Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

(0)
1 godz 11 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Mniejsza cukinia
4 
Małe ziemniaki
3 
Czosnek
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
700  ml
Woda
2  łyżek
Oliwa
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny do doprawienia
1  szczypta
Suszona bazylia
1  kubek
Rukola
0.25  szklanka
Oliwa z oliwek
40  g
Orzechy nerkowca
2  łyżek
Tarty parmezan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.78 g
Węglowodany
12.75 g
Tłuszcze
19.6 g
Wartość energetyczna
248.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa z pieczonej cukinii urzeka wyjątkowym smakiem warzyw i słodkim aromatem pieczonego czosnku. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z rukoli. Kawałki pieczonej cukinii doskonale zastępują tradycyjne grzanki. Ale jeśli do zupy z pieczonej cukinii macie ochotę dodać coś chrupiącego, dlaczego by tego nie zrobić? Świetnie będzie pasować groszek ptysiowy. Smacznego!

Zobacz też

Zobacz Bazyliowa zupa krem z cukinii z twarogiem

Zobacz Zupa krem z cukinii z serkiem topionym, grzankami i parmezanem

Zobacz Zupa krem z cukinii i marchewki z dodatkiem marchewki karmelizowanej

Zobacz Zupa krem z cukinii z fetą

Przygotowanie

71 min
  • Krok 1 - zupa z pieczonej cukinii

    8 min
    Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).
  • Krok 2

    30 min
    Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
  • Krok 3

    6 min
    Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy warzywa gorącym wywarem, gotujemy chwilę.
  • Krok 5

    3 min
    Miksujemy zupę na gładki krem.
  • Krok 6

    2 min
    Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.
  • Krok 7 - pesto z rukoli

    4 min
    Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 8

    8 min
    Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.
  • Krok 9

    1 min
    Doprawiamy pesto solą morską.
Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 1 - zupa z pieczonej cukinii z 9

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 2 z 9

Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 3 z 9

Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 4 z 9

Podlewamy warzywa gorącym wywarem, gotujemy chwilę.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 5 z 9

Miksujemy zupę na gładki krem.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 6 z 9

Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 7 - pesto z rukoli z 9

Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 8 z 9

Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.

Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Krok 9 z 9

Doprawiamy pesto solą morską.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Przystawka
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami pieczonymi i serkiem topionym

    1 godz 7 min Łatwy
  • Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

    Miętowa zupa krem z cukinii z serem ricotta

    33 min Łatwy
  • Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    Krem z selera z serkiem topionym i orzechami włoskimi

    49 min Średni
  • Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    Zupa krem z cukinii z serkiem z niebieską pleśnią i miętą

    35 min

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu