Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wspominałam już wcześniej, że podczas pobytu we Włoszech czasem też sama przygotowywałam obiady. Jak to na takich wyjazdach bywa danie musi być w miarę proste i szybkie do przygotowania. Ugotowałam więc zupę inspirowaną nieco włoskimi smakami, bo dodałam do niej gnocchi, czyli włoskie kluseczki, które bardzo zasmakowały moim dzieciom.
Gnocchi kupiłam gotowe w pobliskim włoskim markecie. Muszę przyznać, że jest bardzo dobre. Rewelacyjnie smakuje do wszelkich dań z sosami, ale świetnie też sprawdziło się jako dodatek do zupy. Taką zupę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Na wczasach raczej staram się jak najmniej czasu spędzać w kuchni, choć czasem jest to nieuniknione.
Przygotowanie
31 min
Krok 1
3 min
Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
Krok 3
5 min
Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).
Krok 4
15 min
Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.
Krok 5
3 min
Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.
Krok 1
z
5
Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.
Krok 2
z
5
Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
Krok 3
z
5
Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).
Krok 4
z
5
Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.
Krok 5
z
5
Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0