Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

(2)
1 godz 24 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Agata
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4 
Młoda cukinia
1 
Młoda cebula
1 
Por (biała część)
1.5  l
Woda (może być bulion warzywny lub drobiowy)
100  ml
Słodka śmietanka 12%
1  łyżka
Olej winogronowy
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz czarny ziarnisty
trochę
Świeże listki mięty
trochę
Łuskane niesolone nasiona słonecznika
1 
Pomidor malinówka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
3.75 g
Węglowodany
12.26 g
Tłuszcze
6.82 g
Wartość energetyczna
116.33 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

84 min
Krok 1
3 min
Mięso z kurczaka umyć.
Krok 2
3 min
Marchewki i pietruszki umyć, obrać.
Krok 3
3 min
Cebulę obrać. Liście kapusty dokładnie opłukać.
Krok 4
40 min
Tak przygotowane mięso oraz warzywa umieścić w garnku i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
Krok 5
3 min
W międzyczasie botwinę umyć, posiekać.
Krok 6
3 min
Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, usunąć łodyżki oraz ogonki i również pokroić w plasterki.
Krok 7
2 min
Koperek posiekać.
Krok 8
5 min
Gotowy buliony przecedzić. Mięso obrać, marchewki, pietruszki i kapustę pokroić – wszystko dodać do zupy.
Krok 9
2 min
Do garnka dodać przygotowaną resztę warzyw: botwinkę, ogórki i rzodkiewki.
Krok 10
3 min
W 600 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary, dolać do gotującej się zupy.
Krok 11
15 min
Całość gotować przez kolejne 15 minut.
Krok 12
2 min
Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 1 z 12

Mięso z kurczaka umyć.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 2 z 12

Marchewki i pietruszki umyć, obrać.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 3 z 12

Cebulę obrać. Liście kapusty dokładnie opłukać.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 4 z 12

Tak przygotowane mięso oraz warzywa umieścić w garnku i zalać wodą – do przykrycia wszystkich składników. Gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 5 z 12

W międzyczasie botwinę umyć, posiekać.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 6 z 12

Ogórki obrać, pokroić w plasterki. Rzodkiewki umyć, usunąć łodyżki oraz ogonki i również pokroić w plasterki.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 7 z 12

Koperek posiekać.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 8 z 12

Gotowy buliony przecedzić. Mięso obrać, marchewki, pietruszki i kapustę pokroić – wszystko dodać do zupy.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 9 z 12

Do garnka dodać przygotowaną resztę warzyw: botwinkę, ogórki i rzodkiewki.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 10 z 12

W 600 ml zimnej wody rozmieszać opakowanie Zupy Jarzynowej Winiary, dolać do gotującej się zupy.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 11 z 12

Całość gotować przez kolejne 15 minut.

Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Krok 12 z 12

Na koniec dodać posiekany koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Świetna wiosenna zupa z młodej cukinii, która o tej porze roku ma miękką skórkę, dzięki czemu nie trzeba jej obierać, wystarczy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego pasuje niemalże do wszystkiego, a jadalne są nawet jej kwiaty, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych. Kwiatów cukinii jeszcze nigdy w swojej kuchni nie wykorzystywałam, ale jeśli w tym roku posadzę cukinię, z pewnością dodam jej kwiaty do zupy z młodej cukinii lub podam smażone w cieście do kremu z cukinii.

A z cukinią można w kuchni naprawdę poszaleć, zrobić z niej zapiekankę, a nawet pyszny dżem. A nade wszystko zupy, których delikatny smak można za każdym razem łączyć z nieco innym charakternym dodatkiem. Dziś ugotowałam zupę o smaku podkreślonym orzeźwiającą miętą. Zupa z młodej cukinii – pyszna, delikatna i prawie niezauważalnie miętowa. Zupełnie inna, niż zupa jarzynowa z cukinią, którą niedawno gotowałam i którą również polecam wszystkim wielbicielom kabaczka.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
00
00
00
00
22
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/24/2021 - 09:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) sob., 07/24/2021 - 09:02 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha