Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

(0)
57min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Łosoś wędzony
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
600  ml
Woda
1  ząbek
Czosnek
1 
Duże ziemniaki
0.5 
Cebula
1.5 
Mała cukinia
1  szczypta
Oregano
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz cytrynowy
1.5  łyżek
Olej roślinny
1  łyżka
Śmietana 18%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.8 g
Węglowodany
9.04 g
Tłuszcze
8.05 g
Wartość energetyczna
136.44 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Krem z cukinii to lekka i jednocześnie sycąca zupa w pięknym, zielonym kolorze. Do zupy dodałam cukinię ze skórką. W takiej formie dodaję ją też do lecza, ale jeśli chcecie, aby Wasza zupa miała jednolity , delikatnie zielony kolor, to musicie obrać cukinię przed dodaniem jej na patelnię. Dla mnie te zielone kropeczki dodają zupie uroku. Do kremu z cukinii dodałam też naszą ulubioną rybę – łososia wędzonego. To naprawdę pyszne połączenie. Warto podać nieco więcej plasterków łososia na talerzyku, aby uzupełniać braki w zupie

Krem z cukinii to jeden ze smaków lata którym chciałam się z Wami podzielić w te ostatnie już dni wakacji. Kiedy ją robiłam przypomniał mi się mój wyjazd do Włoch i zupa z cukinią i gnocchi, którą gotowałam w naszym domku w Salionze. To już prawie 3 miesiące temu….

Zobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą

Przygotowanie

57 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Na dużą patelnię dodajemy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Smażymy na złoty kolor.
  • Krok 3

    3 min
    Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Ja zostawiłam skórkę, ale można obrać cukinię.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy ją do smażącej się cebuli z czosnkiem i smażymy około 6- 10 minut co jakiś czas mieszając.
  • Krok 5

    1 min
    Do garnka wlewamy bulion warzywny.
  • Krok 6

    3 min
    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Krok 7

    10 min
    Gotujemy ziemniaki w bulionie aż będą na wpół miękkie i dodajemy podsmażoną cukinię z cebulką i czosnkiem.
  • Krok 8

    1 min
    Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem cytrynowym i suszonym oregano.
  • Krok 9

    15 min
    Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
  • Krok 10

    3 min
    Ugotowaną zupę miksujemy blenderem.
  • Krok 11

    1 min
    Do każdej miseczki nalewamy zupę i dekorujemy śmietanką. Podajemy z plasterkiem wędzonego łososia.
Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 1 z 11

Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 2 z 11

Na dużą patelnię dodajemy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Smażymy na złoty kolor.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 3 z 11

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Ja zostawiłam skórkę, ale można obrać cukinię.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 4 z 11

Dodajemy ją do smażącej się cebuli z czosnkiem i smażymy około 6- 10 minut co jakiś czas mieszając.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 5 z 11

Do garnka wlewamy bulion warzywny.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 6 z 11

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 7 z 11

Gotujemy ziemniaki w bulionie aż będą na wpół miękkie i dodajemy podsmażoną cukinię z cebulką i czosnkiem.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 8 z 11

Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem cytrynowym i suszonym oregano.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 9 z 11

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 10 z 11

Ugotowaną zupę miksujemy blenderem.

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Krok 11 z 11

Do każdej miseczki nalewamy zupę i dekorujemy śmietanką. Podajemy z plasterkiem wędzonego łososia.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z topinamburu z mlekiem kokosowym i rukolą

    27 min Łatwy
  • Zupa czosnkowa z serem i ciastem francuskim

    1 godz 38 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni
  • Zupa ziemniaczana krem z roladkami z boczku z suszoną śliwką

    1 godz 36 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu