Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

(0)
1 godz 23 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
30  g
Masło
40  g
Mąka pszenna
3  łyżek
Woda
1 
Jajko
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.48 g
Węglowodany
3.65 g
Tłuszcze
3.76 g
Wartość energetyczna
52.83 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dziś po raz pierwszy zrobiłam prawdziwy groszek ptysiowy. Długo zwlekałam, bo „ciasto zaparzane” tak mnie odstraszało, że nie miałam nawet ochoty wczytywać się w przepis. Zaparzane? To musi być trudne, pewnie trzeba uważać, żeby się za bardzo nie zaparzyło i takie tam. Ale dzieciom, mnie również, chciało się jakiegoś fajnego dodatku do zupy. No i stało się. I wiecie co? Ciasto zaparzane nie jest takie trudne, jakby mogła wskazywać nazwa!

Przejrzałam kilka przepisów na groszek ptysiowy, szukając jakiegoś prostego i okazało się, że nie ma trudnych. Wybrałam ten z książki Kuchnia Polska dlatego, że był to przepis na groszek ptysiowy „na raz”, czyli w sam raz na moją wersję testową. Mój groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego miał być wersją testową, ale gdy tylko spróbowałam pierwszego ptysia, pożałowałam, że nie odważyłam się upiec od razu większej ilości.

W internecie znalazłam przepis z ucieraniem mikserem, aby groszek dobrze wyrósł. Ja swój ucierałam i wyrósł jak należy, a po przegryzieniu widać było strukturę ptysiowego ciasta. Gdybym robiła groszek ptysiowy z większej ilości ciasta, z pewnością posłużyłabym się mikserem, ale do wykonania wersji testowej ograniczyłam się do ucierania łyżką.

Przygotowanie

83 min
  • Krok 1

    8 min
    W małym garnuszku zagotowuję masło z wodą.
  • Krok 2

    5 min
    Dodaję przesianą mąkę, dokładnie mieszam, gotuję kilka minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. W tym czasie ciasto „zaparza się”. Przez ten czas trzeba tylko pilnować, żeby zawartość rondelka się nie przypaliła (na co nie ma szans, jeśli w nim mieszamy, a spod rondelka nie bucha ogień). Ciasto szybko zamieni się w elastyczną kulkę, miękką jak plastelina.
  • Krok 3

    10 min
    Odstawiam ciasto do wystygnięcia, dodaję jajko, szczyptę soli, dokładnie ucieram do otrzymania jednolitej masy. Ucieranie zajęło mi może 3 minuty.
  • Krok 4

    30 min
    Odstawiam do lodówki, by nieco stężało.
  • Krok 5

    10 min
    W tym czasie wstawiam na dół piekarnika płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodę i nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Podobno dzięki temu groszek ptysiowy lepiej rośnie i jest smaczniejszy. Mój groszek wyszedł przepyszny, może właśnie dzięki odpowiedniej wilgotności w piekarniku.
  • Krok 6

    3 min
    Ciasto nakładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą szprycy nakładam na blachę nieduże kulki.
  • Krok 7

    15 min
    Piekę na jasnozłoty kolor, około 10-15 minut.
  • Krok 8

    2 min
    Jeśli przygotujemy większość ilość, groszek ptysiowy można przechowywać w plastikowym zamykanym pojemniku nawet kilka tygodni.
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 1 z 8

W małym garnuszku zagotowuję masło z wodą.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 2 z 8

Dodaję przesianą mąkę, dokładnie mieszam, gotuję kilka minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. W tym czasie ciasto „zaparza się”. Przez ten czas trzeba tylko pilnować, żeby zawartość rondelka się nie przypaliła (na co nie ma szans, jeśli w nim mieszamy, a spod rondelka nie bucha ogień). Ciasto szybko zamieni się w elastyczną kulkę, miękką jak plastelina.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 3 z 8

Odstawiam ciasto do wystygnięcia, dodaję jajko, szczyptę soli, dokładnie ucieram do otrzymania jednolitej masy. Ucieranie zajęło mi może 3 minuty.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 4 z 8

Odstawiam do lodówki, by nieco stężało.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 5 z 8

W tym czasie wstawiam na dół piekarnika płaskie naczynie żaroodporne wypełnione wodę i nagrzewam piekarnik do 180 st. C. Podobno dzięki temu groszek ptysiowy lepiej rośnie i jest smaczniejszy. Mój groszek wyszedł przepyszny, może właśnie dzięki odpowiedniej wilgotności w piekarniku.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 6 z 8

Ciasto nakładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą szprycy nakładam na blachę nieduże kulki.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 7 z 8

Piekę na jasnozłoty kolor, około 10-15 minut.

Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego

Krok 8 z 8

Jeśli przygotujemy większość ilość, groszek ptysiowy można przechowywać w plastikowym zamykanym pojemniku nawet kilka tygodni.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    Zupa czosnkowa z pieczonego czosnku z chipsami z szynki parmeńskiej

    2 godz 21 min Średni
  • Ślimaczki drożdżowe do barszczu

    Ślimaczki drożdżowe do barszczu

    2 godz 56 min Średni
  • Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

    Zupa pomidorowa z makaronem serduszkowym

    15 godz 50 min Łatwy
  • Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    Kołduny w rosole na powitanie Nowego Roku

    5 godz 54 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu