Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z cukinią i gnocchi

(0)
31min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  łyżek
1  l
Woda
2 
Mała cukinia
1  szczypta
Sól do smaku
1  szczypta
Pieprz do smaku
2  szklanek
Gnocchi
trochę
Starty ser (opcjonalnie)
1 
Biała cebula
1  łyżka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
7 g
Węglowodany
54.31 g
Tłuszcze
5.45 g
Wartość energetyczna
300.88 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

31 min
Krok 1
3 min
Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.
Krok 2
5 min
Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.
Krok 3
5 min
Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).
Krok 4
15 min
Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.
Krok 5
3 min
Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.
Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 1 z 5

Gnocchi gotujemy w osobnym garnku w lekko posolonej wodzie. Wrzucamy do wrzącej wody i wyjmujemy gdy wypłyną na powierzchnię.

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 2 z 5

Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle.

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 3 z 5

Bulion warzywny podgrzewamy na małym ogniu (powinien wyraźnie wystawać ponad poziom cukinii, bo po dodaniu gnocchi zupa byłaby zbyt gęsta).

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 4 z 5

Cukinię razem ze skórką kroimy w talarki i potem jeszcze na połówki. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy około 10-15 minut. Do bulionu z cukinią dorzucamy cebulę.

Zupa z cukinią i gnocchi

Krok 5 z 5

Do zupy dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi i ewentualnie przed podaniem posypujemy startym serem.

Wspominałam już wcześniej, że podczas pobytu we Włoszech czasem też sama przygotowywałam obiady. Jak to na takich wyjazdach bywa danie musi być w miarę proste i szybkie do przygotowania. Ugotowałam więc zupę inspirowaną nieco włoskimi smakami, bo dodałam do niej gnocchi, czyli włoskie kluseczki, które bardzo zasmakowały moim dzieciom.

Gnocchi kupiłam gotowe w pobliskim włoskim markecie. Muszę przyznać, że jest bardzo dobre. Rewelacyjnie smakuje do wszelkich dań z sosami, ale świetnie też sprawdziło się jako dodatek do zupy. Taką zupę przygotowuje się naprawdę błyskawicznie. Na wczasach raczej staram się jak najmniej czasu spędzać w kuchni, choć czasem jest to nieuniknione.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha