Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem z cukinii to lekka i jednocześnie sycąca zupa w pięknym, zielonym kolorze. Do zupy dodałam cukinię ze skórką. W takiej formie dodaję ją też do lecza, ale jeśli chcecie, aby Wasza zupa miała jednolity , delikatnie zielony kolor, to musicie obrać cukinię przed dodaniem jej na patelnię. Dla mnie te zielone kropeczki dodają zupie uroku. Do kremu z cukinii dodałam też naszą ulubioną rybę – łososia wędzonego. To naprawdę pyszne połączenie. Warto podać nieco więcej plasterków łososia na talerzyku, aby uzupełniać braki w zupie
Krem z cukinii to jeden ze smaków lata którym chciałam się z Wami podzielić w te ostatnie już dni wakacji. Kiedy ją robiłam przypomniał mi się mój wyjazd do Włoch i zupa z cukinią i gnocchi, którą gotowałam w naszym domku w Salionze. To już prawie 3 miesiące temu….
Zobacz też
Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem
Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem
Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej
Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Na dużą patelnię dodajemy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem. Smażymy na złoty kolor.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Ja zostawiłam skórkę, ale można obrać cukinię.
Dodajemy ją do smażącej się cebuli z czosnkiem i smażymy około 6- 10 minut co jakiś czas mieszając.
Do garnka wlewamy bulion warzywny.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Gotujemy ziemniaki w bulionie aż będą na wpół miękkie i dodajemy podsmażoną cukinię z cebulką i czosnkiem.
Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem cytrynowym i suszonym oregano.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem.
Do każdej miseczki nalewamy zupę i dekorujemy śmietanką. Podajemy z plasterkiem wędzonego łososia.