Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

0
1 godz 11 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Mniejsza cukinia
4 
Ziemniaki małe
3 
700  ml
Woda
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
1  szczypta
Suszona bazylia
1  kubek
Rukola
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
40  g
Orzechy nerkowca
2  łyżek
Tarty parmezan

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.84 g
Węglowodany
10.01 g
Tłuszcze
19.59 g
Wartość energetyczna
238.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

71 min
Krok 1 - zupa z pieczonej cukinii
8 min
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).
Krok 2
30 min
Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
Krok 3
6 min
Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.
Krok 4
10 min
Podlewamy warzywa gorącym wywarem, gotujemy chwilę.
Krok 5
3 min
Miksujemy zupę na gładki krem.
Krok 6
2 min
Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.
Krok 7 - pesto z rukoli
4 min
Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 8
8 min
Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.
Krok 9
1 min
Doprawiamy pesto solą morską.
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 1 - zupa z pieczonej cukinii z 9

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 2 z 9

Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 3 z 9

Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 4 z 9

Podlewamy warzywa gorącym wywarem, gotujemy chwilę.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 5 z 9

Miksujemy zupę na gładki krem.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 6 z 9

Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 7 - pesto z rukoli z 9

Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 8 z 9

Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 9 z 9

Doprawiamy pesto solą morską.

Zupa z pieczonej cukinii urzeka wyjątkowym smakiem warzyw i słodkim aromatem pieczonego czosnku. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z rukoli. Kawałki pieczonej cukinii doskonale zastępują tradycyjne grzanki. Ale jeśli do zupy z pieczonej cukinii macie ochotę dodać coś chrupiącego, dlaczego by tego nie zrobić? Świetnie będzie pasować groszek ptysiowy. Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika