Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa z cukinią i gnocchi

(0)
31min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Bulion warzywny
1  l
Woda
2 
Mała cukinia
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  szklanek
Gnocchi
trochę
Starty ser (opcjonalnie)
1 
Biała cebula
1  łyżka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
7 g
Węglowodany
54.31 g
Tłuszcze
5.45 g
Wartość energetyczna
300.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wspominałam już wcześniej, że podczas pobytu we Włoszech czasem też sama przygotowywałam obiady. Jak to na takich wyjazdach bywa danie musi być w miarę proste i szybkie do przygotowania. Ugotowałam więc zupę inspirowaną nieco włoskimi smakami, bo dodałam do niej gnocchi, czyli włoskie kluseczki, które bardzo zasmakowały moim dzieciom.

Gnocchi kupiłam gotowe w pobliskim włoskim markecie. Muszę przyznać, że jest bardzo dobre. Rewelacyjnie smakuje do wszelkich dań z sosami, ale świetnie też sprawdziło się jako dodatek do zupy. Taką zupę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Na wczasach raczej staram się jak najmniej czasu spędzać w kuchni, choć czasem jest to nieuniknione.

Przygotowanie

31 min
  • Krok 1

    3 min
    Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
  • Krok 3

    5 min
    Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).
  • Krok 4

    15 min
    Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.
  • Krok 5

    3 min
    Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.
Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 1 z 5

Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 2 z 5

Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 3 z 5

Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 4 z 5

Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 5 z 5

Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Obiad
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik z suszonymi grzybami

    1 godz 12 min Średni
  • Staropolska zupa cebulowa

    42 min Średni
  • Polewka gdańska z suszonymi grzybami

    1 godz 4 min Średni
  • Zupa rybna z łososiem i kaparami

    29 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu