Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z pieczonej cukinii urzeka wyjątkowym smakiem warzyw i słodkim aromatem pieczonego czosnku. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z rukoli. Kawałki pieczonej cukinii doskonale zastępują tradycyjne grzanki. Ale jeśli do zupy z pieczonej cukinii macie ochotę dodać coś chrupiącego, dlaczego by tego nie zrobić? Świetnie będzie pasować groszek ptysiowy. Smacznego!
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).
Krok 2
30 min
Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
Krok 3
6 min
Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.
Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.
Krok 7 - pesto z rukoli
4 min
Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 8
8 min
Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.
Krok 9
1 min
Doprawiamy pesto solą morską.
Krok 1 - zupa z pieczonej cukinii
z
9
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).
Krok 2
z
9
Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
Krok 3
z
9
Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.
Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.
Krok 7 - pesto z rukoli
z
9
Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 8
z
9
Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.
Krok 9
z
9
Doprawiamy pesto solą morską.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0