  łodyga
Seler naciowy
1 
Pomidor malinowy
trochę
Listki bazylii
1  pęczek
Rukola
0.5 
Młoda cebula
2  łyżek
Oliwa z oliwek tłoczona na zimno

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.39 g
Węglowodany
11.12 g
Tłuszcze
7.27 g
Wartość energetyczna
110.77 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
5 min
Paprykę kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, kroję w kawałki, przekładam do naczynia blendera.
Krok 2
5 min
Ogórki obieram, kroję wzdłuż, usuwam nasiona, dodaję do papryki.
Krok 3
5 min
Pomidora kroję w ćwiartki, seler naciowy przełamuję na pół i usuwam twarde włókna, cebulę kroję w ćwiartki, dodaję do warzyw w naczyniu.
Krok 4
5 min
Dodaję kilka listków bazylii, miksuję. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.
Krok 5
5 min
Cukinię myję, za pomocą obieraczki do warzyw kroję w cienkie plasterki, które następnie kroję wzdłuż nożem tak, żeby powstały cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.
Krok 6
5 min
Zupę podaję schłodzoną (można ją schłodzić lodówce lub dodać do garnka pół szklanki lodu) z cukiniowym spaghetti, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną listkami rukoli.
Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krok 1 z 6

Paprykę kroję na pół, usuwam gniazdo nasienne, kroję w kawałki, przekładam do naczynia blendera.

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krok 2 z 6

Ogórki obieram, kroję wzdłuż, usuwam nasiona, dodaję do papryki.

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krok 3 z 6

Pomidora kroję w ćwiartki, seler naciowy przełamuję na pół i usuwam twarde włókna, cebulę kroję w ćwiartki, dodaję do warzyw w naczyniu.

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krok 4 z 6

Dodaję kilka listków bazylii, miksuję. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krok 5 z 6

Cukinię myję, za pomocą obieraczki do warzyw kroję w cienkie plasterki, które następnie kroję wzdłuż nożem tak, żeby powstały cieniutkie paseczki przypominające spaghetti.

Surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti

Krok 6 z 6

Zupę podaję schłodzoną (można ją schłodzić lodówce lub dodać do garnka pół szklanki lodu) z cukiniowym spaghetti, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną listkami rukoli.

Dieta witariańska? Nie dla mnie. Choć uwielbiam surowe owoce i warzywa, nie wyobrażam sobie rezygnacji z obróbki termicznej. Nie ugotować rosołu? Nie posypać zupy chrupiącymi grzankami? Nie zjeść kromki chleba do ulubionej ogórkowej, która przy tej diecie musiałaby być chłodnikiem? Jak to możliwe, że są ludzie, którzy rezygnują z tych wszystkich rzeczy? Moja surowa zupa witariańska jest próbą znalezienia odpowiedzi na to pytanie.

Surowa dieta witariańska jest, jak dla mnie, nawet bardzo… surowa. Opiera się na surowych owocach i warzywach, nasionach i orzechach, które są głównym źródłem tłuszczu. Mięso? Hmmmm chyba tylko tatar czyli zdecydowanie odpada. Odpada też wiele innych produktów, chleb, makaron, pizza, sery, a nawet zwykła kawa i herbata. Nie dla mnie ta dieta, choć niewątpliwie jej elementy każdy z nas może wykorzystać, bo jest bogata w błonnik, witaminy i mikroelementy, dostarcza zdrowych tłuszczy. Dlatego dziś na obiad surowa zupa witariańska z cukiniowym spaghetti.

Polecam Wam też andaluzyjskie gazpacho i wiosenny chłodnik z kiełkami. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika